AD-blacklist1

2018
máj.
19

Villanyóra leolvasó és unokás tolvajok

Írta: Oszvald György

STROKE 02ho rendor 024lead„Biztonságban idős korban” címmel tartott előadást a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Stroke Betegszervezet tagjainak Kavalák János r. zászlós még az év elején. Választott témája a trükkös lopások bemutatása volt.

 

 

 

Szerkesztőségünk nem egy alkalommal vett részt olyan előadásokon, melyek az idős emberek elleni trükkös lopásokról, rablásokról szóltak. Jóllehet, a stroke-klub tagsága nem feltétlenül csak a nyugdíjas korban lévőkből áll, egyben közös a sorsuk: sokszor kerülnek olyan döntési helyzetbe, amikor éppen nincs segítség, nincs kit megkérdezni nagy hirtelen, amikor magukra vannak utalva.

 

   Mivel az estek másokkal is megtörténhetnek,

nem csak a stroke-os betegeknek ajánljuk írásunkat!

 

   A mások gyengeségeit kihasználni, s így pénzhez, értéktárgyakhoz, ékszerekhez hozzájutni akarók a becsapás, a félrevezetés, megtévesztés számos módját alkalmazzák, hogy tervük valóra váljon. Juhász Györgyi (képünk) köszöntője után ezek közül egészen különleges, szokatlan módon ismertetett néhányat Kavalák János r. zászlós, a BRFK Bűnmegelőzési Osztályáról (képünkön).

 

   STROKE 02ho rendor 001– Nem is szaporítanám a szót, két ismert és kiváló művész DVD-felvételét hoztam magammal. Bodrogi Gyula és Törőcsik Mari dramatizált formában adnak elő két trükkös módszert – mondta, és elindította a felvételt.

 

   A felvétel narrátora jelezte, hogy a történetek valóban megtörtént eseteken alapulnak, azok a valóságot hűen adják vissza. A szereplők nevét megváltoztatták, s a száraz rendőrségi nyelvezetet némi humorral színesítették.

  

Villanyóra leolvasás

 

   Ebben a történetben Kovács nénihez váratlan időpontban csöngetnek be, éppen akkor, amikor vásárlásból hazatérve éppen becsukta maga mögött az ajtót. Az unokáit várta, körülöttük forgott minden gondolata.

   Kinézett a kukucskálón, ugyanakkor egy kellemes férfihang szólal meg a „ki az?” érdeklődésre. – Villanyórát jöttem leolvasni, itt van az igazolványom is – mondta az idegen. A kedves modor, a jólöltözött férfi látványa bizalmat ébresztett Kovács néniben, s a kérésnek megfelelően beengedte az Elektromos művek állítólagos dolgozóját.

 

   STROKE 02ho rendor 042Bár tamáskodott egy kicsit, mert az éves leolvasás már megtörtént az év elején, de a szaki megnyugtatta, hogy új órák jönnek, el kell végezni a felmérést a beszereléshez, s ez nem kerül pénzbe. – A tévében is bemondták, hogy a korszerű órák használatával csökken a fogyasztás – érvelt tovább a szaki. Kovács néni meg azt gondolta, hogy ha a tévében is bemondták, akkor az úgy is van. Igaz, rossz érzései voltak, mert a másik férfi a nappaliba akart menni, meg miért is kell két ember a leolvasáshoz?

 

   Gyanúját azzal oszlatják el, hogy a mérőállás szerint túlfizetése van, s kilencezer-negyvenhét forintot azonnal vissza is fizetnek neki. A kellemes modorú leolvasó elő is vett egy húszezrest, s arra kérte a nénit, hogy adjon vissza belőle. A nappaliba megy, hogy kivegye a polcok mögé rejtett borítékból a spórolt pénzét, abban volt apró is. A segéd már írja is a papírt, de az előszobában kényelmetlen a munka, így a konyhába mennek, ahol a pénztárcája volt a vásárolt finomságok mellett. Amíg az írást csinálják, a másik férfi eltűnt, a kollégája a kredencen lévő fotókra tereli a szót, így Kovács néni arra eszmélt, hogy a kellemes hangú beszól a konyhaajtón, „mi tart ennyi ideig?” – így gyorsan aláírta, hogy átvette a pénzt, a különbözetet pedig leszámolta fillérre. A leolvasók elmentek, Kovács néni bezárta az ajtót, s boldogan ment a nappaliba, hogy a ropogós húszezrest a borítékba tegye. De a boríték nem volt sehol. Akkor ismerte fel, hogy becsapták, ellopták a pénzét.

  

   STROKE 02ho rendor 005Az előadó itt megállította lejátszást, és arra kérte a betegeket, próbálják meg értékelni, elemezni, hogy a sértett hol hibázott, mi az, amit másként kellett volna csinálnia vagy egyáltalán nem megtenni, hogy ne kerüljön sértetti helyzetbe.

 

   Kicsit nehezen indult a vélemények kifejtése, de aztán sorra jöttek az észrevételek; közülük talán azt emelnénk ki, ami Kovács néni első megérzésére reagált. „Mielőtt beengedte volna a férfiakat, fel kellett volna hívnia az Elektromos műveket, hogy valóban van-e ellenőrző leolvasás azon a napon a lakóhelyén? Mert, ha azt mondják, nincs, be se engedte volna a csalókat.” – hangzott el a mindennek elejét vevő helyes megoldás.

 

Próbálkozni lehet

 

   Az előadáson elhangzott az is, hogy gyakran előfordul az unokás becsapás is. Ilyenkor telefonon hívnak fel késő este valakit vagy egy előre megfigyelt és lekáderezett személyt, hogy baleset érte az unokáját, gyerekét, vagy elromlott, karambolozott az autója, s ő küldte, hogy azonnal adjon neki oda 20-30 ezer forintot, hogy kifizesse a szükséges ápolást vagy az autó elszállítását. Itt áll a lépcsőház, a kapu előtt, s azonnal ki kell hozni a pénzt.

   Nos, a bemutatott esetben a csaló pórul járt, mert Hilda néni, akit áldozatnak kiszemelt a csaló, résen volt. A történet itt úgy hangzott, hogy Jenő, az unokája ittasan, jogosítvány nélkül vezetett, balesetet okozott, s azért kell neki a pénz, hogy ne hívjanak rendőrt. Na, Hilda néni ezt megtagadta, s a miértre azt válaszolta, hogy tegnap a Lajos nevű unokája hívta, akit elraboltak, fogva tartanak, s ha nem ad pénzt a kiszabaduládához, kiugrik az ablakon.

   Hilda néni jól kiosztotta a csalót, hogy neki nincs semmilyen unokája, s nem merjen éjnek idején betyárkodni!

  

   STROKE 02ho rendor 021Természetesen, itt is számtalan téma felvetődött, a betegek nagyon aktívak voltak, véleményük sok tanulságot tartalmazott.

   Az előadás végén kérdésekre válaszolt Kavalák János, de előtte arra hívta fel a figyelmet, ha a bemutatott esetekhez akár hasonlóval is találkoznának, hívják a 112-es telefonszámot és mondják el gyanújukat. Majd mindenkinek átadott néhány prospektust s egy-egy apró riasztót, mely gyorsan és könnyen működésbe hozható, s iszonyatos erősségű, átható hangjával játszva elijeszti a rosszakarókat.

 

   Az előadás a szokásos dietetikai tanácsadással ért véget: Imre Etelka a zsírban és vízben oldódó vitaminokról beszélt a betegeknek.

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px