AD-blacklist1

2019
ápr.
29

Hendikeppel ünnepeltek a stroke-klub tagjai

Írta: Oszvald György

stzrxmas leadElőre bocsájtjuk, az ünneplés 2018. decemberében történt, s a karácsonyról szólt. A kései híradás egy kényelmetlen technikai hibának köszönhető, de bízunk benne, hogy a kellemes emlékek rövid felidézése feledteti a kellemetlen időszakot!

 

 

„Öltöztessék lelküket ünnepi díszbe, nyújtsanak baráti kezet az elesetteknek!” (Kiss Judit)

 

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház Stroke Betegszervezete lényegében azonos elvek szerint rendezi meg a karácsonyi ünnepségét. Néhány kedves és őszinte köszöntő szó hangzik el ilyenkor a meghívott vendégek részéről.

   A rehabilitálás alatt állók vagy a már azon átesett betegek egy dolgot mindenkinél jobban tudnak: nevezetesen, hogy milyen erős a havonkénti összejövetel, a klubnapok és egyéb programok közösség-építő és közösség megtartó ereje. Bizonyíték erre, hogy változó összetételben, de gyakorlatilag állandó, 60-70 fő közötti a klub részvételi rátája. És ezt észreveszik azok is, akik figyelemmel kísérik a stroke-osok életét.

   Egy másik, nevezhetjük egyfajta közgyűlésnek is, bár formailag nem az, a klub éves munkájának összefoglalója. A rövid, szöveges ismertetést film vagy fotók sorozata egészíti ki, és teszi emlékezetessé.

 

   strxmas 1Hagyománynak számít immár, hogy a külföldön munkát vállaló Kiss Judit, a klub korábbi motorja, életének szervezője levelet ír a betegeknek. Így volt ez most is, sorait Darvas Gábor tiszteletbeli elnök (képünk) olvasta fel. Idézünk néhány gondolatot.

 

   „Eljött a harmadik karácsony, amit önök nélkül töltök. Bevallom, a könnyeimmel küszködök, miközben ezeket a sorokat írom, mert nagyon hiányoznak. … [saját dolgaival való küzdelmei] rávilágítottak arra, hogy apró, elérhető célokat tűzzünk magunk elé, amiket teljesítve szebbé, értékesebbé válik az életünk. … Őszinte öröm számomra, hogy a stroke klub változatlan sikerrel és lelkesedéssel működik, köszönhetően a szervezők munkájának és az önök kitartásának. … A dicsőség az önök közös érdeme, annak bizonyításaként, hogy a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a társbetegségei elleni küzdelemben együtt veszik fel a harcot.”

  

stzrxmas 5   Kiss Judit levele után a Szent László Általános Iskola Csengettyű együttese állt a színpadra, s mutatott be egy szenzációs előadást.

   A pillanatnyi csendet csengettyűk csillanó csilingei törték meg: közismeret karácsonyi dallamok hangzottak fel, Hajsrekker Krisztina tanárnő vezetésével, sőt volt olyan zeneszám, melyben ő maga is megrázta a különleges csengettyűket.

   strxmas 2Az ünnepi műsorban felléptek még önálló, illetve közös programmal Kiss Bernadett és Okolicsányi Huba unokatestvérek is (képünkön Juhász Györgyivel). Előadásuk nagy sikert aratott.

 

   strxmas 4A stroke betegszervezet tagjait, s a velük ünneplő hozzátartozókat, gondozókat, a betegekre vigyázó egészségügyi dolgozókat Weeber Tibor alpolgármester (képünk) köszöntötte. Kiemelte, hogy advent idejét éljük, a várakozás, a magunkba nézés békés napjait, s az élet megtanít minket arra, hogy „ebben az időszakban a rohanás nem célravezető, fel kell készülni arra is, hogy az ünnepeket meg tudjuk élni.” Köszöntájét folytatva megállapította: „ebben a csodálatos stroke klubban olyan emberek vannak, akik már tudják, mi a fontos és mi a kevésbé fontos, ezek közt tudnak különbséget tenni. Megtanulták, hogy az egészség nagyon fontos, hogy egymás segítése nagyon fontos, hogy az egymásra figyelés nagyon fontos. Fontos az ajándék is a karácsonyfa alatt de azt is tudjuk, nem ez a fontos, hanem az, hogy kik ülnek a fa körül…”

   A legfontosabbnak azt tartotta Weeber Tibor, hogy egymásnak „elegendő időt, figyelmet, szeretetet ajándékozzunk”.

 

   Darvas Gábor felolvasta a Bibliából Szent Pál apostol levelét, a Szeretethimnuszt, majd egy karácsonyi videót tekintettek meg az ünneplők.

   A legjobban várt esemény – és már ez is hagyomány – az év embere elismerés átadása. Ezt a klub vezetősége és programszervező stábja közösen szavazzák meg, s dr. Lippai Zoltán főorvos megtisztelő feladata, hogy az erről szóló okleveleket és jutalmakat átadja. A legfőbb szempont, hogy kik azok, akik elsősorban saját maguk egészségéért, de betegtársaikért, a közösségért is egész évben a legtöbbet teszik. A díjat 2018-ban a 85 éves Buncsik János, a mai napig aktív tájékozódási futó, Darvas Gábor és Galuska Andrea érdemelték ki.

   strxkmas 3

  balról: dr. Lippai Zoltán, Juhász Györgyi, Buncsik János, Galuska Andrea, Darvas Gábor

 

   Az oklevelek átadása után a tombola rendszerű ajándékozás, majd egy szabad program, a felhőtlen bulizás zárta az ünnepséget. Bebizonyosodott, hogy kicsit sántítva, vagy a „parancsszónak” kevésbé engedelmeskedő kézzel, néha nehezen formálódó szavakkal küzdve is lehet mosolyogva, akár kerekesszékben is táncolni. Minden hendikep ellenére is!

 

   Az ünnepséget bemutató képgalériánk ITT tekinthető meg.

   fotó: 10kerkult.hu/OGY