• Vizuális és gasztronómiai élmények a piacon

    Vizuális és gasztronómiai élmények a piacon

    A budapesti Lehel Csarnokot látogatta meg a több betegszervezet tagjaiból verbuválódott lelkes csapat március 22-én. A szervezést, az előkészítést az Érrehab Alapítvány elnöke, Kiss Judit végezte. A látogatást a XIII. kerületi Közszolgáltató Zrt. Vezérigazgatóság Ügyfélszolgálati vezetősége tette lehetővé. Bővebben...
  • Huszáros foglalkozás a Mászóka óvodában

    Huszáros foglalkozás a Mászóka óvodában

    Igen, valóban egy teljes díszbe öltözött huszár látogatta meg a Kőbányai Mászóka Óvoda gyerekeit. Igaz, nem véletlenül. Bobory Gyula, az óvoda igazgatóhelyettese ötletét, miszerint a március 15-ei ünnepet kicsit más oldalról is lássák az ovisok, és egyedi élményben legyen részük, némi utána járással sikerült „tető alá” hozni. Bővebben...
  • 1
  • 2
Napi kiemelt
2012
nov.
16

Szoborcsere a Szent László téren?

testuleti 041leadFőleg a pénzügyek, illetve az államosítandó iskolák körül volt jelentős vita a képviselő-testületi ülésen. Lehet Lechner-szobor Kőbányán és a kerületé lehet végleg a Törekvés-sporttelep is.


Megtartotta szokásos havi tanácskozását csütörtökön a kőbányai képviselő-testület. És az elején tárgyalt pénzügyi napirendek mindjárt parázs vitát hoztak.


Biztonsági háló, átcsoportosítás


Az idei költségvetés módosítása közben írásban, külön kiosztva – nem előre beadva – előterjesztett a Fidesz egy gyors módosítást, amely úgy szól, hogy a gazdasági társaságoknál a polgármester egyszemélyben dönthet kiadásokról, a testület megkérdezése nélkül. Ezt Élő Norbert (DK) kifogásolta.
– A kiadási előirányzatoknak a visszarendezését teszi ez lehetővé, olyan mértékben, amilyen mértékben a bevételi előirányzatok nem teljesülnek. Egyébként a gazdasági társaságok saját előirányzatai között átcsoportosításra eddig is lehetőség volt – adott magyarázatot Dr. Szabó Krisztián jegyző. A testület megszavazta az előterjesztést.


Az önkormányzat az folyószámláját vezető OTP Bankkal kötendő új, 2013-ra érvényes hitelszerződésben szeretne kikötni 500 millió forintos „készenléti hitelt”, amit az átmeneti likviditási nehézségek esetén venne igénybe, ha a bevételek és a kiadások éppen nincsenek egyensúlyban. Ezt Tokody Marcell (Jobbik) annyiban kifogásolta, hogy az önkormányzatnak különböző jogcímeken akkor is ki kell fizetnie egy csomó plusz pénzt, ha nem veszi fel a hitelt.
Somlyódy Csaba (MSZP) szintén nemtetszését fejezte ki az összegre rakódó tételekre, de mint mondta, az önkormányzat szenvedő fél, a bank csak a vonatkozó törvényben lehetővé tett jogcímeket számítja fel. Élő Norbert pedig csúnya jövőt vízionált: ahogy fogalmazott, a korábbi 3 milliárdos „tartalék” ez év végére csak 1 milliárd, egy esztendő múlva pedig ez az 500 millió valóságos likviditási forrás lesz.
Kovács Róbert polgármester leszögezte, ez új szerződés lesz, és nem óhajtják a félmilliárdot felvenni, mint ahogy idén sem vették igénybe a hasonló keretet, egyszerűen csak „biztonsági hálóként” van rá szükség. Megjegyezte mindössze 1,2 milliós fix kiadás jelentenek a jogcímek. Élő szavaira azt mondta, 2 milliárd van lekötve, amely nagyjából 100 milliós kamatnyereséget hoz.
Révész Máriusz (Fidesz) pontosított: a december eleji nyitóegyenleg szerint 1,5 milliárd van a folyószámlán, úgy, hogy közben több fejlesztés is elindult a kerületben.
– Élő Norbert hol a fejlesztések hiánya, hol pénzügyi helyzet miatt aggódik, holott mindkettő rendben van – jegyezte meg. A testület végül jóváhagyta a megkötendő szerződést és a biztosíték összegét. (Egy másik napirendnél Élő Norbert a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt.-nél uralkodó káoszra figyelmeztetett, de megjegyzése érdemi reakció nélkül maradt.)


„A testület nem figyelt”


Ugyancsak érdekes végkifejletet hozott az önkormányzati fenntartású köznevelési intézmények állami fenntartásba adását taglaló napirend. Mint ismert, a Parlamentben is most ennek a törvények a részletszabályairól zajlik meglehetősen komoly csata. (Önmagában már az is „hungarikum”, hogy egy még képlékeny, el nem fogadott jogszabályhoz a településeknek menet közben kell alkalmazkodniuk, hogy 2013. január elsejétől felálljon az új oktatási rendszer. Normális országban előbb elfogadnak egy részletes törvényt, kiadják a végrehajtási utasításokat, és az érintettek ennek ismeretében alkalmazkodnak hozzá.) Kovács Róbert hosszadalmasan magyarázta, hogy a tárgyalássorozaton néhány döntést neki kell meghoznia, amelyek még a hatáskörét és a kompetenciáját súrolják, az ezt meghaladó ügyek a testület elé kerülnek. Sulykolta is, hogy a határozatok közül ezt lenne helyénvaló megszavazni a többségnek. Közben Csicsay Claudius Iván (MSZP) azt javasolta, hogy, amennyiben a három határozati javaslat közül az 1. számút fogadják el, akkor a másik kettő automatikusan érvénytelen lesz.


Ezek a határozati javaslatok a következők voltak.
„1. A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a T/8888. számú törvényjavaslat elfogadása esetén tegye meg a szükséges intézkedéseket az önkormányzati fenntartású intézmények állami fenntartásba történő átadásához.
2. A képviselő-testület az l. pontban meghatározott feladat ellátása körében felhatalmazza a polgármestert, hogy folytassa le az intézmények átadásával kapcsolatos tárgyalásokat, kösse meg az intézmények átadásával kapcsolatos szerződést, továbbá hozza meg az intézmények működtetésének megszervezéséhez szükséges döntéseket.
3. A képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy a képviselő-testület hatáskörében a 2. pont alapján meghozott döntésekről tájékoztassa a képviselő-testületet a soron következő ülésén.
Nos, a fideszes többség elsőre – Kovács és Révész kivételével – rögtön az 1. számú mellé „állt”, azaz nem hagyott a polgármesternek semmiféle mozgásteret. Kovács ingatta is a fejét, és megjegyezte:
– Okafogyott lett az egész vita, a testület nem figyelt – célzott párttársaira. Majd miután a jegyzővel diskurált, észlelt némi „menekülőutat”. Dr. Szabó Krisztián jegyező szerint a szavazás csak Csicsay módosítójára vonatkozott, nem az előterjesztés egészére, vagyis azt sugallta, hogy egy újabb, immár „megfelelő” voksolással kihozható lesz a polgármester eredeti szándéka. Kisebb vita bontakozott ki, hogy, akkor most mire is nyomták a gombot, sőt elhangzott, hogy a jegyző ne kövessen el törvénytelenséget az „újraszavazás” engedélyezésével. A vége az lett, hogy az 1. számú pontról, mint az érvényben maradt határozatról újra szavaztak, ezt a testület fideszes többsége elvetette. Hogyan tovább? Zűrzavar a köbön… Az átadás-átvételről kap majd tájékoztatást a testület.


Szoborcsere lehet a Szent László téren


Kulturális vonalon egy igencsak jelentős napirend került a grémium elé. A Nemzeti Kulturális Alap egyik pályázata lehetővé tenné, hogy egy új köztéri szobor kerüljön Kőbányára: ez pedig Lechner Ödönt, a Szent László-templom tervezőjét ábrázolná. A alkotást Zsemlye Ildikó kőbányai szobrászművész készítené. A szobor pedig Szent László térre közel a templomhoz, a mostani Pataki-szobor helyére kerülne.
Itt volt némi disputa arról, hogy Pataki emlékműve hova kerüljön – Tokody Marcell például a Mementó Parkba száműzte volna –, de feltehetően egykori kőbányai szülőháza telepítik át majd. A feltételes mód indokolt: minden csak akkor válik egyértelművé, ha az NKA rábólint a pályázatra.


Kőbányáé lesz a Törekvés-sporttelep


A napirendi lista végére kerültek az úgynevezett bizalmas ügyek, azaz amelyeket zárt ajtók mögött tárgyalnak meg. (Megjegyezzük: mintha az utóbbi időben egyre több ilyen bizalmas témát vitatnának meg… – a szerk.) Néhányról ezek közül sikerült információt szereznünk.
Így a Fővárosi Önkormányzat és a kerület közötti, a Gyakorló utcai KISE-sporttelepről vonatkozó megállapodás lejár, ezt a kerület szeretné megújítani, hogy az egyesület használhassa tovább a pályát. A meglehetősen vegyes tulajdonú Népligetben a Kőbánya birtokában lévő területeket (például a kutyaiskolaként működő atlétikai pálya, illetve teniszpálya) pedig egy helyrajzi szám alá kívánják venni.
A testület felhatalmazta a polgármestert, hogy kezdje meg a konkrét tárgyalásokat a Törekvés-sporttelep átvételéről a MÁV, illetve a nemzeti vagyonkezelő illetékeseivel. A Törekvés Művelődési Ház viszont csak jövőre kerülhet Kőbányához, amennyiben a büdzsében lesz elég forrás rá.


Más napirendekről röviden


Tárgyadományok ad az önkormányzat a kerületi rendőrségnek, az erről szóló megállapodást fogadták el. Ez asztalok, székek, hűtőszekrények stb. átadását jelenti.
Bár Élő Norbert javasolta, hogy a nem lakás célú helyiségek bérleti díjat 2013-ban ne emeljék, a testület ezt elvetette, és végül csak a KSH által meghatározott fogyasztói árindexszel emeli az összegeket.

 


Elismerések

Az ülés köszöntötték Sárkány Vivient, a Kőbánya SC sportolónőjét, aki junior szumó világbajnokságot nyert. Őt még a Kovács Róbert polgármester köszöntötte, majd Kovács kapott díjat. A Bem József Bajtársi Egyesület felterjesztése nyomán Hende Csaba honvédelmi miniszter az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából a honvédelemért kitüntető cím I. osztályát adományozta számára. Az elismerést Papp Ferenc ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Parlamenti Államtitkárság Társadalmi Kapcsolatok Iroda vezetője és Koós Gábor, a Bem József Bajtársi Egyesület elnöke adta át.


10ker lapfej

Kőbánya

Vizuális és gasztronómiai élmények a piacon

Vizuális és gasztronómiai élmények a piacon

2024.03.24. | Oszvald György

A budapesti Lehel Csarnokot látogatta meg a több betegszervezet tagjaiból verbuválódott lelkes csapat március 22-én. A szervezést, az előkészítést az Érrehab Alapítvány elnöke, Kiss Judit végezte. A látogatást a XIII. kerületi Közszolgáltató Zrt. Vezérigazgatóság Ügyfélszolgálati vezetősége tette lehetővé.

Művelődés

Festett és rajzolt lovak

Festett és rajzolt lovak

2024.03.08. | Oszvald György

A tehetséges fiatal, Avar Angelina művésztanoncot gyakorlatilag az utolsó napon invitáltam Rehorovics Anita kiállítására február 15-én. Az apropó az volt, hogy Anita képei között, több lovat, lovakat is ábrázoló művet...

Budapest

Tüntetés a végrehajtások áldozataiért

Tüntetés a végrehajtások áldozataiért

2023.05.31. | szerk

Tüntetést szervezett a Szikra Mozgalom május 30-án, kedd délutánra a Fővárosi Törvényszék Markó utcai épülete elé, a demonstrálók a ,,végrehajtói maffia felszámolását" és a végrehajtások áldozatainak támogatását követelték.

Magyarország

Így ismerhetjük ki a mosogatógépünk működését

Így ismerhetjük ki a mosogatógépünk működését

2024.03.14. | Oszvald György

A modern háztartások és a kereskedelmi konyhák elengedhetetlen eszközei közé tartoznak a konyhai mosogatógépek. Rengeteg időt, energiát és vizet takarítanak meg, miközben hatékonyan tisztítják és fertőtlenítik az edényeket és evőeszközöket....

Suli

Huszáros foglalkozás a Mászóka óvodában

Huszáros foglalkozás a Mászóka óvodában

2024.03.24. | Oszvald György

Igen, valóban egy teljes díszbe öltözött huszár látogatta meg a Kőbányai Mászóka Óvoda gyerekeit. Igaz, nem véletlenül. Bobory Gyula, az óvoda igazgatóhelyettese ötletét, miszerint a március 15-ei ünnepet kicsit más...

Sport

Érdemes már most tervezni a 2024-es nyári vakációt?

Érdemes már most tervezni a 2024-es nyári vakációt?

2024.02.29. | szerk

Mivel lassan már itt a tavasz, ideje lehet meggondolni, hogy milyen nyaralást szeretnél az idén. Akár hazai, akár külföldi utat tervezel, nem érdemes sokat halogatni, mert ahogy a következőkben leírjuk,...

Vélemény

  • Amikor az igazság szembe jön

       Nagy ritkán, de előfordul, hogy olyan információval találkozom, ami nagyon ritkán jut el még a legvehemensebb hírvadászokhoz is. Hát, most ez megtörtén, s bár nem tartoma magam hírfalónak, azért igyekszem figyelemmel kísérni a politikai "csemegéket".    A napokban is ez történt, így leletem rá az ellenszel.hu oldalon közölt videóra. A cím veretes és sokatmondó. A véleményalkotást az olvasókra bízom - pro és kontra.    A január első hetében megjelent hír  IDE  kattintva tekinthető meg, tartalmazva az Orbán Viktor az Európai Parlament nyilvánossága előtt kiosztó felszólalást.

    Bővebben...

  • A hét műtárgya
  • A hét képe
  • A hét írása

 Drasche porcelánok

(Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény)

Helytorteneti atadas 056

 fotó: Oszvald György

   Én csak visszaütöttem...

 

Potos HM sport C 728

 

 

 fotó: Oszvald György 

 Farkas Viola:

A megszokás hatalma

 

Megszokták, hogy vagyok, mindig is jól vagyok,

Ha kell, verset mondok, vagy éppen táncolok.

Én is csodálkozom, nem voltam még beteg?

Dehogy nem, dehogy nem, nagyúr a fegyelem!

Sok nyavalyáimmal, sosem dicsekedtem,

Munka volt a fontos, ezt meg fel sem vettem!

Színházi berkekben túlteszik magukat,

Nem is mondanak le, előadásokat!

Bővebben...

10ker-AD-700x100