AD-blacklist1

2017
szep.
13

Gerinctorna a mozgásszegény életmód ellen

Írta: Oszvald György

gerinctorna 32leadRendszeresen, immár több éve találkoznak idősebbek és fiatalabbak a Kocsis Sándor Sportközpont Ihász utcai tornatermében. Céljuk, hogy egy kis tornával fiatalon tartsák izmaikat, megelőzzék, csökkentsék a hát-, derék- és nyakfájásokat, meg egyéb nyavalyákat. Nemrég meglátogattuk az egyik foglalkozást…

 

 

Gerinctorna. Ha ezt hallja az ember, felkapja a fejét, hogy mi fán terem ez a mozgásforma. Könnyebb lenne a helyzet, ha művészi tornáról, akrobatikus tornáról esne szó; ezeket könnyebb a látványhoz kötni. És nem mi végezzük, hanem éppen mások gyakorlataiban gyönyörködünk, ergo: éppen ülünk, mozgás meg semmi…

  Bár adódik, hogy a szó éppen azt jelenti, ami: a gerinc megtornáztatása. Nosza, utána néztünk egy kicsit ennek a tornának az internet határtalan felületén.

  

gerinctorna 2

 

„A gerinctorna életkortól függetlenül segít megőrizni gerince mozgékonyságát, és megelőzi vagy javítja az oly gyakran jelentkező kellemetlen hátfájást. Tudatos izommunkával erősítheti a törzsizmait. A rendszeres gerinctorna segít megérezni és megtanulni a helyes testtartást. Ez a torna a gerincbántalmak kezelésének, hanem a megelőzésnek is fontos eszköze” – írja az egyik orvosi portál (harmonia-centrum.hu)

  

gerinctorna 6

 

   Már a gyakorlatok során elhangzott, hogy a különféle pozícióban végzett mozgás melyik izomcsoportra hat, hol segíti a regenerálódást. Kívülről nézve furcsának tűnt, hogy nem mindenki végzi egyforma intenzitással a gyakorlatokat. Csak később jöttünk rá, hogy részben azért, mert éppen ott fáj, és ez nyilvánvaló korlát, illetve mindenki életkorának és fizikai állapotának megfelelő erőbedobással tornázik.

 

gerinctorna 37

 

gerinctorna 114

 

  Máshol (– mármint a neten – több helyen is) így fogalmaznak: „A gerinctorna az ülő és mozgásszegény életmódból fakadó hát- és derékfájdalmak megszüntetésére és megelőzésére szolgál.” És ez is megállja a helyét: elnézve az adott napon az embereket, többségében nyugdíjasok voltak, de a 4X körülieknél könnyen elképzelhető volt, hogy az ülőmunka is befolyásolta döntésüket az Ihász utcai tornaterem látogatására.

  

gerinctorna 178

 

   Magyar Máriát, a Fortuna SE elnökét kérdeztük, „mennyibe fáj” a torna? Egy bővített mondattal válaszolt, ami minden fontos információt tartalmazott:

 

   „A Fortuna Senior Szabadidő Sportegyesület folytatja a kőbányai nyugdíjasok körében igen népszerű gerinctorna tanfolyam foglalkozásait a Kocsis Sándor Sportközpont Ihász utca 26. alatt található sportcentrumának tornatermében, ahol a foglalkozások 2017. szeptember 5-étől kedd és csütörtöki napokon 9.00 órakor kezdődnek, a tanfolyam díja pedig nem fáj, 250 Ft/óra és a jelentkezés meg a befizetés a helyszínen az adott időpontokban nálam lehetséges.”  

  

gerinctorna 194

 

   Marika a mondatot, mi a beszélgetést bővítettük, s arra is kíváncsiak voltunk, hogy a létszámot (a sportos kőbányai nyugdíjasokat) és a terem befogadóképességét tekintve van-e lehetőség más időpontokra is? Meg, hogy egyáltalán ki jöhet a tornára, kell-e az egyesületi tagság?

   Nos, az időpontról akkor még csak tervezgetés volt, mára biztos, hogy októbertől a gerinctornát 10.00 órától is lehet látogatni! Ez bizonyára enyhít a zsúfoltságon és jobb személyes időbeosztást is lehetővé tesz.

   A másik felvetésre korábban is egyértelmű volt a válasz. A Fortuna SE és a KESZE egyesület tagjai vegyesen vesznek részt a foglalkozásokon és szívesen fogadják, várják egyesületi tagság nélkül is tornázni vágyókat.

  

gerinctorna 250

 

   Eltelt a gyakorlatokra szánt egy óra, melynek utolsó perceiben az igencsak fontos nyújtás játszott fő szerepet. No, meg az ilyenkor szokásos elégedett nyögdicsélés. 

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY

tamogato tabla 400px