AD-blacklist1

2019
máj.
05

Stroke-klub: művészetek a tavasz jegyében

Írta: Oszvald György

Stroke aprilis 010leadA Bajcsy-Zsilinszky Kórház Stroke Betegszervezete áprilisi összejövetele a különböző művészeti ágak kavalkádjává sikeredett. Köszönhető ez részben annak, hogy így is tervezték, de a felkért szereplők távolmaradása, ill. betegsége miatt is ad hoc jelleget öltött.

 

 

 

Bevezetésként Juhász Györgyi felhívta a figyelmet a közelgő kerületi rendezvényekre, a Halmajálisra az Óhegy parkban és az Esélyegyenlőség Napja alkalmából tartott rendezvényre a Kocsis Sándor Sportközpontban.

 

   OHP rekord 1323

   Ezután köszöntötték a 85 éves Buncsik Jani bácsit (képünk), aki részt vett az Óhegyen tartott futóversenyen, ahol csúcsdöntő esemény részese lehetett, mint legidősebb versenyző.

 

   Következett a beharangozott, és mindenki által nagyon várt filmvetítés. 

Stroke aprilis 037

   A Halasi Mária regényéből 1976-ban készült filmet Kende Márta rendezte, címe: Utolsó padban. A családjával faluról a fővárosba költözött, Lakatos Kati történetét – rácsodálkozását a nagyvárosra, beilleszkedési nehézségeit az iskolában, a kiközösítést – meséli el. 

 

Stroke aprilis 048a

   A „nézők” számára külön érdekesség volt, hogy a főszereplő 10 éves kislány, Imre Etelka, ma a Bajcsy-Zsilinszky Kórház vezető dietetikusa, aki kolléganőivel a klub minden összejövetelén hasznos tanácsokkal látja el a jelenlévőket. Most azonban szívesen beszélt a filmről, arról, hogyan választották ki őt annak idején a szerepre, hogy egy hónapig Budapesten élt, és csak hétvégén ment haza a szüleihez, hogy a stábtagok kedvence volt… (a képeken Imre Etelka; egykor és napjainkban)

 

   A közelgő anyák napjára gondolva, anyák napi és tavaszköszöntő műsor következett, versekkel, zenével.

 

   Stroke aprilis 104Kókai Károly: Sírnátok, ha éreznétek és Egyetlen szó című verseit olvasta fel Oszvald György, majd Rogányi Bence (képünk), a Kroó György Zeneiskola növendéke csellón adta elő a Skót duda című etűdöt – ott ülő édesanyja nagy büszkeségére.

 

   A sort Móra Ferenc: Búcsúzik a rigó című verse zárta, egyfajta tavaszköszöntőként, jól felvezetve Frédéric Chopin: Tavaszi keringőjére szerkesztett, szebbnél szebb tavaszi képek sorozatát.

 

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik - ITT

szöveg: Juhász Györgyi; kép: 10kerkult.hu/OGY