AD-blacklist1

2018
nov.
26

Golf a kerekesszékből – semmi sem lehetetlen

Írta: Oszvald György

STROKE groundgolf 420leadIzgalmas mozgásformát próbáltak ki a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Stroke Betegszervezet tagjai a szeptemberi összejövetelükön. Miután meghallgatták dr. Orosz Attila, osztályvezető főorvos A veseműködés zavarairól szóló előadását, a KÖSZI előtti parkban felállított ground golf pályán bizonyították be, hogy számukra nincs lehetetlen.

 

  

 

Miközben a kőbányai Magyar Ground Golf Egyesület szeptemberig már több sikert elért és bemutatót szervezett, fokozatosan növelve ezek révén az ismertségét és népszerűségét, arra is volt ideje, energiája, hogy elfogadja a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Stroke Betegszervezet meghívását.

 

   STROKE groundgolf 157„Igazi kihívás volt ez számunkra, hogy az előzetes információk szerint találkozni fogunk olyan emberekkel is, akik egy adott szinten gátolva vannak a mozgásukban.” – mondta Togmid Cerendulam, asszony, az egyesület alapítója, elnöke, amikor a KÖSZI előtti pálya építése közben megnéztem, hol tartanak, mikor lehet majd szólni a betegeknek, hogy jöhetnek, ismerjék meg és próbálják ki ezt a meglepően egyszerű sportágat.

 

   Itt egy pillanatra ugorjunk vissza a szeptemberi klubnap napirendjére! A golfozást megelőzően dr. Orosz Attila, osztályvezető főorvos a veseműködés zavarairól tartott előadást. Azzal indíott, hogy a normális vese egy 10-12 cm hosszú, 5-7 cm széles és mintegy 3 cm vastag páros szerv. Ha teljesen egészséges, akkor az elsődleges szűrlet 180 l/nap, és átlagosan 1-2 liter vizeletet választ ki naponta.

 

   STROKE groundgolf 023A normális vese legfőbb funkciói közé tartozik a folyadékháztartás egyensúlyának fenntartása, a Kálium, kalcium, magnézium foszfor kiválasztásának szabályozása, a káros anyagcsere-végtermékek eltávolítása, az EPO (egy vérképző hormon) termelése, nem utolsó sorban a D vitamin képzése. (képünkön balraól: dr. Lippai Zoltán mozgásszervi rehabilitációs főrovos és dr. Orosz Attila főorvos)

 

   Természetes, ha ezen funkciók, feladatok rendellenes működését tapasztaljuk, akkor elégtelen veseműködésről beszélünk. Orosz főorvos elmondta, itt is igaz a tétel, hogy a vesebetegséget a lehető legkorábban ismerjük fel. Jelezte, hogy a korai stádiumú betegek jelentős száma ismeretlen, így nem is kapnak kezelést.

   A továbbiakban szólt a legismertebb betegségekről, azok kezeléséről, s a megelőzés lehetőségeiről.

 

   Dr. Orosz Attila előadása után Hegyi Adrienn dietetikus a vesebetegek ajánlott étrendjéről adott rövid tájékoztatást.

  

STROKE groundgolf 059

 

   Eme rövid tartalmi kivonat után hadd térjek vissza a ground golfra! A játékot magam is kipróbáltam, s három-négy ütés után – miközben Cerendulam asszony segített a helyes ütőfogásban – már elég jó eredménnyel – azaz, elég kevés ütésből – sikerült a labdát a házba terelgetnem. Élmény volt, nem tagadom. Ezt az élményt élték át a játékot kipróbáló betegek is, s ne feledjük az egyik legfontosabb elemet: közben jókat sétáltak.

 

   Erről a klubnapról a TV10 stábja egy riportot is forgatott, ezt adjuk itt közre.

 

 

 

cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT  

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül.

tamogatas