AD-blacklist1

2019
feb.
20

Virtuális vendég járt a stroke-klubban

Írta: szerk

jan 5leadA Bajcsy-Zsilinszky Kórház Stroke betegszervezete idei első klubnapjára érdekes és tanulságos programot biztosítottak a szervezők. Tették ezt úgy, hogy „virtuális vendéget” hívtak meg, aki saját betegségéről mesélt… Az eseményről Darvas Gábor, a klub tiszteletbeli elnöke írt tudósítást.

 

 

A szokásostól eltérően ezen a stroke-klubon nem volt meghívott főelőadó, hanem levetítették az ATV-ben Kulka Jánossal és logopédusával készített riportfilmet.

 

     A vetítés utáni hosszú csend jól jelezte, hogy a látottak és hallottak mindenkire nagy hatást gyakoroltak.

 

   Juhász Györgyi arra kérte a jelenlévő Horváthné Petró Adrienn, a Gizella REHAB logopédusát (képünk), hogy egészítse ki a videón látottakat.

 

   jan 2„A stroke utáni felépülés és a rehabilitáció nagy mértékben attól függ, hogy a stroke melyik agyterületet érintette, és mekkora volt a károsodás. A betegség következményei: mozgászavarok, egyensúly, és koordinációs zavarok, látászavar, látótérkiesés, nyelészavarok, a beszédértés és beszédprodukció zavarai (afázia), az írás, olvasás képességének sérülése.

   A rehabilitációs osztályokon orvosok, nővérek, gyógytornászok, ergoterapeuták, gyógymasszőrök, pszichológusok és logopédusok egymás munkáját segítve és kiegészítve foglalkoznak a betegekkel. A gyógyuláshoz a beteg személyisége, problémamegoldó képessége, akarata, kitartása is hozzájárul. Elengedhetetlen, hogy a beteg motivált legyen. Nagyon fontos a támogató család is.”

 

   A film kommentálása után Juhász Györgyi egy „tervezett kirándulás” szervezési nehézségeiről szólt. Elmondta, már többször próbált a Dohány utcai zsinagógába csoportos látogatást szervezni, de ez árkedvezmény hiányába, eddig nem sikerült, de újra meg fogja próbálni. A direkt élményt pótlandó, ismét Kulka János volt a vendég: a Dohány utcai zsinagógában előadott Halleluja produkcióját tekintette meg a tagság.  

 

   A nap más meglepetést is tartogatott. Az Ökovitál Kft-től Lukács Lőrinc ismertette a cégük tevékenységét és az általuk előállított biocsírákat.

   jan 3   

   Az ismertetés közben a jelenlévők megkóstolhatták a vajkrémes kekszre helyezett finomságokat.

 

   Végül Hegyi Adrienn dietetikus, a téli időszakban rendelkezésünkre álló vitaminforrásokról szóló fényképekkel és táblázatokkal illusztrált előadását hallgathatták meg.

jan 4

   A rendezvény – a szokásoknak megfelelően – a résztvevők által hozott sütemények, üdítők elfogyasztásával zárult.

 


Rövidesen beszámolunk a stroke-klub tavaly év végi rendezvényeiről is (- a szerk.)