AD-blacklist1

2018
aug.
17

A Ludovikán jártak a stroke klub betegei

Írta: Oszvald György

Stroke Ludovika 046 leadBár a rekkenő hőség néhány agyi érkatasztrófát szenvedett beteget visszariasztott egy szokásos utazástól és némi sétától, így is közel húsz fő találkozott a Ludovika épülete előtt augusztus 7-én a délelőtti órákban.

 

 

 

Juhász Györgyi, a részben „múzeum” másfelől működő oktatási intézmény látogatásának megszervezője éppen egy nagyon rövid tájékoztatást adott arról, hol is vannak, mit is látnak majd a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Stroke Betegszervezet tagjai, amikor megérkezett egy kedves fiatal hölgy, Nagy Viktória, mint később kiderült, az egyetem másodéves hallgatója a Közigazgatástudományi karon, a látogatás idegenvezetője.

 

   Stroke Ludovika 015A Ludovika Akadémia felállítását az 1808. évi országgyűlés mondta ki, rögzítve, hogy az akadémia „kizárólag a magyar ifjaknak a katonai tudományokban leendő kiképzésére szolgáland”. Nevét Habsburg-Estei Mária Ludovika magyar királynéról, I. Ferenc császár harmadik feleségéről nyerte. Ludovika királyné a koronázási ajándékpénzéből 50 ezer forintot (mai áron számítva ez kb. 200-250 millió Ft) ajánlott föl az építésére. Érdekesség, hogy gyakorlatilag egy nagyon széleskörű közadakozásból összegyűlt pénz volt az építés forrása! Miután megnyílt az önálló tisztképzés lehetősége Magyarországon, Pollack Mihály tervei szerint megépült a klasszicista stílusú Ludovika Akadémia, mely 1830-tól épült, s 1836-tól szolgálta a honvédtiszt-képzést. Az Akadémia épületéhez a területet az Orczy család biztosította – mondott egy rövid bevezetőt Juhász Györgyi (képünkön).

 

   A betegek azt is megtudták, immáron Viktóriától, hogy valójában a tisztképzés meglehetős késedelemmel indult el, mert az 1838-as nagy pesti árvíz kárvallottjait itt szállásolták el és a nemzeti Múzeum kincseit itt raktározták be, megóvandó ezek állagát. Valójában, csak az 1867-es kiegyezés után kezdődött el törvénynek megfelelő képzés.

 

   Stroke Ludovika 080A trianoni békediktátum után a Ludovikán három irányú képzés volt: gyalogos, műszaki és repülős. Az utolsó hadnagyavatást 1943. augusztus 20-án volt. Ez után átmenetileg az ELTE természettudományi karának, és a Magyar Természettudományi Múzeumnak adott otthont, melynek néhány egysége a mai napig itt található.

   Az Országgyűlés 2011. március 28-án határozott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrehozásáról, mely egyben a Ludovika felújítását is jelentette.

 

   A rendkívül felkészült, lényegretörő és lelkiismeretes Nagy Viktória (képünkön a jobb szélen) szólt még arról is, hogy a főbejárat melletti őrbódékról alig volt emlék, az archív fotók két műkőből készült őrbódét mutattak. A felújításkor új őrbódékat építetek természetes kőből a bejárat elé. Ezekben a tervek szerint később állandó díszőrség áll majd.

  

Stroke Ludovika 093

 

   Elkészült egy közös fotó az épület – az eredetileg M.K. Honvéd Ludovika Akadémia, mai hivatalos nevén Nemzeti Közszolgálati Egyetem – főbejárata előtt, s az első élmény az aulában érte a látogatókat.

 

   Az épületben elsőként Párdányi gróf Buttler János mellszobráról esett szó, majd az emeletre érve egy váratlan szerencse érte a stroke klub tagjait. A gróf úr a Ludovika Akadémia egyik legbőkezűbb támogatójaként ismert.

   Stroke Ludovika 190

 

   A programban nem volt tervezve a „Dísz-Terem”. Ám egy korábbi eseményről még itt található berendezési tárgyakat szállították el éppen, így lehetőség nyílt megtekinteni a pompás kristálycsillárt, melyet más értékekhez hasonlóan romokban találták meg a pincékben, s állították helyre eredeti állapotukban az értő kezek. A folyosóra nyíló ajtó mellett két oldalon gróf Széchenyi Ferenc és gróf Széchenyi István életnagyságú portréja látható; a Díszterem a Széchenyiek nevét viseli.

   A Ludovika épületében eredetileg nem volt díszterem, 1872-ben alakították ki Linzbauer István építész tervei alapján. Közvetlenül a mennyezet alatt, körben a falon, a magyar uralkodók fejszobrai díszítik a termet.

 

   Stroke Ludovika 225A teremből kilépve a folyosó teljes hosszában üvegtáblákra vésve szerepeltek az adakozók nevei. Az udvarra liften ment le a társaság. A látszólag üres térben – a múzeum föld alatti termeinek szellőzői és mennyezeti szerkezetének gúlái meredtek. Ugyanakkor az első szinti ablaksor alatt a korabeli Magyarország 63 vármegyéjének címerei alkotnak egy fríz-füzért. Hogy ide kerülhettek, annak a Ludovika támogatása volt az ára. Elhangzott az is, a történelmi hűség kedvéért, hogy eredetileg 64 vármegyéje volt Nagy-Magyarországnak, de a Ludovika alapításakor a Fiuméhoz tartozó vármegye még nem volt Magyarország része.

 

   A másik épületbe vezető ajtó előtt vörös márványba ágyazva, vésve három, a korabeli bitó helyét jelképező kereszt látható. – Itt végezték ki az 1848-as szabadságharc leverése után, 1853. március 3-án* Noszlopy Gáspár honvéd őrnagy, Jubál Károly tanár, a szabadságharcot követő függetlenségi megmozdulások szervezője és Gasparics Kilián ferences rendi szerzetes forradalmár vértanúkat, akiket Ferenc József császár elleni merénylet megszervezésével vádoltak meg – ismertette az újabb tudnivalókat Nagy Viktória.

   A földbe süllyesztett táblán pedig ez a szöveg olvasható:

 

„Ezen a helyen szenvedett vértanúhalált 1852-ben

az elnyomatás korának sötét napjaiban három hőslelkű magyar”

 

   A látogatói útvonal a Hősök folyosóján át vezetett a kápolnába. A folyosó létrejötte nemes Bartha Lajos altábornagy érdeme, aki a Ludovika Akadémia I. világháború alatti parancsnoka volt. Eredetileg azon 339 ludovikás növendék neve szerepelt márványba vésve, akik a „nagy háborúban” haltak hősi halált a hazáért, később kiegészítették azon évfolyamok hallgatóival, akik a második világháborúban haltak hősi halált.

 

   Stroke Ludovika 237Hadd emeljük ki, hogy tavaly a Ludovika is csatlakozott a Szent László-emlékévhez, s ezért a kápolna felvette a lovagkirály nevét. Éke az ólomüveg berakású hármas ablak, a széleken Szent István és Szent László alakjával, a felső traktusban az egyetem jelmondatával: „A Haza szolgálatában”.

 

   Stroke Ludovika 324A látogatás befejező eseménye a Múzeum megtekintése volt. A tárlók változatos, de többnyire az egyetemhez, a ludovikás hagyományokhoz kötődő témákat dolgoznak fel, mutatnak be. A felújítást követően itt állították ki az épület teljességében már nem helyreállítható darabjait, például az eredeti ablak- és ajtókereteket, a kápolna festett üvegablakait, amelyek a második világháborúban elpusztult ólomüvegeket helyettesítették.

 

   Az Orczy Kertben, a Ludovikán tett látogatás a lovarda, majd a kalandpark melletti sétával – útba ejtve a kis tó melletti sétányt is – ért véget. Mielőtt a Campus épülete előtt a Nagyvárad térnél szétvált a csoport, egy kis pihenő, néhány perces frissítő ücsörgés dukált.

 

Stroke Ludovika 401

   Hangulatos tó az Orczy Kertben

 

*/ Bár a hivatkozott eredeti márványtáblán 1852 áll, a források a három vértanú kivégzést 1853-ra datálják.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Támogasd szerkesztőségünket, hogy fejlődhessünk! A miértre és hogyanra ITT a válasz.