AD-blacklist1

2018
feb.
23

CT mizéria – pro és kontra

Írta: Oszvald György

bajcsy leadNéhány napja tett közzé egy hírt egyik laptársunk a kőbányai Bajcsy-Zsilinszky Kórházban szolgáltató-váltás miatt kialakult állapotokról. Írásukban bemutatják a kórházban szerződéssel működő, CT/MR vizsgálatokat végző cég kiköltözése és az új szolgáltató érkezése közötti helyzetet. A témáról szerkesztőségünk a kórházat kérdezte. 

 

 

A hvg.hu cikke egy tényleges állapotot rögzít, melyhez annyit tennénk hozzá, hogy a hóesésből levezetett cím és közlekedési nehézségek csak akkor állnak fenn, ha valóban esik a hó.

   Megjegyezzük, a kórház alagsorában lévő folyosórendszer és a külszínen, illetve az épületeken belül, az épületeket összekötő átjárók biztosítják, hogy a kamionos CT-be bármely épületből el lehessen jutni, elkerülve ezzel az időjárási gondokat. Másfelől, gondos tervezéssel az is megoldható lett volna, s ez nem utópia, hogy egy arra alkalmas helyen parkolva, az épület kijáratához telepítsenek egy olyan mobil folyosót, mely az épület és a kamion ajtaja között biztosítja a zártságot.  

 

   A hivatkozott cikk a váltással kapcsolatban ezt írja:  

 

  „A korábbi szolgáltató cég szerződése ugyanis több mint tízéves működés után járt le, a kórház vezetésének pontosan tudnia kellett, hogy mikortól kell másnak átvennie a feladatot, ehhez képest kellett volna tendert kiírni.

   Az új szolgáltató kiválasztása viszont annyira elcsúszott, hogy információnk szerint már a mobil CT előtti átmeneti időszak előtt is volt egy másik átmenet: az eddigi szolgáltató Mediworld Kft.-vel a hosszú távú megbízása lejárta után hónapról hónapra leszerződtek, így hosszabbítgatva a CT-, MR-szolgáltatást a kórházban.”

 

   Nos, itt meglehetősen tág tere van az elmélkedésnek. A kórház szerkesztőségünknek küldött levelében azt jelzi, hogy az eredeti szerződést 2008-ban kötötték 10 évre. A másik állítása pedig ezzel összhangban áll: „…január 31-én lejárt a közreműködő szolgáltató 10 éves szerződése.” (Mivel idei állapotról szól a cikk, értelemszerűen 2018. január 31-ről van szó)

   Függetlenül attól, hogy mikor járt le a szerződés: nem lehetett volna várni még egy cirka másfél-két évet, hogy elkészüljön a kórház területén felépülő új egészségház, s ott egy alkalmas helyet kialakítani a CT-nek? Akik ebben a témában dolgoznak már egy-két éve, értve benne a kórház vezetőségét is, vajon figyelembe vették-e ezt a lehetőséget?

   És, ha a régi szolgáltató a kórház számára előnytelen pénzügyi feltételekkel – „a korábbi szolgáltató a radiológia üzemeltetéséből a kórházhoz érkező teljes bevételt megkapta, az új, sokkal kedvezőbb közreműködői szerződés alapján a jövőben minden 4 forintból 1 az intézménynél marad, és a betegellátás színvonalát javítja” – szerződött anno, nem egy szerződésmódosítás lett volna a kézenfekvő megoldás, s csak akkor és úgy tendereztetni, hogy az új egészségház átadásával egy időben legyen kész az új üzemeltető CT-je is?  

  

   A kórház – a változással és az átmeneti nehézségekkel járó megoldásról – a tájékoztatási kötelezettségének eleget tett. Honlapján megtalálhatók az alapinformációk.

 

ct 2

 

   Ezzel együtt annyit minimum lehet állítani, a kialakult helyzet bizarr! Laptársunk az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak tett fel kérdéseket. Kettőt kiemelünk; a másodikról éppen az imént elmélkedtünk:

 

    „Hogyan lehetséges, hogy semmilyen korábbi egészségügyi referenciát, előzetes tapasztalatot nem kértek a tender győztesétől?”

   „Ha előzetesen is tudni lehetett, mikor jár le az eddig cég szerződése, miért nem lehetett mindezt a betegek érdekében jobban szervezni?”

 

  Nos, szerkesztőségünk a kórház sajtóosztályától kért tegnap állásfoglalást a laptársunk cikkében leírt állapotokról. A hivatalos válaszban érdemi adat alig van, bár nem vitatható, egy elég széles körű összefogással igyekeznek a lehetőségekhez képest elfogadható feltételeket teremteni.

   Egyrészt megtudjuk belőle, hogy „az új berendezések telepítése nyolc hétig tart” és azt is, hogy köztük egy „csúcskategóriás 128 szeletes CT-berendezést” helyeznek majd üzembe.

   MOBIL CT 1Érdemi információnak tekinthető dr. Bodnár Attila, Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgató kijelentése a helyzet kezeléséről: „Nem túlzás azt állítani, hogy ebben az átmeneti időszakban a magyar radiológusok teljes közössége összefogott, hogy zavartalanul biztosítsuk a képalkotó diagnosztikai ellátást, míg a telepítés megvalósul” – bár megjegyezzük, néhány mondatos részletezés nem ártott volna.

 

   Úgy véljük, ha a hvg.hu cikkét és a kérésünkre a szerkesztőségnek küldött állásfoglalást – mely IDE KATTINTVA olvasható teljes és változatlan terjedelmében –, a jelenlegi helyzet részleges bemutatását összevetjük, eléggé reális képet kaphatunk a valóságról.

   Többet talán akkor tudhatnánk meg, ha legalább nyolc órán át figyelhetnénk a CT/MR vizsgálatra érkezőkkel való foglalkozást.

 

fotó: index.hu; bajcsy.hu

 

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px