AD-blacklist1

2018
jún.
07

Csendes napok a stroke-klubban

Írta: Oszvald György

STROKE Richter 073leadVan, amikor látszólag érdektelen, mondhatni „száraz” programja van a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Stroke Betegszervezet klubnapjának. Már, ha egy csendes beszélgetés egymás között a közös nyavalyákról, egy film megtekintése egy kiemelkedő tudós életéről a nem izgalmas kategóriába sorolhatók…

 

 

 

Az idén tavasszal két olyan foglalkozása is volt a stroke-tagoknak, amikor saját maguk megértése, helyük és emberi értékeik elhelyezése a közvetlen és tágabb környezetükben igencsak bensőséges formában valósult meg.

 

   STROKE Richter 033Márciusban a fő program Kőbánya posztumusz díszpolgára, a gyógyszergyár alapító Richter Gedeon életéről szóló Nem tűntem el című film megtekintése volt (rendezte: Spáh Dávid). Előtte, a könnyebb befogadás, s a kőbányai székhelyű világcég megismerése érdekében Csaba Lajos, a Richter Gedeon Nyrt. PR és Kormányzati kapcsolatok Osztályának helyettes vezetője (képünk) egy rövid áttekintést adott a gyógyszergyár tevékenységéről

 

   Felvázolta, hogy a gyógyszergyár egy közel 120 éves múlttal rendelkező vállalat, „melynek a fő tevékenysége a szakmai zsargon szerint egy vertikálisan integrált. Ez azt jelenti, hogy a gyógyszer előállítás és forgalmazás teljes spektrumát lefedi a kutatás-fejlesztéstől a gyógyszergyártáson át a marketing és értékesítési tevékenységgel bezárólag”.

 

   A Richter gyógyszergyárnak 2017-ben 444 milliárd forint volt az árbevétele, melyet öt világrészre kiterjedő hálózatával realizált. A világ 100 országába exportál a cég több, mint kétszázféle készítményt. A Richter nyolc gyárából három Magyarországon van, továbbá 27 képviseleti irodája és 39 kereskedelmi vállalata létezik világszerte. A mintegy 12 ezer fős létszámból több mint 50% dolgozik a külföldi egységekben. A bevételek 90%-a külföldről származik.

 

   STROKE Richter 058– Nagyon büszkék vagyunk arra – és ezt mindig kiemeljük a Richter bemutatásánál –, hogy az árbevételünk mintegy 10%-át, 2017-ben 40 milliárd forintot fordítottunk kutatás-fejlesztésre. Egy ezer fős kutatás-fejlesztési gárdánk van, ami a kelet-európai régió legnagyobb ilyen bázisa – hangsúlyozta Csaba Lajos.

  

   Nem feledkezett el arról sem, hogy megemlítse azon tényezőket és legfontosabb eseményeket, melyek 1945 után történtek, s ezek révén hogyan jutott odáig a gyógyszergyár, hogy fenti eredményeket elérje.

    A gazdasági eredmények és jellemzők ismertetésén túl szólt még a Richter társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos tevékenységéről, a nőkkel és az oktatással való törődésről, az alapítványaik munkájáról.

 

   Az előadás után a klubtagok megtekintették a filmet, s talán szokatlan, de a hatás megnyilvánulása egészen különleges volt: 10-15 másodpereces néma csend után automatikusan felcsattant a taps, a tetszés nagyon is kifejező megnyilvánulása.

 

 

 

 

   A klubnaphoz két egyéb esemény tartozott még. Az év elején elhunyt Nagy Tiborra emlékeztek a klubtagok egy, a közös programokról készített rövid diaporáma segítségével.

 

   STROKE Richter 071A másik egy nemes gesztus, egy elismerés átadása volt. Igazság szerint ez a tavaly karácsonyról elmaradt, az Év embere díj átadása volt. Néhány éve hagyomány, hogy a stroke klub irányítói, vezetői egy szerény díjjal köszönik meg azt a szinte erőn felüli tevékenységet, mellyel a hozzátartozók gondoskodnak szerettükről. Nyergesné Ilonka néni a karácsonyi évzárón beteg volt, majd az éve eleje sem alakult kedvezően, így erre az elismerésre most került sor. Oklevéllel és egy virággal köszönte meg dr. Lippai Zoltán a gyermeki gondoskodást Ilonka néni lányának, Uri Ilonának, aki rendíthetetlen hittel ápolja édesanyját; a dolgát nem csak a kerekesszék nehezíti, de az is, hogy Ilonka néni elveszítette a beszédképességét. (képünkön balról: Lippai Zoltán, Ilonka néni és Uri Ilona)   

 

*

 

x STROKE talk 2   A következő hónap programja egyfajta számvetés volt. Juhász Györgyi javaslatára először az M1 tv csatorna Esély című műsorában a Galuska Andreával forgatott riportfilmet tekintette meg a társaság, majd ezt egy rövid beszélgetés beszélgetés követte Andival.

 

   x STROKE talk 8Csak érdekességként említjük meg, hogy Andi hívta fel a figyelmet arra, létezik egy Strokeinfo Alapítvány nevű szervezet. Ez ugyan más formában működik, de akit érdekel, annak bizonyára hasznos lehet megismerni a tevékenységét. (a képenjobbról Galuska Andrea)

 

   A kialakult beszélgetés után Juhász Györgyi arról kérdezte a klubtagokat, ki hogyan igyekszik a saját szándékai és lehetőségei alapján a legtöbbet megtenni a saját egészsége érdekében? Sokan szóltak hozzá a témához, melynek tanulságai közt lehet említeni, hogy több dologban is egyformán gondolkodnak a klubtagok, de vannak eltérő vélemények, módszerek is.

 

   Mindenki egyetértett abban, hogy szükség van a rendszeres mozgásra, s néhányan a mai napig aktívan sportolnak is. A 83 éves Buncsik Jani bácsi például tájékozódási futó, ezen kívül a helyi futóversenyeken is részt vesz, s 3-4 km-es távot teljesít. Dévényi Győző pedig rendszeres résztvevője az Óhegy parkban reggelente tartott meridián-tornának. Többen is rendszeres résztvevői a helyi Senior Tízkarikás Játékoknak, Darvas Gábort például ping-pongozni láttuk, többen a nordic-walking gyaloglást részesítették előnyben. Másoknak elég alkalomadtán egy-egy kiadós séta is.

   x STROKE talk 11

 

   A stroke-klub hagyományos dietetikai tanácsadása ezúttal sem maradt el a nap végén. Ezúttal az élelmiszerbiztonságról hangzottak el fontos információk.

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY

A két klubnapon készült képekből egy ízelítő ITT tekinthető meg.

 

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px