„Éléftéria i thánátosz” – szabadság vagy halál

„Éléftéria i thánátosz” – szabadság vagy halál

A Budaörsi Görög Nemzetiségi Önkormányzat, karöltve a Kőbányai Görög Önkormányzattal, Budaörsön tartotta meg a görögség nemzeti ünnepét, az 1821-es görög szabadságharc és forradalom 194. évfordulójának tiszteletére március 21-én. Az ünnepen magas rangú állami és egyházi vezetők is részt vettek.

A foglyul ejtett állam

A foglyul ejtett állam

Minden egyes megszólalással egyre mélyebbre kerül a Quaestor-botrányban a kormány. A kormányfő ártatlannak tetteti magát, pedig vastagon benne van. Elvégre a mai Magyarországon, kormányzati szinten, nélküle semmi sem történhet.

Megégett a Wolf

Megégett a Wolf

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság eltiltotta a tűzoltási és műszaki mentési tevékenységtől a kőbányai Wolf Önkéntes Tűzoltó Egyesületet. A döntés okait egyelőre csak szűk szavú közleményben vázolták.

Bábok adta boldogság

Bábok adta boldogság

Császár Ágnes bábművész, bábkészítő, a Magyar Bábjátékos Egyesület Meseláda Bábcsoportja tagjának a bábkiállítása nyílt meg 2015. március 18-án a Köszi Kő-Café galériában.

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.
Napi kiemelt
2012
aug.
19

Kutyacsip – csak azonosításra

Írta: szerk-ogy

Megosztom

csip2leadCsak azonosításra szolgál az a mikrocsip, amelyet 2013. január elsejétől minden négy hónapnál idősebb kutyába kötelező lesz beültetni. A tévhittel ellentétben az eszköz nem sugároz jeleket, nem tartalmaz energiaforrást és az állat egészségére teljesen ártalmatlan.

    

 

   Az állattartási szabályokat szigorító, augusztus elsején életbe lépett kormányrendelet kötelezővé teszi a kutyák úgynevezett transzponderrel való ellátását jövő év elejétől. A rizsszem méretű eszköz - amelyet az állat bőre alá ültetnek - egy antennát és egy mikrocsipet tartalmaz, utóbbi 15 számjegyből álló egyedi kódot tárol - olvasható a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) honlapján.


    A kapszula anyaga nem vált ki az állat szervezetében ellenreakciót, így a beültetés helyén megtapad. A mikrocsip egy speciális leolvasó rádiójeleire válaszolva adja vissza a benne tárolt számsort. Mivel a mikrocsip nem sugároz jeleket, így nem alkalmas az eb helyének meghatározására - olvasható a civilek által fenntartott ingyenes regisztrációs rendszer internetes oldalán is (m-a-x.hu). 


    csip1A mikrocsipet egy speciálisan a beültetéséhez kialakított "fecskendőben", steril csomagolásban csak állatorvos vásárolhatja meg, mert beültetésére kizárólag a kamara engedélyével rendelkező állatorvos jogosult. A csomag tartalmazza a csiphez tartozó matricát is, amely az eb oltási könyvébe, útlevelébe vagy a regisztrációs adatlapjára is felkerül. 

 

   Amennyiben az állat már járt az orvosnál, úgy csak a csip behelyezési költségével kell számolnia a gazdának, amelyet a kormányrendelet 3500 forintban maximalizált. Ez az összeg a transzponder behelyezését és a regisztrációs díjat is magában foglalja. A beültetés helye kedvtelésből tartott ebek, macskák és vadászgörények esetében a nyak bal oldalának középső tájéka – rendelkezik a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) március elsejétől hatályban lévő szabályzata.

 

   Horváth László, a Magyar Állatorvosi Kamara főtitkára korábban az MTI-nek kifejtette, hogy december 31-ig a készülő állami ebadatbázisba kötelező regisztráltatni a már korábban mikrocsippel ellátott kutyákat is. Addig a MÁOK eddig is működő Petvetdata rendszerébe lehet regisztrálni, amelynek egyszeri költsége orvosonként egy-háromezer forint között változhat.

 


A Budapest Főváros X. Kerület Kőbányai Önkormányzat az állattartásról szóló 54/2008. (XI.21.) sz. rendeletének módosításáról a Kőbánya területén tartott ebek egyedi azonosítóval (mikrochip) történő kötelező ellátásáról tájékoztatót adott ki 2010. május 20-án.

 

 

„Tisztelt Kerületi Ebtartó!

 

A Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete által hozott módosítás célja az volt, hogy csökkenjen a közegészségügyi és állategészségügyi veszélyt jelentő, a lakosságot zavaró kóbor valamint kóborló ebek száma, javuljon az ebtartás kultúrája, növekedjen az ebtartók felelősségérzete ebük tartásával kapcsolatban, kevesebb legyen a lakossági ebtartási panaszok száma, és ezáltal jobb legyen a kerület lakóinak közérzete.

 

Az Önkormányzati rendelet szerint 2010. január 1. és 2010. december 31. között valamennyi, a X. kerület területén tartott ebet el kell látni egyedi azonosítóval, mikrochippel, 2011. január 1-jétől már csak chippel ellátott ebet lehet tartani, közterületen sétáltatni, futtatni. Az ellenőrzést a közterület-felügyelet valamint a hatósági eljárást végző állatorvos végezheti.
Az Önkormányzat minden bejelentett és mikrochippel ellátott ebről nyilvántartást vezet, amely a gazda adatait (név, lakcím, az állat tartási helye, elérhetőségi telefon, e-mail) valamint a kutya adatait (név, fajta, szül.év.hó.nap, nem, szín, veszettség elleni védőoltás, féreghajtás időpontja, mikrochip száma) tartalmazza. 

 


csip3Az ebtulajdonos kötelezettségei
 
   - minden 3 hónapos kort betöltött (kölyök, növendék, felnőtt eb) és a korábban mikrochippel még meg nem jelölt ebét 2010. január 1. és 2010. december 31. között, illetve a 2011. január 1-je után született, beszerzett ebét három hónapos kora után, legkésőbb hat hónapos koráig mikrochippel elláttatni és azt az eb adataival együtt az Önkormányzat Ebnyilvántartásának (1102 Bp. Hölgy u. 21.) bejelenteni, kivéve, ha a behelyezést az Önkormányzat által felhatalmazott, kerületi működési területű állatorvosok végzik, akik a szükséges adatokat az önkormányzati nyilvántartás felé továbbítják


   - ha más okból vagy nem a felhatalmazott állatorvosok végzik a behelyezést, a beavatkozás után, de legkésőbb 2010. december 31-ig, a 2011. január 1-je után született ebek esetében a megjelölést követő 60 napon belül a már leírt adatokat az Ebnyilvántartásnak be kell jelenteni, illetve az eb oltási bizonyítványát (Kisállategészségügyi Könyv) be kell mutatni,


   - az eb 3 hónapos korának elérését, elhullását, elkóborlását, valamint új gazdához kerülését egyaránt be kell jelenteni a szabadon választott, az eb állategészségügyi felügyeletét ellátó állatorvosnak (házi állatorvos), és az Ebnyilvántartásnak is a nyilvántartás módosítása miatt. A házi állatorvos a 3 hónapos kort elért ebet veszettség ellen beoltja, a féreghajtást elvégzi, és mikrochippel látja el.”

 

Az ebtartásra vonatkozó további előírások az önkormányzat vonatkozó rendeletében olvashatók.  

 

MTI, fotók: zoldter.hu ás hir.ma

Kőbánya

„Éléftéria i thánátosz” – szabadság vagy halál

„Éléftéria i thánátosz” – szabadság vagy…

2015.03.27. | Oszvald György

A Budaörsi Görög Nemzetiségi Önkormányzat, karöltve a Kőbányai Görög Önkormányzattal, Budaörsön tartotta meg a görögség nemzeti ünnepét, az 1821-es görög szabadságharc és forradalom 194. évfordulójának tiszteletére március 21-én. Az ünnepen...

Művelődés

Már 75 éves a kis Vuk

Már 75 éves a kis Vuk

2015.03.27. | Szerk.

A rókamese valószínűleg elkallódott volna Fekete István állatregényeinek rengetegében, ha Dargay Attila rajzfilmje nem teremt belőle klasszikust. Az idén 75 éves róka, Vuk sikere azóta is töretlen.

Budapest

Vendégátverő Gellért

Vendégátverő Gellért

2015.03.26. | Szerk.

Budapest egyik legpatinásabb szállodája négycsillagos luxushotelként hirdeti magát, de a hoteleket osztályozó szervezet szerint ha a Gellért alávetné magát a minősítésnek, ezt messze nem kapná meg.

Magyarország

A foglyul ejtett állam

A foglyul ejtett állam

2015.03.27. | Raffai Ferenc

Minden egyes megszólalással egyre mélyebbre kerül a Quaestor-botrányban a kormány. A kormányfő ártatlannak tetteti magát, pedig vastagon benne van. Elvégre a mai Magyarországon, kormányzati szinten, nélküle semmi sem történhet.

Suli

Új, egyedi játékeszköz a Széchenyiben

Új, egyedi játékeszköz a Széchenyiben

2015.03.27. | szerk

Kedves levelet írt szerkesztőségünknek Sándor Zoltán, a Széchenyi Általános Iskola igazgatója, melyben egy új játék megvalósításáról írt. Bár, ahogy a fotókat elnéztük, akár sporteszköz is lehetne …

Sport

Jégbe karcolt aranyak

Jégbe karcolt aranyak

2015.03.27. | Oszvald György

Szenzációsan szerepeltek ez évben is a kőbányai műkorcsolyázók az utánpótlás egyéni és jégtánc országos bajnokságon. Mind Talabér Zita, mind a Búcsú Ákos-Kedves Katica páros meggyőző fölénnyel szerezte meg az aranyérmet,...

10ker-AD-700x100