AD-blacklist1

2015
júl.
28

Ellenőrök, felügyelők korlátok között

bkv ellenorKevesebb közterület-felügyelő kíséri egy új szabályozás szerint a BKK ellenőreit a bliccelők elleni harc során, és csak akkor avatkozhatnak közbe, ha erre az ellenőrök kérik őket. A szabályozás pontosan leírja azt is, hogy milyen ruhában kell járniuk az ellenőröknek.

 

 

 


A BKK és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) június 18-án állapodott meg egy új, közös szabályozásról, ami apró részletekbe menően leírja, hogyan is kell viselkedniük a budapesti ellenőröknek és közterület-felügyelőknek, amikor a bliccelők ellen lépnek fel.
A VS.hu megszerezte a dokumentumot, és azt írja, információik szerint az egész megállapodás azért született, mert az utóbbi időben két botrányos eset is történt, ahol a közteresek túl keményen léptek fel, így szükség volt a hatáskörük tisztázására. A lap a dokumentumra hivatkozva azt írja: a BKK átengedi a közös ellenőrzések szervezését, irányítását a közterületeseknek és bár ez nincs benne a szabályzatban, de a VS információi szerint csökkentik a közterületesek létszámát a BKK-járatokon 50-70 főről 20-ra, műszakonként. Egy ellenőr mellett két közterületes áll majd.


A szabályozás szerint a jegyellenőrzést csak az ellenőr végezheti, a közterületes sem ebben, sem a pótdíj kiszabásában nem vehet részt. Nekik kell először felkérniük az utast a személyazonossága igazolására, majd ha az utas erre nem hajlandó, akkor az ellenőrnek külön fel kell kérnie a felügyelőt, hogy intézkedjen, különben a közteres nem csinálhat semmit. Ha a felkérés megtörtént, a felügyelőnek igazolnia kell magát, és el kell mondania az intézkedés okát és folyamatát az utasnak.


A közterület-felügyelő kényszerintézkedést alkalmazhat, amennyiben az utas nem működik együtt, de ezt megelőzően ennek következményeire is fel kell hívnia a bliccelő figyelmét. Az adatok felírása után a személyazonossági okmányokat haladéktalanul vissza kell adnia az utasnak, és tájékoztatni arról, hol tehet panaszt. A Budapest közigazgatási határain belül kezdett intézkedést az ellenőrzési csoport még befejezheti, de azon túllépve újat már nem kezdhet – írja a lap által idézett szabályozás.
Ha a felügyelőnek is ellenáll az utas, előbbi rendőri intézkedést kérhet, ha viszont a rendőr nem érkezik meg 15 percen belül, köteles figyelmeztetéssel elengedni a bliccelőt. Az ellenőr és a közterületes egymás munkájába nem szólhat bele, de ha jogsértést tapasztalnak a másik részéről, azt meg kell akadályozniuk és jelenteniük is kell.


Az ellenőrök az új protokoll szerint nem vehetnek fel nyitott lábbelit, rövid nadrágot, kigombolt felsőruházatot, melegítőnadrágot, valamint "nem megfelelő tisztaságú öltözetet" és tilos leülniük, olvasniuk, enniük, zenét hallgatniuk, dohányozniuk, vagy bármilyen intim jellegű érintkezést folytatniuk - írja a lap.


(forrás: hvg.hu/vs.hu)