AD-blacklist1

2015
szep.
02

Csütörtöktől építik a Verseny utcai zónát

FKgy pulpitus mtiSzinte kizárólag a migráció kérdésével foglalkoztak a képviselők a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. A testület hosszas vitát követően arra kérte a főpolgármestert, hogy a közgyűlés következő ülésére foglalja össze, Budapestnek milyen többletfeladatai és kiadásai keletkeznek a nagyarányú bevándorlás miatt.

 

 

 

A képviselők az ülés elején kifejezték a csatlakozási szándékot a Global Design Cities Organization (GDCO) várostervezési és fejlesztési világszervezethez, valamint ötmillió forinttal támogatták a beregszászi Európa Kultúra Napja elnevezésű rendezvényt.


Ezt követően elsőként az ellenzéki pártok képviselői fejtették ki a migrációval kapcsolatos álláspontjukat. Horváth Csaba (MSZP) azt követelte a kormánytól, hogy vegye át a menekültprobléma kezelését az ezzel foglalkozó civil szervezetektől, a tranzitzónákat pedig helyezze át az ország déli határaira. Tokody Marcell (Jobbik) helyi népszavazást követelt arról, hogy Budapesten létesítsenek-e tranzitzónákat. - Nem szeretném azt megvárni, hogy (...) a felvadult migránscsorda lángba borítja fél Budapestet - fogalmazott.
Csárdi Antal (LMP) szerint tarthatatlanná vált a helyzet a Keleti és a Nyugati pályaudvaron, ezért az államnak, illetve a fővárosnak az alapvető higiéniai feltételek biztosítása mellett legalább enni és inni kell adnia a menekülteknek. Gy. Németh Erzsébet (DK) kiemelte, Tarlós István főpolgármesternek is felelőssége van abban, hogy a menekültek tisztességes körülmények között tartózkodhassanak Budapesten. Székely Sándor, a Szolidaritás képviselője egy koordináló operatív bizottság felállítását javasolta a budapesti menekülthelyzet javítására.

 

A vitában Tarlós István kijelentette, amellett, hogy a fővárosi intézkedések ,,bírnak humanitárius motivációval", a fő cél megóvni Budapestet egy ,,kontrollálatlan áradattól". A főpolgármester összefogást kért az ügyben, továbbá azt, hogy senki ne használja ki a helyzetet politikai haszonszerzésre.
- Nem mindenki szerencsétlen azonban, aki be akar jönni, ha meg lehet különböztetni és be lehet azonosítani a valóban a háború elől menekülőket, akkor őket be kell fogadni - jelentette ki Tarlós István, majd megjegyezte, a nem menekülteket, a spekulatív szándékkal érkezőket tévedés befogadni.


A Fővárosi Közgyűlés végül elfogadta az ideiglenes, szociális ellátóhelyek kialakításával és működésével összefüggésben megtett intézkedésekről szóló tájékoztatót, majd felkérte Tarlós Istvánt, hogy vizsgálja meg, Budapestre milyen további terhet rónak a menekültek. Az előzetes becslések szerint a várható havi költségek több mint 77 millió forintra rúghatnak.


Kocsis Máté (Fidesz) önkormányzati és rendészeti tanácsnok, VIII. kerületi polgármester a közgyűlés ülését követően elmondta, a Verseny utcai központi és ideiglenes szociális ellátó intézmény kialakítása csütörtökön kezdődik meg, és várhatóan 10-12 napot vesz igénybe. A helyszínen lesz olyan sátortetővel fedett rész, ahol a migránsokat nem éri majd az eső, továbbá az önkéntesek bevonásával kialakítják az alapvető higiénés és egészségügyi feltételeket.
A munkálatok költsége beletartozik abba a mintegy 400 millió forintra becsült keretösszegbe, amelyet a fővárosi önkormányzat 2015. augusztus és december között az illegális bevándorlás problémáinak kezelésére használ fel - fejtette ki.


A közgyűlés alig több mint kétórás ülésének végén 293 millió forint támogatást ítélt meg a július 8-i fővárosi, szakértők szerint több mint 400 millió forintos viharkárok rendezéséhez.


További információk a Budapest.hu-n.


(MTI)