AD-blacklist1

2017
júl.
06

Lakossági felhívás ingyenes daganatos szűrésre

Írta: szerk

bajcsy loogoA Fej-nyaki Onkológiai Társaságok Nemzetközi Föderációja (IFHNOS) pár éve kezdeményezett egy daganatos szűrési kampányt, melyhez a Bajcsy-Zsilinszky Kórház is csatlakozott. Akcióját a Fül- Orr- Gégészeti Ambulanciáján tartja meg 2017. július 27-én.

 

 

A rosszindulatú daganatok, a rák okozta halálozás tekintetében Magyarország sajnos sereghajtó az Európai Unióban. A különböző fajtájú daganatok közül a fej-nyaki tumorok meglehetősen gyakoriak, a tüdő-, a vastagbél-, és az emlőrák után a fej-nyak (szájüreg, garat, gége) a 4. leggyakoribb előfordulási helye a rosszindulatú daganatoknak.

 

   Jelezve a probléma jelentőségét, a Fej-nyaki Onkológiai Társaságok Nemzetközi Föderációja (IFHNOS) pár éve július 27-ét a világ fej-nyaki daganatok nemzetközi napjává nyilvánította. A Nemzetközi Szervezet világszerte kezdeményezi és kéri társszervezeteit, valamint a különböző nemzetek onkológiai, fül-orr-gégészeti, fej-nyaksebészeti intézményeit, hogy a fej-nyaki daganatokra, azok megelőzésére és kezelésének fontosságára hívja fel a lakosság és politika figyelmét.

   2017-ben a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Fül- Orr- Gégészeti Osztálya is csatlakozik ehhez a mozgalomhoz, és július 27-én a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Fül- Orr- Gégészeti Osztályának Ambulanciáján 9 és 13 óra között ingyenes fej-nyak rákszűrést végzünk a X. és XVII. kerületi lakosok körében.

 

   Javasoljuk a kerületi lakosoknak, főleg, ha rizikócsoportba tartoznak (40 év felettiek, régóta dohányoznak, rendszeresen fogyasztanak alkoholt), hogy a szűrésre jöjjenek el. A szűrésre nem szükséges beutaló, azonban a kórház betegfelvételi irodáján előzetesen TAJ kártyával regisztrálniuk kell a Fül- Orr- Gégészeti Ambulanciára. Az esetleges torlódás esetén türelmüket kérjük!

 

Dr. Bodnár Attila

főigazgató