• Tutta Forza utcazene Újhegyen

  Tutta Forza utcazene Újhegyen

  Nagy sikerrel nyitotta az idei szabadtéri koncert sorozatát a Tutta Forza Zenekar május 31-én. Szerkesztőségünk az események felidézésével ajánlja az olvasók figyelmébe a zenekar július 11-ei, az Újhegyi Közösségi Ház előtti újabb térzenés programját. Az előadás 19.00 órakor kezdődik. Bővebben...
 • Kőbánya kitüntetett büszkeségei

  Kőbánya kitüntetett büszkeségei

  Isten adományaiként aposztrofálta ünnepi beszéde végén a Kőbányai Szent László Napok díjazottjait, kitüntetettjeit D. Kovács Róbert Antal polgármester, a június 27-én megrendezett ünnepi képviselőtestületi ülésen. Bővebben...
 • 1
 • 2
Napi kiemelt
2012
jan.
05

Metró: még nincs fix nyomvonal

metro mfor.huÁtszeli vagy nem a Rákosmezőt a tervezett metró szárnyvonal? Az a biztos, hogy minden képlékeny. A BKK lapunknak elismerte: fix nyomvonal még nincs.


Kisebb vihart kavart laptársunk, az Urbanista.blog.hu metró témájú írása, amely az M2 és a gödöllői HÉV összekötését, illetve a vonal rákoskeresztúri leágazását taglalja. Mi kőbányai szemszögből néztük meg az egészet.


Bejelentés a szomszédban


Az előzményekről annyit, hogy a Tizenhetedik.hu portálon megjelent a következő meglepő hír még december közepén.
„Nagy Levente, a Budapesti Közlekedési Központ képviselője miközben utalt rá, hogy jövőre folytatódnak gyalogátkelőhely építések a kerületben, elmondta, hogy a legfrissebb döntések ismeretében 2014-ben akár meg is kezdődhet a kettes metró és a gödöllői HÉV összekötése, illetve a metró rákoskeresztúri szárnyvonalának kiépítése. Jelezte, néhány hete megkapta a Budapesti Közlekedési Központ a nemzeti fejlesztési miniszter támogatását. Így két év múlva a megvalósíthatósági tanulmány teljes mértékben elkészülhet, s utána az Európai Unió Kohéziós Alapjának felhasználásával kezdődhet a megvalósítás.
(…) Emlékezetes, a Tizenhetedik Online videó-tudósításában láthatták nézőink, amikor Riz Levente polgármester a képviselő-testület novemberi ülésén elmondott tájékoztatójában arról beszélt, hogy a kettes metró-gödöllői HÉV összekötés, és az ehhez kapcsolódó rákoskeresztúri szárnyvonal kiépítéséhez szükséges megvalósíthatósági tanulmányt Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter (azóta már nem szakminiszter – a szerk.) levelében támogatásáról biztosította. Jelezte, első lépésben a kormány félmilliárd forintot fog a tervezésre biztosítani. Tegnap lényegében ezen információt erősítette meg Nagy Levente bejelentése.”


Kinek készül?


Az Urbanistán közöltekre Agócs Zsolt, a Kertváros önkormányzati képviselője – mellesleg a Rákos-patak és mező lelkes patrónusa – a Facebookon a következőket írta:
„Kőbánya csak részben, néhány cikkben kapott információt erről a fejlesztésről, véleményünket a mai napig nem kérték ki. Pedig, mint határ menti fejlesztéshez, nekünk is beleszólásunk van. A térkép jól szemlélteti, hogy a tervek szerint milyen meggondolatlan vonalvezetést terveztek. Csak az életet hagyták ki belőle! De élet nélkül kinek készül?
Egy nagy egybefüggő (pesti oldalon a legnagyobb) természetes zöldterületet vágna ketté a tervezett vonalvezetéssel a metró-pálya. A kőbányai kerületből utazni kívánók, bár elszenvedik az építkezéssel, valamint a természet-károsítással járó hátrányokat, rácsatlakozni közvetlenül nem, utazni csak átszállásokkal tudnának. Olyan veszélyeztetett élővilág van azon a területen, amely pótolhatatlan. A jelenlegi nehéz megközelíthetősége, átjárhatósága biztosítja páratlan, nagyvárosokra nem jellemző veszélyeztetett állat és növény fajok megtelepedését. A Rákos-patak közelsége lehetőséget ad a környéken élőknek a kirándulásra, természetjárásra. Terveink szerint többek közt hamarosan megépül a Pécelt a Dunával összekötő kerékpár- és gyalogosút. Ez a beruházás lehetővé teszi, hogy a fővárosból közvetlenül elérhetővé váljék a terület. Számos tájépítészeti szabadidős beruházást tervezünk ide. Még sok (hely szűke miatt nem részletezném) érv szól amellett, hogy ezt a nyomvonalat újra kell gondolni. A már kiépített, és még a nyolcvanas évek elképzelései szerint is a Rákos állomások irányába tervezték a bővítést (Fehér út, Kőbánya-felső, Rákos-állomás, Jászberényi út, Pesti út). Így Kőbánya is használni tudná a metrót, ami indokolt, hiszen a Jászberényi út bővítésének lehetősége korlátozott. Ez a vonal viszont Kőbányának is kedvezne, elővárosi gyorsvasút megépítése nélkül megkönnyítené a közlekedésünket.”


Még egyeztetni kell…


Nos, a 10kerkult.hu is tudakolódott a BKK-nál, és a nekünk elküldött válaszokból az derül ki, hogy még messze nincs lejátszva minden. Például a nyomvonal sincs tisztázva.
„A nyomvonal-változatok nem készültek még el, ez a tervezés egyik leglényegesebb kérdése lesz. A Rákos-mező keresztülvágása mellett nyomvonal alternatíva a körvasút melletti vonalvezetés is, amelyet a változatelemzés keretében hangsúlyosan vizsgálni fogunk” – szólt a BKK sajtóosztályának válasza. Az is elismerték, hogy Kőbányával még nem is egyeztettek a témában.
„Az előkészítés a XVII. kerületi önkormányzat által megrendelt előzetes megvalósíthatósági tanulmány alapján kezdődött. A most következő fázisban kerül majd a nyomvonal meghatározásra és készülnek el a tanulmánytervek. A vonal valóban érinti a X. kerület közigazgatási területét, ezért az önkormányzattal természetesen fel fogjuk venni a kapcsolatot akkor, amikor a tervek elérik azt a készültségi fokot, ahol a konkrét nyomvonalváltozatok már rendelkezésre állnak. Terveinkről azonban már ezt megelőzően fogunk konzultálni a kerületekkel, amennyiben a végleges pozitív támogatási döntés a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség részéről is megszületik.”
Csak remélni tudjuk, hogy érdemi konzultáció lesz, és mindenkire tekintettel lesznek…

 

(fotó: mfor.hu)

10ker lapfej

Kőbánya

Receptversenyt hirdet a budapesti ÁRKÁD

Receptversenyt hirdet a budapesti ÁRKÁD

2019.07.15. | szerk-OGY

Receptversenyt hirdet a budapesti ÁRKÁD bevásárlóközpont, amelynek keretében a legfinomabb hazai és nemzetközi ételeket keresik. A recepteket hét kategóriában lehet nevezni július 22-ig. A legjobbakat egy szakmai zsűri választja majd ki, amelyben Dobó Ági és Fördős Zé is részt vesz....

Művelődés

Tutta Forza utcazene Újhegyen

Tutta Forza utcazene Újhegyen

2019.07.10. | Oszvald György

Nagy sikerrel nyitotta az idei szabadtéri koncert sorozatát a Tutta Forza Zenekar május 31-én. Szerkesztőségünk az események felidézésével ajánlja az olvasók figyelmébe a zenekar július 11-ei, az Újhegyi Közösségi Ház...

Budapest

Új egyenruhája lesz a Honvédségnek

Új egyenruhája lesz a Honvédségnek

2019.07.12. | szerk

Bemutatták a Magyar Honvédség katonáinak új társasági egyenruháit pénteken, július 12-én a Honvéd Kulturális Központban, a Stefánia Palotában.

Magyarország

V-tel néven új cég a mobilpiacon

V-tel néven új cég a mobilpiacon

2019.07.12. | Oszvald György

V-Tel néven új telekommunikációs szolgáltató működik júliustól a magyar mobilpiacon, a cég nettó 450 millió forintos árbevételt tervez a 2020. júliusig tartó egy évben –közölte a V-Telecom csütörtökön, július 11-én.

Suli

Azért vagyunk, hogy segítsünk - bezárt a Tanoda

Azért vagyunk, hogy segítsünk - bezárt a Tanoda

2019.07.10. | szerk-OGY

A kőbányai CIKK Egyesület 2017-ben indította el a kétéves Tanoda programot. Az idén júniusban elkészült a végső értékelés, amely bizonyítja, hogy a program sikeres volt: a benne részt vevő fiatalok...

Sport

Tekeparádé Győrben

Tekeparádé Győrben

2019.06.07. | Oszvald György

Június 1-jén kezdődött és 9-én, vasárnap ér majd véget a Győrben megrendezett teke Ipartechnika Kupa 2019 - 12. Kristyán Zsuzsa Emlékverseny. Szerkesztőségünk a szerdai versenynapon vett részt, s jelen lesz...

Szerintem

 • Kőbányai fake-news

  Senkinek nem vagyok, s nem is kívánok fogadatlan prókátora lenni. Éppen ezért nem állítok semmit, csak pusztán emberi kíváncsiságból kérdezek. És ezt bárki megteheti, ha elolvassa a szeptember 30-ai időközi képviselőválasztás fideszes sajtóközleményét és az érintett erre adott válaszát.      A Fidesz Kőbányai Szervezetének szeptember 27-én kiadott közleménye a Momentum Mozgalom által a X. kerületi időközi önkormányzati választáson állított jelöltjéről megjelent sajtóhírek kapcsán, mellette párhuzamosan Kovács Róbert képviselőjelölt reagálása:

  Bővebben...

 • A hét műtárgya
 • A hét képe
 • A hét írása

 Cimbalom

(A Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény darabja)

kike muzsak 057

 fotó: Oszvald György

   Darázscsípés

 

EYBL Zsiros 2 203

 

 

 fotó: Oszvald György 

Homola Irén: A cimbalom muzsikája

 

Gunnyaszt a sarokban az öreg cimbalom,
tépett húrjai közt ott matat a sötét,
csipkésre faragott doboza lekopott,
töredezett, hasadt, de így is csodaszép-
Leheletfinoman, halkan megsimítom.
S mint, mikor királylány csókja a varangyból
herceget varázsol, rezdülnek a húrok,
mozdulnak a verők, és a mély álomból
hirtelen ébredve, tüzes táncba kezdve
nekifutamodnak – nyúlláb a mezőről – 
szívemben felzeng a muzsika, és mesél,
régmúlott időkről, jelenről, jövőről.

Bővebben...