AD-blacklist1

2016
júl.
17

Öregedő lakások Budapesten

Írta: szerk

oreglakasMagyarországon rengeteg olyan lakás van, ami az épület szerkezeti állapotát tekintve még ép ugyan, de már évtizedek óta elavult technológiájúnak számít. A lakások élettartama nagyban függ az alkalmazott építési technológiáktól és építőanyagoktól. Ezek alapján egy lakás 40-80 év után tekinthető elavultnak.  Nincs ez másként Budapesten sem.

 

 

A 2001-es és a 2011-es népszámlálás között eltelt tíz év jól mutatja, hogy az összkomfortos lakások aránya melyik megyékben hogy alakult. Az ábrára nézve nem ér meglepetés az ország fejlettségi viszonyaihoz képest. Az összkomfortos lakások arányának listáján az első 8 helyen kizárólag dunántúli megyék és Budapest szerepelnek

 

lakas1

 

   Budapest a lakások komfortfokozata alapján a legjobb megyékkel vetekszik, ennek ellenére számos lakás a felújítást igénylő kategóriába sorolható. A lakásállomány megújulásához szükséges új lakások meglehetősen egyenlőtlenül oszlanak meg az egyes kerületek között. Míg a legnépszerűbb kerületekben több mint ezer lakás is épülhet évente, addig bizonyos kerületekben legfeljebb néhány tíz darab. Ez utóbbiba tartoznak főként a belvárosi kerületek, ahol üres telkek híján többnyire a már meglévő állomány felújításával nyerhetők új lakások. A magas költségigények miatt azonban sok fejlesztő inkább a külső kerületekben vág bele új lakások építésébe. A budapesti kerületek közel felében egyébként 100-nál is kevesebb új lakás fejlesztése van napirenden. Mind közül az V. kerület áll a legrosszabbul, ahol a tízet is alig haladja meg az új lakások száma. Ezzel szemben a hagyományosan is legnépszerűbbek között lévő XIII. kerület az, ahol a következő egy-két évben 3000-nél is több lakás épülhet fel. 

 

lakas2

 

Figyelembe kell venni, hogy a KSH adatsora 2011-ben véget ér, de az azóta eltelt években drasztikusan csökkent az épített lakások mennyisége, ami feltehetően a következő években fog csak helyreállni. Ezért a kapott értékeket a mostani 5 éves periódusra megvizsgálva jelentősen rosszabb értékeket kapnánk. A 2016 utáni 5 évre azonban a szakértők optimistábban tekintenek, amikor ismét elérhetővé válhatnak a válság előtti időszak lakásszámai. 

 

A portfolio.hu részletes elemzése  ITT  olvasható

fotó: ittlakunk.hu