AD-blacklist1

2019
aug.
05

Rendhagyó beszélgetés a gutaütésről

Írta: Oszvald György

Stroke marcius 046leadA Bajcsy-Zsilinszky Kórház Stroke betegszervezete több alkalommal is programjai közé választja a tagok betegségéről szóló előadásokat. Aki már étesett az agyvérzésen, annak az ismétlődés elkerülése miatt fontos az ismeretek frissítése, másoknak pedig éppen azért, hogy megismerjék az agyi érkatasztrófa tüneteit, s cselekedni tudjanak. Van azonban különleges oka is, hogy a gutaütés szóba került…

 

Egy vázlatos bevezetőt engedjen meg az olvasó! Az évek során a klubtagok hallhattak már a betegség kialakulásáról, a hajlamosító tényezőkről, sőt, ők maguk is meséltek a „hogyan kaptam stroke-ot és mi történt utána” történeteikről. Elhangzottak a szűkebb közösség, a család viselkedésével kapcsolatos témákról, a stroke- betegek táplálkozásáról, a rehabilitáció fontosságáról, ennek fázisairól szóló előadások. Nem maradt ki a betegség lelki feldolgozása sem, a „hogyan fogadjam el a korlátaimat, hogyan találjam meg a helyemet újra a társadalomban” gondolatok középpontba helyezésével.

 

   A stroke-klub tavaszi foglalkozásán egy új szempont került előtérbe. A Bajcsy-Zsilinszky Kórház Neurológia Stroke-centrumának vezetését új szakember vette át. Dr. Vastagh Ildikó PhD osztályvezető főorvos (jobb oldali kép) bemutatkozása – természetesen – saját magáról és a stroke-betegek akut ellátásáról, gondozásáról szólt. (Előre bocsájtom, a klubnap egy bensőséges szülinapi köszöntéssel zárult, de erről kicsit később.)

 

   Stroke marcius 032A főorvos asszony egy rövid szakmai életrajzzal indított.

   „2009-ben az országos stroke-napon a szakmai program szervezője voltam, többekkel is itt kötöttem barátságot. Huszonöt éve végeztem a szegedi egyetemen, de azonnal Budapesten kezdtem dolgozni, a neurológiai klinikán. A szívem csücske az első pillanattól a stroke betegség és a stroke-betegekkel való foglalkozás volt. 2019. január 1-jével kezdtem dolgozni a Bajcsy kórházban, s nem titok, a korábbi főorvos asszonnyal régi ismeretségünk van, így gördülékenyen ment a váltás.”

   A bemutatkozás után dr. Vastagh Ildikó elmondta, hogy ha a betegek mellett van a kórteremben vagy az ambulancián, úgy szokott fogalmazni, hogy ez a betegség a szélütés vagy más néven a gutaütés. A stroke kifejezés ugyan pontos és tudományos, de a hétköznapi beszédben, főleg az idősebb korosztály a régebbi elnevezéseket használja.

 

   Stroke marcius 091„Mindkét hétköznapi kifejezésben benne van az ütés szó, és valóban, ez a betegség az egyik pillanatról a másikra következik be, valójában egy normális életből átüti egy szörnyűséges állapotba. Valójában az angol szó, a stroke is ezt jelenti: csapás.” – magyarázta.

 

   A bekövetkezett állapotban a beteg azt tapasztalja, lebénul az egyik oldala, nem engedelmeskedik a kéz az agy utasításának vagy beszélne, de nem képes rá, lefittyed az ajka. Azaz, a stroke legfontosabb jeleit sorolta így fel.

 

   Vetített diákkal mutatta betette érthetőbbé a stroke két fő típusát. A „véres guta” vagy agyvérzés – ez a vérzéses stroke, mely az agyállományon belül keletkezik. A másik bekövetkezési forma az agy felszínén tapasztalható vérzés. A vérzéses stroke az összes eset mintegy 15-25%át teszi ki.

   A másik típus, mely négyszer gyakoribb (kb. 85%) a vérzésesnél, az iszkémiás stroke. Ennél valamilyen ok miatt egy verőér (artéria) elzáródik, s ezért egy adott agyterület nem kap vért, azaz nem jut oda oxigén, cukor vagy bármely tápanyag. Ezért az agy ezen területe elpusztul. Az „eldugulás” létrejöhet a nagy erekben, ez a verőér elmeszedése, gyakorisága az esetek 30%-a. A másik elmeszedéses forma, hogy a plakokk porszem méretű levált szemcséi sodródnak, amíg az ér átmérője ezt lehetővé teszi.

   Ismerjük a szívből kiinduló érelzáródást (cardioembolia), és az is egy keletkezési lehetőség, amikor az elzáródás a kis erekben keletkeznek. Ezek a pici erek nagyon érzékenyek a magasvérnyomás és a cukorbetegségekre. Elzáródásuk sok pici infarktust idéz elő.  

   Az is ismert, hogy más esetek is okozhatnak érelzáródást – például balesetnél egy rosszul elforduló érszakasz sérülhet, de gyulladásos betegségek is okozhatnak stroke-ot.

   

Stroke marcius 049

 

   A betegség bemutatását a kezelés módjai követték. Itt három fő területet említett a főorvos asszony. Az elsődleges megelőzést (prevenciót), az akut stroke kezelését, benne a rehabilitációt is, és a másodlagos megelőzést, a gondozást említette. Részletesen bemutatta, s elmagyarázta, mely fázisnak mik a lényeges elemei.

   Némi önkénnyel ugyan, de egy fontos tényezőt szeretnék kiemelni ebből a részből. Sokszor elhangzott már a korábbiak során, hogy ha stroke jeleit észleli valaki, azonnal hívjon mentőt. A szélütésnél ugyanis – szó szerint értendő! – minden perc életmentő lehet. Már csak azért is, mert kevesen szentelnek figyelmet a stroke korai jeleire: az átmeneti agyi keringési zavar (TIA), amikor is a stroke jeleivel megegyező tünetek tapasztalhatók, de ezek huszonnégy órán belül elmúlnak. 

  

   „Az érelzáródás esetén, ha rövid időn belül sikerül orvosi ellátást biztosítani, vagy a vérrög feloldásával lehet segíteni, vagy, ha ez valamilyen ok miatt nem oldódik fel, akkor mód van arra is, hogy fizikai beavatkozással (katétert vezetnek be az elzáródáshoz) kihúzzák a rögöt. Ide kívánkozik, hogy egy grafikon segítségével, mely több százezer esetet dolgoz fel, részletesen el is magyarázta, hogy a rögöt feloldó beavatkozás a stroke keletkezésétől számított 270 percen, azaz 4,5 órán belül hatékony csak. Ezt követően a gyógyszer beadása elveszti hatékonyságát, más eszközöket kell alkalmazni a gyógyításra. Fontos érték a 80-90 perces határ, mert ebben az intervallumban a leghatásosabb a gyógyszer, így valóban igaz, hogy minden perc számít, minden perc fontos agyterületeket menthet meg!” – hangsúlyozta az idő szerepét.

 

   Stroke marcius 062Dr. Vastagh Ildikó bemutatta azt is, hogy a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Neurológiai osztályán hogyan alakult a vérrögoldós kezelések száma. A trend növekvő: 2013-ban 23, 2014-ben 21, míg 2017-ben már 36 beteget kezeltek ily módon, 2018-ban pedig ez a szám 48 volt – közülük 4 beteg esetében nyílt lehetőség a katéteres beavatkozásra (mechanikus trombektómia – az Amerikai úti Országos Idegsebészeti Intézetben végezték -a szer.). 2019-ben, az első negyedévben 20 kezelést végeztek a kórházban.

 

   A főorvos asszony néhány szóval ismertette még az agyi érkatasztrófa bekövetkezésére hajlamosító életmódi tényezőket, felhívta a figyelmet a kezelés során az étkezésre – nehogy egyébként olyan egészséges zöldségféléket, egyebeket fogyasszanak, amik csökkentik vagy akár semlegesítik az aktuális gyógyszerek hatását!

   Kifejezte örömét, hogy mind a rehabilitálás, mind a táplálkozás oldaláról rendszeres támogatást kapnak a stroke-klub betegei.

  

*

   Stroke marcius 119És, akkor hadd térjek rá egy kedves eseményre. A hagyományoktól eltérően, egy különleges esemény következett: a süteményes asztalra pirosra festett tojások garmadáját pakolták ki a dietetikusok, tekintettel a klubnap utáni húsvéti ünnepekre!

 

   A klubnap hivatalos részét ugyanis egy speciális, a húsvéti „gasztronómiai tobzódást” taglaló dietetikai előadás zárta: a közösen összeállított tanácsokat Imre Etelka (képünk) mondta el, lévén többen is megfázással küszködtek.

    

A meglepetés sztori rövid kivonata pedig a következő.

   

Stroke marcius 208

   Márciusban és áprilisban, korábban két stroke-on átesett beteg ünnepelte kerek 50 éves születésnapját.

   Közülük Németh Ibolya (a képen jobbról) nagyon készült: legjobb barátnőjének, Galuska Andinak (képen balra) egy gyertyával, petárdával díszített tortát hozott, s úgy köszöntötte. A tűzijáték után elmondták, szeretnék, ha mindenki velük örülne, s szeretnék megvendégelni a klubtagokat, ezért hatalmas mennyiségű mignont szereztek be, mint mondták, a betegek is nyugodtan fogyaszthatják.

   Az ünnepelteket dr. Lippai Zoltán főorvos, a stroke-klub vezetője virággal köszöntötte.

 

cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas