2016
okt.
16

Nézz körül a kertedben, pillangót kergettem

Írta: Oszvald György

kanizs book 121leadKanizsa József író, költő mutatta be legújabb, a sorban a 45. megjelent Kertünk pillangója című válogatott verses kötetét a KőCaféban szeptember végén.

 

 

 

 

Bár a kötet jelentős mértékben tartalmaz gyerekverseket, mégsem lehet egyértelműen azt állítani, hogy ez kizárólag csak ennek a korosztálynak szól. Jól példázza ezt a bemutatásban résztvevők életkori megoszlása: Homolovics Klaudia és Virág Apollónia az ifjúságot képviselte, Hoffmann Katalin, Ujvári Zoltán és Németh „Nyiba” Sándor pedig a felnőtteknek szóló verseket szólaltatta meg. Éppenséggel ez alól is volt kivétel, hiszen, Nyiba az első blokkot egy gyerekdallal zárta.

 

   kanizs book 032A kötet megszületéséről maga a szerző, Kanizsa József (képünk) mondott el néhány műhelytitkot.

 

   – Sokszor kérdezték és kérték, miért nem szerkesztek egy kimondottan gyerekekről szóló kötetet. S ez lényeges különbség, hiszen ebben, a megjelenés sorrendjében immár 45. kötetben nem csak nekik, de róluk is írok.

 

 

   A közel száz darab verset eddigi életművemből válogattam, így vannak régi és új versek is közöttük – elevenítette fel a szerkesztés alapjait.

 

kanizs book 091KERTÜNK PILLANGÓJA

(Zsoltihoz)

 

Nézd apu

szép sárga pillangó

           megfogni,

megfogni volna jó.

*

Ide röppen,

            oda röppen,

csodásan száll

s milyen könnyen?

*

-A tavasz ezer

            színvirága nyílik,

kedves pillangó

a kert neked virít.-

*

Száll, röppen, mint

             ki megértette

jöhet bármikor

             ide a kertünkbe...

  Virág Apollónia

 

   

kanizs book 082

  balról: Hoffmann Katalin, Virág Apollónia, Homolovics Klaudia, Kanizsa József, Ujvári Zoltán, Németh ,,Nyiba" Ssándor

 

   Azt is elmondta a közönségnek, hogy 57 éve jelennek meg versei és más írásai, túl azokon,   amiket kötetbe rendezett. Első versét a Zalai Hírlap közölte, s azóta is rendszeresen közölnek tőle verseket. Külön megemlítette a jelen lévő Szántai Sándort, pályatársát, akivel közös megjelenéseik voltak anno az üzemi lapokban. A körmendi Kulturális műhely című lapban a mai napig jelennek meg kritikái, recenziói.

   

kanizs book 064

 

   Nem írói tevékenységéhez tartozik irodalmi estek rendszeres szervezése, a legrégebbi ezek közül a Zila Kávézó és Krisztina Cukrászda égisze alatt futó képzőművészettel társított program, a hasonló szellemben zajló, korábban az Eötvös könyvtárban, jelenleg a FSZEK Sashalmi könyvtárában szervezett bemutatók. Nem marad ki a sorból természetesen Kőbánya sem, hiszen az Újhegyi Közösségi Házban csak a felújítás idejére szünetelt az elsősorban helyi írók, költők hasonló szellemű bemutatása.

 

   kanizs book 206A rövid ismertető után a felnőtteknek szóló versek következtek. Arányosan összeállított, színes és nagyszerű válogatás volt ez a rész, 5* osztályzatot érdemel. Kiemelkedett Nyiba (képünk) teljesítménye: mind énekes, mind verset szavaló előadóként magával ragadó volt.

 

   Kanizsa József jövőre lesz 75 éves, s nem csinált titkot abból, hogy születésnapját két új kötettel készül megünnepelni: egy gyerek és egy felnőtt válogatást kíván sajtó alá rendezni.

 

 

 

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY