AD-blacklist1

2019
aug.
25

Ismerkedés a koronázó város és a „focifőváros” látnivalóival

Írta: Oszvald György

STROKE Szfvar Felcsut 816leadSzékesfehérvári és felcsúti kiránduláson vett rész közel ötven sztrókon átesett beteg, velük néhány kísérő július 4-én. A programban a koronázó város legfontosabb turisztikai látványosságai, illetve Felcsúton a Pancho Aréna szerepeltek.

 

 

 

Nem az első alkalom, hogy Juhász Györgyi körültekintő, gondos szervező munkájának köszönhetően, a speciális igényeket is kielégítő autóbusszal, a kerekesszékes betegtársak is biztonsággal utazhattak távolabbi úticélok felé. Persze, a szervezés csak az egyik oldal.

   Egy városnéző kiránduláshoz kell a megfelelő felkészülés is: bogarászás a nevezetességek között, a legjobbnak, leglátványosabbnak ígérkező műemlékekről, helyekről begyűjteni az infókat, s ennek alapján megszervezni az útvonalat. Nos, Székesfehérváron és Felcsúton, mindezek birtokában töltött el egy egész napot a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Stroke Betegszervezetének tagsága. A kirándulásra mintegy negyven fő (betegek és kísérők) jelentkezett.

 

   A durván másfél órás buszozás után Székesfehérvár belvárosában, a Koronázó bazilika romjai közelében parkolt le az autóbusz, s kézenfekvő volt, hogy az ismerkedést a várossal itt kezdjék el.

   STROKE Szfvar Felcsut 041 slide

 

   A középkori Magyarországon csak az lehetett törvényes uralkodó, akinek az esztergomi érsek Szent István koronáját Székesfehérváron (Alba Regia) helyezte a fejére. Magyarország egyik legősibb, leggazdagabb történelmű városát Géza fejedelem alapította 972-ben, királyi és kulturális központtá I. István idején vált. Falai között 36 magyar királyt koronáztak meg. Szent Istvánon és fián, Imre hercegen kívül 14 királyunk választotta a templomot végső nyughelyéül.

     STROKE Szfvar Felcsut 031A séta a város főteréig, az Országalma emlékműig tartott. A program szerint itt várta a csapatot a városnéző kisvonat, mely a térről indult és ide is ért vissza. Ezen oknál fogva túl sokat senki sem nézelődött, éppen csak néhány fotó elkészítésére volt idő.

 

   A motorizált városnézés lényegében a város szívében lévő Csónakázó tó körül zajlott le, még az Óvárosban érintve az Új Magyar Képtár ódon épületét, és más emlékeket, majd a Fehérvári Civil Központ csupaüveg palotáját, a Titkok Házát, Szent László király mellszobrát. A „kisvonat” aztán elhajtott az evangélikus templom majd a törvényház (ügyészség, bíróság) előtt, hogy a tó partján haladva a Koronás Parkot, és az atlétikai centrumot is látni lehessen. 

STROKE Szfvar Felcsut 212

A tó túlfelén a szabad Művelődés Háza, a Tóparti Gimnázium és a Csillagvizsgáló épületei látszódtak.

 

   A Club le Baron érdekes kerítésfala mellett, majd ez után már újra a belvárosban, a Városi Képtár Deák Gyűjteménye előtt elhaladva, az Országalma közelében zárult az utazás. Megjegyezzük, az út során folyamatosan hangzottak el az egyes látnivalókkal kapcsolatos tudnivalók a kocsik beépített hangszórós rendszerén.

  

   Székesfehérvár szabad királyi város jogállását az államalapító Szent Istvántól kapta. A köznyelvben Országalmának nevezett „Fehérvári jog” című alkotás ennek az ősi kiváltságnak állít emléket.

 

   STROKE Szfvar Felcsut 350

 

   A városnéző „kisvasút” megérkezése után az Országalma előtt készült el a közös fotó (fenti ngy kép), ahol a hétteret az Országalmát közrefogó Püspöki Palota mellett a tér meghatározó épülete a Városháza adta, majd innen, a Városház térről indult az igazi séta.

 

   STROKE Szfvar Felcsut 702Útba esett – csak a legérdekesebb helyeket megemlítve – a Virágóra (a Fő utca barokk, klasszicista és romantikus homlokzatú emeletes házainak sorát egy kis park, az Országzászló tér szakítja meg, ahol a Virágóra található; 1960 tavaszán hozták létre - képünk jobbra) , a Szent István király plébánia, Kati néni bronzszobra, mely egyben egy kis pihenő is volt, frissítőként elnyalva egy-két gombóc eszméletlenül fínom fagyit, majd egy látványos turisztikai élmény, az Órajáték. 

STROKE Szfvar Felcsut 648

Az óratorony előtti kis tér, a Kossuth udvar minden létező ülő alkalmatosságát elfoglalva bevárták, míg a környező templomok harangjai elütik a delet, majd ezután kezdetét vette a néhány perces harangjáték, miközben az óra-galérián egy fehérvári órásmester, Kovács Jenő álma vált valósággá.

   A magyar királyi ház tagjainak korhű jelmezbe öltözött figurái forogtak, vonultak el, miközben elhangzott a közismert dallam.

 

   A déli zenei élvezet után a Fő utcán végig sétálva érkezett meg az éhes csapat az autóbuszhoz; ebédelni indult a társaság egy igazán pompás helyre, a Csónakázó tó partján épült Placc Étterembe. A kerthelyiségben elköltött egyszerű, de fínom ebédet az autóbusz rázta le: a kirándulás következő állomása Felcsút, a Pancho Aréna futball stadion, egyben a Puskás Akadémia megtekintése volt.

 

*

 

   Az akadémia egyik nevelője, Dudás József elmondta, hogy a Pancho Aréna, hivatalos nevén a Puskás Akadémia Pancho Aréna a felcsúti Puskás Akadémia FC labdarúgóklub 2014-ben elkészült stadionja. A Pancho elnevezés Puskás Ferenc keresztnevének egy spanyol nyelvű változatának (Francisco) becézett alakjából ered.

 

   STROKE Szfvar Felcsut 932Az épületegyüttesről elhangzott, hogy a terveket Makovecz Imre kezdte el, de a kész munkát bemutatni már nem volt lehetősége. 2011-es halála után munkatársa, Dobrosi Tamás fejezte be a tervezést. Hangsúlyozta, hogy egy-két kisegítő létesítményt kivéve, a 3500 főt befogadó stadiont az UEFA a 2-es kategóriába sorolta. Ez a besorolás nemzetközi szint és így rangot ad az Akadémiának.

   A fogadó épület jelenleg orvosi rehabilitációs központ, az edzések, mérkőzések során keletkezett kisebb sérüléseket kezelik itt. Negyedévente kötelező sportorvosi vizsgálat van, az étrendjüket dietetikusok állítják össze.

  

   A szomszédos kollégium felújítás alatt áll, a gyerekek elhelyezése a befejezésig más helyeken van megoldva.

   A futball iskoláról elmondta, a tehetséges fiatalokat szigorúan fogják, ugyanakkor biztosítják számukra a koruknak megfelelő szabadságot is. Az idén szeptembertől megszűnik az a rendszer, hogy 12 éves kortól az érettségivel bezárólag tartott a képzés, már csak az idősebb korosztályt fogadja az Akadémia. Tudni kell, hogy ez az iskola nyitott, nem csak a labdarúgók kerülhetnek ide be. Az elmúlt időszakban a 330 fős létszámból 45-50 fő vett részt a futball képzésben is. Érdekességként jegyezte meg, hogy három lány csapatuk is van.

 

   STROKE Szfvar Felcsut 871A népes csoportot kétfelé osztották, így könnyebb volt a stadion bemutatása. Az emelettől a küzdőtérig, az öltözőktől az interjú szobáig terjedt a skála, s minden apró részlethez volt egy-egy emlék, vagy éppen egy másokénál különb megoldás – szem előtt tartva persze az UEFA előírásait.

   A stadion bemutatása az öltöző szinten kezdődött. A pályára vezető utat hatalmas tablók szegélyezték, melyeken az Akadémia legjobbjai voltak megörökítve, néhányuk már a felnőtt válogatottban is bemutatkozott. Ezen a rövid szakaszon volt a riportereknek egy kijelölt szakasz, ahol is lehetőségük nyílott interjúk készítésére. Ezen a szinten kaptak helyet a jétékvezetői öltözők, az orvosi szoba, sőt a dopping-ellenérzésre berendezett terem is.

   A sajtótájékoztatók számára egy külön terem szolgált, felszerelve a korszerű technika minden kellékével.

 

   STROKE Szfvar Felcsut 885A pálya, s a nézőtéri karéj igazán impozáns látványt nyújtottak, s nemcsak a látvány, de a kivitelezés is igencsak meggyőző volt. „A pálya alatt egy dréncső-rendszer van, mely felett fűtőrendszert és automata locsoló rendszert helyeztek el. Természetesen, mindezt az ápolt fedi. A stadionok kívüli szabad térben még két ugyanilyen rendszerű pálya van, összesen pedig tíz, FIFA által minősített pályával rendelkezünk. Ezek közül nyolc élő füves, kettő műfüves, illetve további két műfüves gyakorló pálya is a rendelkezésünkre áll.” – mutatta be a „kincseket” Dudás József.

 

   A pályáról a karzatokhoz vezetett az út, a fájós lábúaknak és a kerekesszékeseknek lift állt a rendelkezésére. Az emeleti részen volt lehetőség megtekinteni a vitrinekbe zárt Puskás-relikviákat. Erről a szintről az udvarra ment ki a társaság, és a stadion rövidebb oldalán haladva tekinthették meg a szabadtéri pályákat és a parkolókat.

 

STROKE Szfvar Felcsut 915

 

   Valójában a látogatás itt ért véget, a kijáratnál a szuperbusz várta a sztrók-betegeket. A fárasztó nap után egyöntetű volt a kérés, hogy minél előbb érjen haza mindenki. A buszra szállás után Juhész Györgyi egy székesfehérvári képeslapot adott körbe, amin ugyan a címzett még nem szerepelt, de nem volt titok, hogy D. Kovács Róbert Antal polgármesternek szólt a köszönet, hiszen ez a kirándulás az anyagi támogatásával valósulhatott meg.

 

Az élményeket képgaléria örökítette meg – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas