Korrupciójelentők védelmében

Korrupciójelentők védelmében

Közösen lépnek fel civil szervezetek a közérdekű bejelentők védelmében, vagyis azokért, akik a tudomásukra jutott korrupciót leleplezik.

Nemzeti parkok: ,,kivégzésre" ítélve

Nemzeti parkok: ,,kivégzésre" ítélve

Csütörtökön délelőtt a Parlament Törvényalkotási Bizottsága elfogadta és parlamenti zárószavazásra terjesztette be az állami vagyonról szóló törvény csonka, kétharmados részek nélküli változatát. A természetvédő szervezetek szerint ezzel egyértelművé vált, hogy a kormány nem a földvagyon egységes kezelését célozza a tervezettel, hanem a nemzeti parki földek elvételét a természetvédelmi szervektől.

Ultrakönnyű, trendi, vagány. Mi az?

Ultrakönnyű, trendi, vagány. Mi az?

A magyar piacon új, kerekesszéket gyártó cég mutatkozott be a sajtó és a forgalmazók képviselői előtt a budapesti Aranytíz Kultúrházban április 17-én. A Spinner Kft-t és „gyermekét”, az első magyar aktív kerekesszéket Kazány Tibor ügyvezető mutatta be az érdeklődőknek.

Még a haja is égnek állt

Még a haja is égnek állt

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kőbányai könyvtára meglepő rendezvényt fogadott be falai közé április 18-án. Borbáth Gábor tanár úr tartott rendhagyó fizika órát a könyvek között …

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.
Napi kiemelt
2012
aug.
19

Kutyacsip – csak azonosításra

Írta: szerk-ogy

Megosztom

csip2leadCsak azonosításra szolgál az a mikrocsip, amelyet 2013. január elsejétől minden négy hónapnál idősebb kutyába kötelező lesz beültetni. A tévhittel ellentétben az eszköz nem sugároz jeleket, nem tartalmaz energiaforrást és az állat egészségére teljesen ártalmatlan.

    

 

   Az állattartási szabályokat szigorító, augusztus elsején életbe lépett kormányrendelet kötelezővé teszi a kutyák úgynevezett transzponderrel való ellátását jövő év elejétől. A rizsszem méretű eszköz - amelyet az állat bőre alá ültetnek - egy antennát és egy mikrocsipet tartalmaz, utóbbi 15 számjegyből álló egyedi kódot tárol - olvasható a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) honlapján.


    A kapszula anyaga nem vált ki az állat szervezetében ellenreakciót, így a beültetés helyén megtapad. A mikrocsip egy speciális leolvasó rádiójeleire válaszolva adja vissza a benne tárolt számsort. Mivel a mikrocsip nem sugároz jeleket, így nem alkalmas az eb helyének meghatározására - olvasható a civilek által fenntartott ingyenes regisztrációs rendszer internetes oldalán is (m-a-x.hu). 


    csip1A mikrocsipet egy speciálisan a beültetéséhez kialakított "fecskendőben", steril csomagolásban csak állatorvos vásárolhatja meg, mert beültetésére kizárólag a kamara engedélyével rendelkező állatorvos jogosult. A csomag tartalmazza a csiphez tartozó matricát is, amely az eb oltási könyvébe, útlevelébe vagy a regisztrációs adatlapjára is felkerül. 

 

   Amennyiben az állat már járt az orvosnál, úgy csak a csip behelyezési költségével kell számolnia a gazdának, amelyet a kormányrendelet 3500 forintban maximalizált. Ez az összeg a transzponder behelyezését és a regisztrációs díjat is magában foglalja. A beültetés helye kedvtelésből tartott ebek, macskák és vadászgörények esetében a nyak bal oldalának középső tájéka – rendelkezik a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) március elsejétől hatályban lévő szabályzata.

 

   Horváth László, a Magyar Állatorvosi Kamara főtitkára korábban az MTI-nek kifejtette, hogy december 31-ig a készülő állami ebadatbázisba kötelező regisztráltatni a már korábban mikrocsippel ellátott kutyákat is. Addig a MÁOK eddig is működő Petvetdata rendszerébe lehet regisztrálni, amelynek egyszeri költsége orvosonként egy-háromezer forint között változhat.

 


A Budapest Főváros X. Kerület Kőbányai Önkormányzat az állattartásról szóló 54/2008. (XI.21.) sz. rendeletének módosításáról a Kőbánya területén tartott ebek egyedi azonosítóval (mikrochip) történő kötelező ellátásáról tájékoztatót adott ki 2010. május 20-án.

 

 

„Tisztelt Kerületi Ebtartó!

 

A Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete által hozott módosítás célja az volt, hogy csökkenjen a közegészségügyi és állategészségügyi veszélyt jelentő, a lakosságot zavaró kóbor valamint kóborló ebek száma, javuljon az ebtartás kultúrája, növekedjen az ebtartók felelősségérzete ebük tartásával kapcsolatban, kevesebb legyen a lakossági ebtartási panaszok száma, és ezáltal jobb legyen a kerület lakóinak közérzete.

 

Az Önkormányzati rendelet szerint 2010. január 1. és 2010. december 31. között valamennyi, a X. kerület területén tartott ebet el kell látni egyedi azonosítóval, mikrochippel, 2011. január 1-jétől már csak chippel ellátott ebet lehet tartani, közterületen sétáltatni, futtatni. Az ellenőrzést a közterület-felügyelet valamint a hatósági eljárást végző állatorvos végezheti.
Az Önkormányzat minden bejelentett és mikrochippel ellátott ebről nyilvántartást vezet, amely a gazda adatait (név, lakcím, az állat tartási helye, elérhetőségi telefon, e-mail) valamint a kutya adatait (név, fajta, szül.év.hó.nap, nem, szín, veszettség elleni védőoltás, féreghajtás időpontja, mikrochip száma) tartalmazza. 

 


csip3Az ebtulajdonos kötelezettségei
 
   - minden 3 hónapos kort betöltött (kölyök, növendék, felnőtt eb) és a korábban mikrochippel még meg nem jelölt ebét 2010. január 1. és 2010. december 31. között, illetve a 2011. január 1-je után született, beszerzett ebét három hónapos kora után, legkésőbb hat hónapos koráig mikrochippel elláttatni és azt az eb adataival együtt az Önkormányzat Ebnyilvántartásának (1102 Bp. Hölgy u. 21.) bejelenteni, kivéve, ha a behelyezést az Önkormányzat által felhatalmazott, kerületi működési területű állatorvosok végzik, akik a szükséges adatokat az önkormányzati nyilvántartás felé továbbítják


   - ha más okból vagy nem a felhatalmazott állatorvosok végzik a behelyezést, a beavatkozás után, de legkésőbb 2010. december 31-ig, a 2011. január 1-je után született ebek esetében a megjelölést követő 60 napon belül a már leírt adatokat az Ebnyilvántartásnak be kell jelenteni, illetve az eb oltási bizonyítványát (Kisállategészségügyi Könyv) be kell mutatni,


   - az eb 3 hónapos korának elérését, elhullását, elkóborlását, valamint új gazdához kerülését egyaránt be kell jelenteni a szabadon választott, az eb állategészségügyi felügyeletét ellátó állatorvosnak (házi állatorvos), és az Ebnyilvántartásnak is a nyilvántartás módosítása miatt. A házi állatorvos a 3 hónapos kort elért ebet veszettség ellen beoltja, a féreghajtást elvégzi, és mikrochippel látja el.”

 

Az ebtartásra vonatkozó további előírások az önkormányzat vonatkozó rendeletében olvashatók.  

 

MTI, fotók: zoldter.hu ás hir.ma

Kőbánya

Gázolt a vonat Kőbányán

Gázolt a vonat Kőbányán

2015.04.25. | szerk

E percekben (09.30) is helyszínel a rendőrség a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Záhony vasútvonal kőbányai szakaszán a Kőbánya teher állomás közelében. Ismeretlen személyt gázolt az egyik szerelvény.

Művelődés

Az a csodás magyar könyvkultúra!

Az a csodás magyar könyvkultúra!

2015.04.23. | Szerk.

Csütörtökön kezdődik a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amely csaknem 400 programmal várja a látogatókat vasárnapig a Millenáris parkban.

Budapest

Menjen inkább autóval!

Menjen inkább autóval!

2015.04.25. | szerk

Délbudán és a belvárosban szinte lehetetlen lesz közlekedni szombaton és vasárnap. A BKK arra figyelmezteti az autósokat, hogy a várható útlezárások miatt inkább a tömegközlekedést vegyék igénybe.

Magyarország

Az E.On elesett a rezsiháborúban

Az E.On elesett a rezsiháborúban

2015.04.24. | Raffai Ferenc

A rezsicsökkentés első látványos eredménye a gázszolgáltatói piacon: az E.On otthagyja a lakossági gázpiacot – ez a lényege a társaság mostani bejelentésének.

Suli

Transzparenciát, egyeztetést, szakmaiságot!

Transzparenciát, egyeztetést, szakmaiság…

2015.04.23. | Szerk.

Több mint ezren tüntettek a kormány legújabb felsőoktatási átalakítása és több szak megszüntetésének terve ellen szerda délután és este. A diákok elszántak.

Sport

 „Futólépésekkel az egészség felé!”

„Futólépésekkel az egészség felé!”

2015.04.25. | szerk-OGY

A Danone Kft. ez évben is folytatja az ifjúság egészséges életmódra nevelési programját. Ennek egyik eleme a futás az egészségért, melynek kőbányai fordulóját április 23-án rendezték meg a KISE sporttelepen.

10ker-AD-700x100