• Azért ez mégis csak egy álomsztori – Koltai Judit színművész

  Azért ez mégis csak egy álomsztori – Koltai Judit színművész

  Exluzív vendége volt februárban a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Stroke Betegszervezetének: Koltai Judit színművész, rendezőt, a Holdvilág Kamaraszínház vezetőjét Mészárosné Wehovszky Évike klubtag mutatta be. Bővebben...
 • Rátz Tanár Úr Életműdíj – 2020

  Rátz Tanár Úr Életműdíj – 2020

  Huszadik alkalommal indul a Rátz Tanár Úr Életműdíj pályázati időszaka – az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért idén is kiadta a pedagógus Kossuth-díjként emlegetett pályázatot. A pályázati időszak 2020. október 5-én ér véget. Bővebben...
 • 1
 • 2
Napi kiemelt
2012
jan.
05

Metró: még nincs fix nyomvonal

metro mfor.huÁtszeli vagy nem a Rákosmezőt a tervezett metró szárnyvonal? Az a biztos, hogy minden képlékeny. A BKK lapunknak elismerte: fix nyomvonal még nincs.


Kisebb vihart kavart laptársunk, az Urbanista.blog.hu metró témájú írása, amely az M2 és a gödöllői HÉV összekötését, illetve a vonal rákoskeresztúri leágazását taglalja. Mi kőbányai szemszögből néztük meg az egészet.


Bejelentés a szomszédban


Az előzményekről annyit, hogy a Tizenhetedik.hu portálon megjelent a következő meglepő hír még december közepén.
„Nagy Levente, a Budapesti Közlekedési Központ képviselője miközben utalt rá, hogy jövőre folytatódnak gyalogátkelőhely építések a kerületben, elmondta, hogy a legfrissebb döntések ismeretében 2014-ben akár meg is kezdődhet a kettes metró és a gödöllői HÉV összekötése, illetve a metró rákoskeresztúri szárnyvonalának kiépítése. Jelezte, néhány hete megkapta a Budapesti Közlekedési Központ a nemzeti fejlesztési miniszter támogatását. Így két év múlva a megvalósíthatósági tanulmány teljes mértékben elkészülhet, s utána az Európai Unió Kohéziós Alapjának felhasználásával kezdődhet a megvalósítás.
(…) Emlékezetes, a Tizenhetedik Online videó-tudósításában láthatták nézőink, amikor Riz Levente polgármester a képviselő-testület novemberi ülésén elmondott tájékoztatójában arról beszélt, hogy a kettes metró-gödöllői HÉV összekötés, és az ehhez kapcsolódó rákoskeresztúri szárnyvonal kiépítéséhez szükséges megvalósíthatósági tanulmányt Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter (azóta már nem szakminiszter – a szerk.) levelében támogatásáról biztosította. Jelezte, első lépésben a kormány félmilliárd forintot fog a tervezésre biztosítani. Tegnap lényegében ezen információt erősítette meg Nagy Levente bejelentése.”


Kinek készül?


Az Urbanistán közöltekre Agócs Zsolt, a Kertváros önkormányzati képviselője – mellesleg a Rákos-patak és mező lelkes patrónusa – a Facebookon a következőket írta:
„Kőbánya csak részben, néhány cikkben kapott információt erről a fejlesztésről, véleményünket a mai napig nem kérték ki. Pedig, mint határ menti fejlesztéshez, nekünk is beleszólásunk van. A térkép jól szemlélteti, hogy a tervek szerint milyen meggondolatlan vonalvezetést terveztek. Csak az életet hagyták ki belőle! De élet nélkül kinek készül?
Egy nagy egybefüggő (pesti oldalon a legnagyobb) természetes zöldterületet vágna ketté a tervezett vonalvezetéssel a metró-pálya. A kőbányai kerületből utazni kívánók, bár elszenvedik az építkezéssel, valamint a természet-károsítással járó hátrányokat, rácsatlakozni közvetlenül nem, utazni csak átszállásokkal tudnának. Olyan veszélyeztetett élővilág van azon a területen, amely pótolhatatlan. A jelenlegi nehéz megközelíthetősége, átjárhatósága biztosítja páratlan, nagyvárosokra nem jellemző veszélyeztetett állat és növény fajok megtelepedését. A Rákos-patak közelsége lehetőséget ad a környéken élőknek a kirándulásra, természetjárásra. Terveink szerint többek közt hamarosan megépül a Pécelt a Dunával összekötő kerékpár- és gyalogosút. Ez a beruházás lehetővé teszi, hogy a fővárosból közvetlenül elérhetővé váljék a terület. Számos tájépítészeti szabadidős beruházást tervezünk ide. Még sok (hely szűke miatt nem részletezném) érv szól amellett, hogy ezt a nyomvonalat újra kell gondolni. A már kiépített, és még a nyolcvanas évek elképzelései szerint is a Rákos állomások irányába tervezték a bővítést (Fehér út, Kőbánya-felső, Rákos-állomás, Jászberényi út, Pesti út). Így Kőbánya is használni tudná a metrót, ami indokolt, hiszen a Jászberényi út bővítésének lehetősége korlátozott. Ez a vonal viszont Kőbányának is kedvezne, elővárosi gyorsvasút megépítése nélkül megkönnyítené a közlekedésünket.”


Még egyeztetni kell…


Nos, a 10kerkult.hu is tudakolódott a BKK-nál, és a nekünk elküldött válaszokból az derül ki, hogy még messze nincs lejátszva minden. Például a nyomvonal sincs tisztázva.
„A nyomvonal-változatok nem készültek még el, ez a tervezés egyik leglényegesebb kérdése lesz. A Rákos-mező keresztülvágása mellett nyomvonal alternatíva a körvasút melletti vonalvezetés is, amelyet a változatelemzés keretében hangsúlyosan vizsgálni fogunk” – szólt a BKK sajtóosztályának válasza. Az is elismerték, hogy Kőbányával még nem is egyeztettek a témában.
„Az előkészítés a XVII. kerületi önkormányzat által megrendelt előzetes megvalósíthatósági tanulmány alapján kezdődött. A most következő fázisban kerül majd a nyomvonal meghatározásra és készülnek el a tanulmánytervek. A vonal valóban érinti a X. kerület közigazgatási területét, ezért az önkormányzattal természetesen fel fogjuk venni a kapcsolatot akkor, amikor a tervek elérik azt a készültségi fokot, ahol a konkrét nyomvonalváltozatok már rendelkezésre állnak. Terveinkről azonban már ezt megelőzően fogunk konzultálni a kerületekkel, amennyiben a végleges pozitív támogatási döntés a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség részéről is megszületik.”
Csak remélni tudjuk, hogy érdemi konzultáció lesz, és mindenkire tekintettel lesznek…

 

(fotó: mfor.hu)

10ker lapfej

Kőbánya

Azért ez mégis csak egy álomsztori – Koltai Judit színművész

Azért ez mégis csak egy álomsztori – Koltai Judit színművész

2020.05.24. | Oszvald György

Exluzív vendége volt februárban a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Stroke Betegszervezetének: Koltai Judit színművész, rendezőt, a Holdvilág Kamaraszínház vezetőjét Mészárosné Wehovszky Évike klubtag mutatta be.

Művelődés

Utazás a karantén után – tervezz időben!

Utazás a karantén után – tervezz időben!

2020.04.01. | szerk

Mit fogsz tenni a karantén után? Kezdd meg azon utazások tervezését, amelyekre még soha nem volt időd! Az emberek többsége valószínűleg már most is lázasan tervezi a nyaralását, hiszen most,...

Budapest

Mackófarsang az állatkertben

Mackófarsang az állatkertben

2020.01.30. | szerk

Mackófarsangot szervez a Fővárosi Állat- és Növénykert január 30-tól, csütörtöktől vasárnapig. A négy napon át tartó rendezvény első két napján elsősorban az óvodás- és iskoláscsoportokat, hétvégén pedig a családokat várják.

Magyarország

Haza mehetnek-e a Romániába nyugatról hazatérők?

Haza mehetnek-e a Romániába nyugatról hazatérők?

2020.03.17. | Oszvald György

Humanitárius folyosó megnyitását kérte Szijjártó Pétertől kedden Bogdan Aurescu román külügyminiszter, hogy Magyarországon keresztül utazhasson haza az a több mint 3500 román állampolgár, akik a magyar-osztrák határon, Hegyeshalomnál akadtak el.

Suli

Rátz Tanár Úr Életműdíj – 2020

Rátz Tanár Úr Életműdíj – 2020

2020.05.23. | szerk

Huszadik alkalommal indul a Rátz Tanár Úr Életműdíj pályázati időszaka – az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért idén is kiadta a pedagógus Kossuth-díjként emlegetett pályázatot. A pályázati időszak 2020. október...

Sport

Fut a cég - két kőbányai nagyvállalat uralta a dobogót

Fut a cég - két kőbányai nagyvállalat uralta a dobogót

2020.03.29. | szerk-OGY

A verseny szervezője, a Budapest Sportiroda (BSI) ünnepélyes keretek közt díjazta a 2019. évi Fut a cég versenysorozat résztvevőit. A zártkörű díjátadásra február 21-én, az abszolút győztes Robert Bosch Kft....

Szerintem

 • Ki tud a Pléhpofa a tudatos jogsértés ellen című tantárgyról?

  Hetek óta olvasom, kísérem figyelemmel azt az őrületet, amit Orbán Pávatáncos Viktor és seggnyaló kormánya művel a gyöngyöspatai kártérítés meg az általuk börtönbiznisznek titulált bírósági végzésekkel kapcsolatban. Van véleményem, de az idő, hogy el is mondjam, most, vasárnap utolsó perceiben jött el. Egyéb munkáimat befejezve, szokás szerint ilyenkor futom át a nap híreit az internetes médiumokban. Így találkoztam a cigányok vasárnapi tüntetéséről szóló hírrel is az egyik oldalon.

  Bővebben...

 • A hét műtárgya
 • A hét képe
 • A hét írása

 Drasche porcelánok

(Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény)

Helytorteneti atadas 056

 fotó: Oszvald György

   Én csak visszaütöttem...

 

Potos HM sport C 728

 

 

 fotó: Oszvald György 

 Farkas Viola:

A megszokás hatalma

 

Megszokták, hogy vagyok, mindig is jól vagyok,

Ha kell, verset mondok, vagy éppen táncolok.

Én is csodálkozom, nem voltam még beteg?

Dehogy nem, dehogy nem, nagyúr a fegyelem!

Sok nyavalyáimmal, sosem dicsekedtem,

Munka volt a fontos, ezt meg fel sem vettem!

Színházi berkekben túlteszik magukat,

Nem is mondanak le, előadásokat!

Bővebben...