AD-blacklist1

2015
okt.
09

Palira vették Budapest főépítészét

Finta Sandor bptimes.huLemondását fontolgatja Budapest főépítésze, mivel érdemi építészi, városfejlesztési munkára nincs lehetősége. Ezekről ugyanis kormányszinten döntenek, az ő megkérdezése nélkül.

 

 

 

Váralanul lett főépítész, nagy lendülettel kezdett munkába, de hamar falakba ütközött, és most felmondását fontolgatja - írta a hvg.hu. Finta Sándor budapesti főépítész már kinevezésekor is gyenge pozíciót örökölt, mára fontos kérdésekben rendre megkerülik.
„Schneller István volt az utolsó főépítész, aki politikusoknak és ingatlanfejlesztőknek is szálka tudott lenni a körme alatt” – legalábbis neki még voltak olyan jogosítványai, amivel érdemben befolyása tudott lenni, hogy mi épüljön és mi ne a fővárosban. Amikor Finta beleült a székbe 2012-ben, akkor ez már egy majdnem teljesen kiüresedett pozíció volt.


Saját szívügyeinek kicsiben még csak-csak képes volt érvényt szerezni, de Budapest látképére nincs valós ráhatása. Arról majd döntenek a Miniszterelnökségen vagy az odavezető előszobákban.
„A valódi döntések Fürjeshez kerültek” – mutattak többen Finta helyett a kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztosra. Fürjes Balázs azért érezheti magát igazán nyeregben, mert ha kiemelt jelentőségűvé nyílvánítanak egy projektet, akkor azt egyszerűen kiveszik a szokásos fővárosi építészeti engedélyezési eljárásokból.  A kiemelt beruházásokról szóló kerettörvény ugyanis szavatolja, hogy a fővárosi településrendezési eszközök szabályait (Budapest hosszú távú városfejlesztési koncepciójától kezdve a településszerkezeti terven és a szabályozási keretterven át a városrendezési és építési keretszabályzatig) ne kelljen a fejlesztés során figyelembe venni.


Részletek a hvg.hu-n.

 


Liget-gond
Részben az előre nem látható nyári viharok miatt módosították a múzeumi negyedbe szánt Magyar Zene Háza tervezői szerződését. Hivatalosan. Nem hivatalosan: az épület sokkal többe kerülne a tervezettnél. (nol.hu)

 

(fotó: budapesttimes.hu)