AD-blacklist1

2016
máj.
17

Tényleg kinyírják az Ubert

uberA kormányzati javaslat szerint akár be is tilthatják az Uber közösségi személyszállítót. Erről ment a vita a parlamentben.

 

 

Az Országgyűlés kedden kezdett vitát arról a javaslatról, amely a kormány szándékai szerint akár be is tilthatja az internetes fuvarmegosztást végző Uber tevékenységét Magyarországon.
Legfeljebb 365 napig ideiglenesen blokkolhatók lennének azok az internetes oldalak, amelyek jogellenesen működő taxiszolgáltatást kínálnak – ismertette a személyszállításról szóló törvény módosítását kedden a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.
Fónagy János elmondta: a javaslat a tevékenységet legálisan végző adófizető taxisok érdekében kezdeményezi a szankciók szigorítását, amelyek szerint a jogellenes tevékenységre használt személygépkocsit elsőként hat hónapra, később akár három évre ki lehetne vonni a forgalomból. A közúti közlekedési előéleti pontrendszerben 9, majd újabb 9 büntetőpont járna az engedély nélküli sofőrnek, így tőle ismételt jogsértés esetén fél évre elvehetnék jogosítványát.


Az Uber még korábban reagált a kormány terveire.
– A megjelent javaslat – amely az egész világon precedens nélküli – munkahelyeket tesz tönkre, nem veszi figyelembe 150 ezer, többségében fiatal magyar felhasználó érdekeit, és elvágja Magyarországot a világnak azon részétől, ahol komolyan veszik a digitális fejlődést – közölte néhány hete Fekete Zoltán, az Uber magyarországi vezetője. A megjelent hírekből úgy tűnik, hogy a kormány tervei alkotmányellenesek, és sértik az uniós jogot is.


A parlamenti vitáról az Index írt.

 

Az Uber magyarországi vezetője a Magyar Narancsnak is nyilatkozott:

- A fogyasztók szempontjából lényeges a fizetés biztonsága, az átláthatóság és a hatékonyság, tehát a gyorsaság és a kiszámíthatóság. Azt a visszajelzést kapjuk, hogy az Uber árszabása sokkal közelebb van a magyar átlagbérekhez, a tarifái megfizethetőbbek. A biztonsággal is jól állunk, hiszen ha a fogyasztó megnyitja az appot, látja a sofőr fényképét, a telefonszámát, a rendszámot, az autó típusát, és azt, hogy éppen hol jár. Amikor beszáll az utas, meg tud osztani egy linket bárkivel, aki így nyomon követheti egy GPS-alapú térképen, hogy hol jár az ismerőse. Az utasokat mindez meggyőzte arról, hogy ez nem egyenlő a hiéna taxisokkal, ez átlátható és kiszámítható szolgáltatás. Az áprilisi felmérésünkben több ezer utas 97 százaléka mondta, hogy elégedett az Uberrel, 96 százaléka pedig ajánlaná az Ubert ismerősének is.


(nol.hu - Index)