AD-blacklist1

2017
jún.
15

Sztróksztorik – 2.

Írta: Oszvald György

stroke imre eta 028leadAz agyi érkatasztrófán átesett betegek táplálkozása különösen fontos. Sok mindenre kell figyelniük, s ebben a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Stroke Betegszervezeténél a kórház dietetikai szolgálatának vezetője, Imre Etelka ad segítséget hónapról-hónapra.

 

 

Hisszük, hogy Imre Etelka tanácsai nem csak a betegeknek, de mindenkinek útmutatást jelenthetnek. Előadásaiban egyaránt figyelemmel van a betegség jellemzőire és a pénztárcánkra is. Válogatásunk ezekbe az „apró” titkokba enged betekintést.

 

A táplálkozás ős a gyógyszerek kölcsönhatásai...

 

   Stroke 02ho Buzas 124Előadásának egyik alaptétele volt, hogy az elfogyasztott ételek minősége és mennyisége befolyásolhatja a felszívódás gyorsaságát és a hatóanyagok hasznosulását. De a gyógyszerek is hatnak a táplálkozásra: étvágytalanságot vagy éppen túlzott, súlygyarapodással járó étvágyat okozhatnak. Nem ritka a megváltozott ízérzékelés, a hányinger, vagy éppen a hányás. (képünkön Imre Etelka dr. Lippai Zoltán főorvossal)

 

   Néhány konkrét példa. A véralvadásgátló gyógyszerekre hatással vannak a magas K-vitamin tartalmú ételek. Ide tartoznak a tojás, eper, málna, paradicsom, paprika, káposztafélék, a spenót, a bab. Érdemes tehát figyelni a bevitt mennyiségekre.

   Egyes antibiotikumok és a csontképződést segítő gyógyszerek hatását csökkenthetik a tej és tejtermékek egyidejű fogyasztása, míg a kávé tea, kóla fogyasztás.a idegességet, fokozott szívműködést eredményezhet.

   Az asztma elleni gyógyszerek esetében a túlzott koffeinbevitel okozhat problémákat.

 

   Nem újdonság, hogy általában a gyógyszerek alkalmazása ideje alatt tilos az alkoholfogyasztás. Különösen igaz ez az antidepresszánsok, nyugtatók, altatók esetében. De figyelni kell a füstölt, érlelt sajtok, kakaó, csokoládé, banán, tonhal mennyiségére is, sőt, jobb ezeket elhagyni az ilyen gyógyszerek alkalmazásának idején.

 

   Néhány praktikus tanácsot is megosztott Imre Etelka, annál is inkább, mert gyakori megoldás, hogy a gyógyszert ételbe keverve veszi be a beteg. Etelka azt javasolja, hogy kerüljük az említett gyakorlatot – hacsak az orvos másként nem rendeli –, mert így könnyen megváltozhat a gyógyszer szervezetre gyakorolt hatása. Ugyancsak kerüljük a gyógyszer forró italba (pl.: tea) keverését, mert a hóhatás megváltoztathatja a hatékonyságát.

   Kérjük ki az orvos tanácsát, ha vitaminokat és étrendkiegészítőket akarunk szedni a gyógyszerekkel egyszerre, mert az egymásra gyakorolt hatásuk sokszor nem tisztázott.

 

...és a pénztárcánk

 

   05stroke 051aNem csak a betegek életét nehezíti meg a sokszor alacsony jövedelem és az állapotuk miatt szükséges diéta – az egyes ételféleségek, zöldségek, gyümölcsök relatíve magas ára. Nos, hogy erről bármit is mondani lehessen, Imre Etelka az előadását megelőzően egy közvéleménykutatást végzett. Azt igyekezett kideríteni, mennyi összeg jut egy sztrókon átesett betegnél az egy havi élelmezésre. A vizsgálódásai alapján ez 25 ezer Ft/hó.

 

   A Statisztikai tükör egy 2015. évi számából 2014-r vonatkozó adatokat idézünk: „A legjobb anyagi helyzetű háztartások egy főre jutó élelmiszer-kiadása havonta 21,4 ezer Ft volt. … Ez több mint kétszerese a legnehezebb körülmények között élőkének, akik havi 11,5 ezer Ft-ot költöttek erre a célra.”

 

   A témában Imre Etelka abból indult ki, hogy a szervezetnek fehérjére, zsiradékokra, szénhidrátokra, valamint vitaminokra, ásványi anyagokra és rostokra van szüksége. Ezeket kell fedezni az említett összegből.

 

05stroke 044   Azt tanácsolta, együnk minden nap négyszer, ötször, lehetőleg azonos időpontban és ne sokat egyszerre. Törekedjünk a változatosságra, mindig legyen meleg étel és ha lehet, mi magunk süssünk-főzzünk.

   Ahhoz, hogy a szükségleteinket fedezhessük, készítsünk egy összesítő listát a már említett nélkülözhetetlen alapanyagokról, majd ezek alapján tervezzük meg a havi nagybevásárlást. Itt praktikusan említette, hogy sokszor a nagyobb kiszerelés olcsóbb, mintha apránként vásárolnánk.

 

   Javaslatot tett a bevásárlási tervre is, de hozzá tette, hagyjunk tételeket a napi bevásárlásnak is, már csak a rendszeres séta okán is. Az ilyen napi friss áruk lehetnek a péksütemények, gyümölcsök, felvágottak. Az érdekesség kedvéért közöljük az a fotót, mely egy két fős háztartásra méretezett havi nagybevásárlást mutat. Igazság szerint a hol kérdésre nem ad választ, ám a betegek kérdései alapján kiderült, hogy alapul a vásárlást segítő akciós újságok és hirdetések motiválták, de a választékot jól bevált, kis tételben is olcsó magán üzletek is színesítették.

 

05stroke 052

 

   És még egy fontos tanács: ne vásároljunk éhesen!

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY