AD-blacklist1

2018
feb.
10

Jótékony hangok, rezgések

Írta: Oszvald György

STROKE relax 079leadKalmár Andrea rezgésterapeuta segítségével közel egy órán keresztül próbálhatták ki a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Stroke Betegszervezete tagjai a hangfürdő stresszoldó hatását a tibeti hangtálak, gong és csengők gyógyító rezgésével január 30-án.

 

 

Az érkezéskor nem egy szokványosan berendezett termet láttak a betegek. Középen egy, a harcművészek és ritmikus gimnasztika sportolók használta „tatami” szőnyeg volt lefektetve, és a körötte álló székek is fura módon voltak kirakva. A színpad előtt egy szőnyegen Kalmár Andrea hangszerei sorakoztak egy sajátos elv szerint elrendezve.

   Persze, hogy valami különleges élményben lesz részük a stroke-on átesett betegeknek, azt már a meghívóban is jelezték a szervezők.

 

STROKE relax 018

  Kalmár Andrea

 

   „Kalmár Andrea programját lehet kényelmesen ülve is élvezni, de aki igényli, annak biztosítjuk a lehetőséget és az eszközt, hogy fekve lazulhasson el. Aki ezt szeretné igénybe venni, egy könnyű takarót vagy strandtörölközőt hozzon magával!” – írták.

 

   STROKE relax 198Juhász Györgyi (a képen joibbra) mutatta be Kalmár Andreát. Elmondta, korábban évekig utazott Thaiföldön, Malajziában, Nepálban, mely ázsiai országokban helyi gyógyítóktól tanult, s fejlesztette ki saját gyógyító képességeit. A hangtálas kezelés technikáját Nepálban sajátította el, a szőnyegen látható eszközök többsége is onnan származik. A rövid felkonf után átadta a szót Andreának.

 

   – Kilenc éve foglalkozom hangtálazással, s ahogy Györgyi is elmondta, Nepálban ismerkedtem meg ezzel a módszerrel. Ázsiai utazásaim során ébredt fel érdeklődésem a spiritualitás iránt. Számomra nagyon fontos, hogy ezt az itt élt világunkba illeszthessem, bárki jöhet hozzám, hisz vagy nem hisz ezekben a relaxációs módszerekben. Amit csinálok, egy lazítási rendszer, de magában hordozza a gyógyítás lehetőségét is.

   A hangszereim többsége ősi tibeti tálakból áll, de vannak itt dobok, csörgők, nem hiányzik a gong, és a tenger zúgását, az esőt vagy a szél zúgását imitáló eszközeim is vannak – ismertette Andrea a legfontosabb dolgokat.

   Jelezte, az sem baj, ha valaki elszunyókál közben, a hangok az alvás alatt is kifejtik a hatásukat, kioldják a feszültségeket…

 

   Lassan megsimította a tálakat, s hagyta a hangokat érvényesülni

   Az ismertető után a már korábban besötétített teremben teljesen elhalványultak a fények, s Andrea „rezegni” kezdett. Sorra szólaltatta meg a tálakat, különféle intenzitású és magasságú hangokat előcsalogatva belőlük: lényegében ezek a hangok eltérő rezgésszámú effektek voltak, melyek másként hatottak az egyes testrészekre.

  STROKE relax 066

 

   Megszólalt az esőbotként is ismert bambuszrúd, egy hatalmas rézkorong – attól függően, hogy ütötte vagy súrolta a vászon borítású verővel – a gyomrot rezgésbe hozó hanghullámoktól kezdve a majdhogy fülsértő, már-már fájdalmas effektekig terjedő hangzásokat eredményezett. Megjegyezzük, később, a hangfürdő után, lehetőség nyílt kézbe venni a hangszereket, eszközüket, s immár teljes fényben is ki lehetett próbálni őket.

 

STROKE relax 134

 

   Szerkesztőségünk – másokkal együtt – arra volt kíváncsi, hogy van-e valamilyen kötött sorrendje az eszközök használatának, ezzel a rezgések (hangok) létrehozásának?

 

    STROKE relax 243– Nincs meghatározott sorrend, bár alkalmazok egyfajta sorrendet, fokozást, mint ahogy egy bemelegítés elkezdődik a sportolás előtt. A rezgések hatását pedig ahhoz tudnám hasonlítani, mintha heavy metal zenét vagy Mozartot hallgatnánk – magyarázta.

 

   S ahogy az ígérve lett, a relaxáció végén mindenki kézbe foghatta, kipróbálhatta az eszközöket, hangszereket, miközben kialakultak a kisebb-nagyobb csoportok, megvitatva a tapasztaltakat. 

 

   Lippai Zoltán főrorvos, a délután házigazdája virággal köszönte meg a különleges hangfürdős ejtőzést Kalmár Andreának, s az ötletgazda Juhász Györgyinek (képünk)

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px