• Városszövet – Aknay Tibor fotókiálítása

  Városszövet – Aknay Tibor fotókiálítása

  A G12 galéria csak egy ugrásra van a Széll Kálmán tértől, a Hajnóczy József utca elején. Egy kedves, hangulatos kávézó és borbár az otthona a galériának, egy-egy megnyitón zsúfolásig tele van. Aknay Tibor fotóművész itt állította ki válogatott fotóit Városszövet címmel január 15-én. Bővebben...
 • 1
Napi kiemelt
2012
már.
02

Régi-új 36-os villamos: őrült ötlet

Kapolna uLaptársunk, a Helyi Téma a régi 36-os villamos újraindítását és meghosszabbítását harangozta be, a BKK véleményére alapozva. Mi tovább gondoltuk a történetet: finoman szólva is őrült ötletnek tűnik.


Még honlapunk indulásakor boncolgattuk az egykori 36-os villamos torzóként megmaradt pályájának sorsát. A vas-út sajátos állapotát jól mutatja, hogy az egykori Liget téri villamosmegállónál évekkel ezelőtt a síneket egyszerűen leaszfaltozták, hogy a buszmegállóvá „előléptetett” helyszínen az a 95-ös BKV-járat haladását ne gátolja. A sínpályának mostani állapotában nem sok értelme van, legjobb lenne – a Kápolna utca közeli jövőben tervezett felújításával egy időben – felszedni. Ám, a budapesti közlekedési ügyek mindenkori gazdája ezt eddig nem engedte, mert rendre meglebegtette, hogy egyszer még szükség lehet a villamosra. Laptársunk, a Helyi Téma is elővette az örökzöld témát, és számára a mostani felelős, a Budapesti Közlekedési Központ ugyanazt a régi nótát fújta, sőt még meg is toldotta egy nóvummal.


A cél: Újhegy


„A 36-os villamos Kápolna utcai vágányait nem kívánjuk felszedetni. Egyrészt a 3-as villamos fejlesztésével kapcsolatos projektben benne van a Kőrösi Csoma Sándor úti vágánykapcsolat visszaépítése, és a Kápolna utca első néhány száz méterén a vágányok felújítása, amely alkalmi végállomásként, visszafordítási helyként lesz használható előre tervezett vagy váratlan forgalomkorlátozás esetén. A 3-as vonal nagyon hosszú, sajnos gyakoriak a váratlan események, ezért szükség van ilyen helyekre ahhoz, hogy a zavarok hatásait mindig a lehető legrövidebb vonalszakaszra szoríthassuk. Másrészt előkészületben van egy komplex vizsgálat Kőbánya-Újhegy térségének közlekedésfejlesztési lehetőségeiről, amelynek egyik lényeges pontja a régi 36-os villamos esetleges meghosszabbítása a lakótelepig. Egy ilyen új kötöttpályás kapcsolat lényegesen javíthatja a térség ellátását, kapcsolatát a kőbányai városközponttal, illetve a belvárossal. Amennyiben a vizsgálat eredménye azt mutatja ki, hogy érdemes, előkészítjük a villamosvonal újranyitását és meghosszabbítását is" – áll a BKK sajtókommunikációs irodájának a Helyi Témához eljuttatott közleményében.
Nos, a közlemény utolsó része az újdonság, és egy kicsit eljátszottunk a gondolattal, hogy legalább a Sibrik Miklós útig való meghosszabbítás miként is valósítható meg.


Egyenesen, kanyarban?


Ugye a sínpálya most a Kápolna téren – az egykori 36-os végállomáson – ér véget. Tegyük fel, hogy ezt az irányt folytatva, nyílegyenesen menne tovább. Az első apró gond már itt jelentkezne. A közút a Conti-kápolnát megkerülve, kanyarban halad, így a sínek vagy ezt az ívet követnék, vagy egyenesen a kápolna mellett feküdnének el. Előbbi esetén a közutat alaposan ki kellene tágítani, viszont hely a kápolna és a lakóházak miatt hely már most is alig van. Utóbbi esetén a kápolnát kellene „megbolygatni”, ám műemléki védettsége miatt ez kissé komplikált.


ohegy uTegyük fel, hogy ezt az akadályt a BKK leküzdi. Néhány méterrel odébb ismét jelentkezne egy kis probléma: az Óhegy utca és a Kőér utca kereszteződésében lévő körforgalom. Ha a sín az Óhegy utcán (jobb oldali képen) futna tovább, akkor a néhány éve épített körforgalmat egyszerűen szét kellene csapni.


De tegyük fel, hogy a BKK ezt is, és azt is megoldja, hogy az Óhegy utcát kiszélesíti. Bár utóbbi a házak miatt nagyon nehéz feladatnak tűnik. Ám, ha sikerül is, a sínek legfeljebb az óhegyi panel lakótelep széléig, a Kada utcáig vezethetnek. Mivel a Kada utca merőleges az Óhegy utcára, egyenesen tovább Újhegy felé legfeljebb a városszerkezet megbontásával lehetne építeni a vaspályát, átszabva a lakótelepet, átszelve, átalakítva az egyébként szabadidőparknak szánt egykori óriás szemétgödröt. Lássuk be, ez már tényleg a lehetetlen kategória.
Persze adja magát, hogy a sín a Kada utcán elkanyarodjon Gergely utca vagy a Harmat utca felé, és akkor azok mentén már tényleg odaérne a Sibrik úthoz, a BKK szerinti célállomáshoz.


Vaspálya utca, Gyömrői út felé?


De az is lehet, hogy a BKK más irányban gondolkodik. Egy lehetséges alternatíva, hogy a Kápolna utcán haladó sínek a Martinovics térnél jobbra, a Gergely utca felé ágaznának el, és ugye a Gergely utca egészen Újhegy belsejéig, a Rózsaliget lakóparkig húzódik. Ám józan ésszel gondolkodva itt is felmerül egy apró, ám komoly gond: a Gergely utca szűk – kétszer egysávos a közút –, lakóházak alig egy-két méterre az úttól helyezkednek el és sűrűn követik egymást, így a sínek miatti elengedhetetlen szélesítést ezek lerombolásával lehetne megtenni. Kétséges, hogy bármelyik tulajdonos önként és dalolva adná át a területét. Lehet élni a kisajátítással is, de akkor meg a BKK-nak vagy gondoskodnia kell a lakók elhelyezéséről, vagy éveken át tartó pereskedésre készülhet.


Gyomroi utAkad még egy másik, a korábbiaknál reálisabb alternatíva is: a régi-új 36-os villamos a Vaspálya és a Gyömrői út (bal oldali képen) vonalán érné el a Sibrik Miklós utat. Talán ez járna a legkisebb környezeti beavatkozással, mivel a két út már most is elég széles. Ehhez voltaképpen csak az útfelújításhoz, a sínek lefektetéséhez szükséges (nem kevés) pénzt kellene előteremteni.


A fentieket figyelembe véve, óvatosan is fogalmazva, őrült ötletnek tűnik a 36-os meghosszabbítása. Jobb lenne, ha a közlekedési ügyek mindenkori gazdája tényleg letenne már az „újraélesztéséről”, és egész máshonnan közelítené meg azt a bizonyos jól hangzó közlekedésfejlesztést. Például a meglévő BKV-járatok korszerűsítése, sűrítése felől. Igaz, ez kézenfekvő és egyszerű, ebben nem lehet nagyot álmodni.


(fotó: 10kerkult.hu; villamosok.hu)

10ker lapfej

Kőbánya

Online csalók „banki” üzenetei

Online csalók „banki” üzenetei

2024.02.19. | szerk-ogy

Az elmúlt napokban két nagy összegű csalást követtek el vármegyénkben. A sértettek mindkét esetben üzenetet kaptak „pénzintézetüktől” – írja Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság, melyet a police.hu oldalon tettek közzé. A cikk két esetről is szól: az egyik egy e-mail üzenetben küldött...

Művelődés

Így választhatod ki a tökéletes fürdőszoba szőnyeget

Így választhatod ki a tökéletes fürdőszoba szőnyeget

2024.02.22. | szerk

Az otthonunk egyik olyan helyisége, ahol gyakran észre sem vesszük, mennyire fontos szerepet tölt be, a fürdőszoba. Ez a helyiség nem csupán egy egyszerű funkcionális tér, hanem egy olyan szentély,...

Budapest

Tüntetés a végrehajtások áldozataiért

Tüntetés a végrehajtások áldozataiért

2023.05.31. | szerk

Tüntetést szervezett a Szikra Mozgalom május 30-án, kedd délutánra a Fővárosi Törvényszék Markó utcai épülete elé, a demonstrálók a ,,végrehajtói maffia felszámolását" és a végrehajtások áldozatainak támogatását követelték.

Magyarország

Berlin 2023 Speciális Olimpiai Játékok

Berlin 2023 Speciális Olimpiai Játékok

2023.05.31. | Oszvald György

A Berlin 2023 Speciális Olimpiai Játékokra utazó magyar csapat tagjait fogadta a köztársasági elnök kedden a Sándor-palotában, Budapesten. Az eseményen a magyar csapat tagjai ünnepélyes esküt tettek.

Suli

Idegen anyag a zöldbabfőzelékben

Idegen anyag a zöldbabfőzelékben

2023.12.15. | szerk

Azonnali vizsgálatot indított a Kőbányai Önkormányzat, miután a kerülettel szerződésben álló közétkeztetést végző cég által ellátott egyik intézményéből jelzést kapott arról, hogy gyanús, idegen anyag került a ma délben, a...

Sport

Ground golf helyett jön a B-terv

Ground golf helyett jön a B-terv

2023.12.04. | szerk-OGY

A Kőbányai Sportszövetség Senior Szakbizottsága az első Nemzetközi Ground Golf Sporttalálkozó és Mikulásnapi Egyéni Versenyt szervezett december 6-ára. Bár a nevezés rekordnagyságú volt, a várható esős időjárás miatt a sportrendezvény...

Vélemény

 • Amikor az igazság szembe jön

     Nagy ritkán, de előfordul, hogy olyan információval találkozom, ami nagyon ritkán jut el még a legvehemensebb hírvadászokhoz is. Hát, most ez megtörtén, s bár nem tartoma magam hírfalónak, azért igyekszem figyelemmel kísérni a politikai "csemegéket".    A napokban is ez történt, így leletem rá az ellenszel.hu oldalon közölt videóra. A cím veretes és sokatmondó. A véleményalkotást az olvasókra bízom - pro és kontra.    A január első hetében megjelent hír  IDE  kattintva tekinthető meg, tartalmazva az Orbán Viktor az Európai Parlament nyilvánossága előtt kiosztó felszólalást.

  Bővebben...

 • A hét műtárgya
 • A hét képe
 • A hét írása

 Drasche porcelánok

(Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény)

Helytorteneti atadas 056

 fotó: Oszvald György

   Én csak visszaütöttem...

 

Potos HM sport C 728

 

 

 fotó: Oszvald György 

 Farkas Viola:

A megszokás hatalma

 

Megszokták, hogy vagyok, mindig is jól vagyok,

Ha kell, verset mondok, vagy éppen táncolok.

Én is csodálkozom, nem voltam még beteg?

Dehogy nem, dehogy nem, nagyúr a fegyelem!

Sok nyavalyáimmal, sosem dicsekedtem,

Munka volt a fontos, ezt meg fel sem vettem!

Színházi berkekben túlteszik magukat,

Nem is mondanak le, előadásokat!

Bővebben...

10ker-AD-700x100