AD-blacklist1

2018
júl.
30

Családias szalonnasütés a kertben

Írta: Oszvald György

Stroke szalonnazas 095leadCsaláddal, férjjel, feleséggel vettek részt a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Stroke Betegszervezet tagjai a július 20-án rendezett szalonnasütésen a Bárka Humánszolgáltató Központ Ihász utcai székházának kertjében. Voltak, akik sok-sok év óta nem csepegtetettek, de akadt olyan fiatal is, aki életében először tartott nyársra tűzött szalonnát a tűzbe.

 

 

Az ötlet Juhász Györgyinek köszönhető: június elején, a kerületi ukrán önkormányzat gasztronómiai napján tartott terepszemlét. A kialakult kép, a lehetőségek, a hangulatos környezet kedvező volt, s így létrejött a stroke klub nagy nyári dzsemborija.

   Az efféle nyári összejövetel nem ismeretlen a betegszervezet tagjai számára. Az elmúlt években a „Gizella” – a Bajcsy kórház mozgásszervi rehabilitációs külső kórházi részlege – kertjében nagy sikerű bográcsozások voltak.

  

   Stroke szalonnazas 146Az idei nyár közösségi eseménye annyiban különbözött a korábbiaktól, hogy a családias jelleg most sokkal erőteljesebb volt. A családok együttléte részben szinte törvényszerűen jött, hiszen az első félévi előadások, klubnapok egyik központi témája volt, hogy az agyi érkatasztrófát szenvedett beteg mennyire számíthat a közvetlen környezetére: elsősorban a családjára! Másfelől pedig tudatos tervezés eredményét tapasztalhatták a résztvevők. Persze, azt is hangsúlyoznunk kell, hogy nagy segítség a barátok megértése, a sajnálkozás helyett az állapotához mért teljes életre való törekvés erősítésére a gyógyulás során.

 

   Nos, ez a szalonnasütés éppen ezt erősítette. Darvas Gábor és fél családja – hiszen csak három gyereke és hét unokája – tudott eljönni, így is impozáns volt. Felesége természetesen jelen volt, s túl azon, hogy ott segített a szalonnasütésben, ahol tudott, mesével kötötte le az apróságokat. Mint mondta, ezek a saját meséi, melyben az unokák a főszereplők, a történetek pedig róluk szólnak. Azért emellett arra is jutott ideje, hogy elmesélje, hogyan készített el kinőtt, elkopott ruhaneműk egyes részeinek felhasználásával a személyre szóló, sok zsebes, s minden funkciójában a kényelmet szolgáló válltáskát.

   Stroke szalonnazas 525

  A Dravas-család fele

 

  Pityu, alias Kolompárt István – ugye, emlékeznek még rá, hogy egyik kerekesszékhez kötött betegtársának segített a lakás egy részének akadálymentesítésében? Volt munkahelyének főnökét vette rá – akit nem is kellett sokat kérlelni – a fürdőszoba bővítésére, átépítésére. Pityu a feleségével és egyik ikerlányával élvezte a „lazítást” (bal oldali kép, hátul középen, Pityu kék pólóban).

   Stroke szalonnazas 388Az lassan már megszokott, hogy Kassai Éva szülei és lánya (amikor erre lehetősége van, nagy fia is) együtt vesznek részt a különféle eseményeken; most is így történt, Kata bűvészkedett a szalonnával és a virsli darabokkal.

   Ugyanakkor Rogányiné Kocsi Melinda először hozta magával a fiát, s milyen jól tette, hiszen Bencének nagy élményt okozott a szalonnasütés procedúrája. Férje – munkahelyi elfoglaltsága miatt – a szalonnasütés vége felé érkezett, s bár elkészült részére a szalonna és sültkolbász, csak otthon fogyasztotta el a csemegét.

   Többen férjükkel vagy feleségükkel jöttek el: nagylányát, Gyöngyit hozta magával Horváth Zoltán, de aki szólóban érkezett, az sem maradt egyedül: a tűz körül egy hosszú ideje összetartó, nagy család tagjaként tarthatta a lángokba vagy a parázs fölé a szalonnát.

 

   Stroke szalonnazas 116Apropó, szalonna. Kálmán Laci felesége, Erzsike, igencsak sokat dolgozott az előkészítésen. Egységes csomagot állított össze: szalonna, egy kis darab kolbász, egy fej vöröshagyma és néhány szelet kenyér képezte az „egyenadagot”. Aki pedig úgy gondolta, hogy más ínyencségre is fáj a foga, azt hozta magával. Megjegyezzük, még egy tűzoltó palack is előkerült az egyik hátizsákból. Szerencsére, nem kellett használni, bár Horváth Zoliék legnagyobb igyekezete ellenére is többször lángra lobbant a zsírral megtelt alutálca. (Igaz, a fotó kedvéért azért a tűz felé tartotta a szerkentyűt Zoli.)

   S akinek kevés volt a zsíros finomság, a házi sütésű bejgli, pogácsa, s a különféle krémes töltelékű sütemények kellették magukat az asztalokon.

  

Stroke szalonnazas 462

  A szalonnasütők egy csoportja

 

   Délután öt óra körül kezdett szedelőzködni a társaság, s az utolsók nem sokkal este hét előtt távoztak.

 

   A cikkhez képgalériák tartoznak: Kálmán László képei ITT , a 10kerkult.hu galériája pedig ITT tekinthető meg.

 

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px