AD-blacklist1

2015
máj.
25

Klímavédő főváros

tarlos ader mtiTarlós István főpolgármester csatlakozott Áder János köztársasági elnöknek az éghajlatváltozást okozó környezetszennyezés elleni felhívásához.

 

 

 

Budapest főpolgármestere hétfő délelőtt megbeszélést folytatott hivatalában az államfővel. Tarlós István kijelentette: a kezdeményezésben a köztársasági elnököt ,,természetesen erőteljesen" támogatja, hiszen a környezeti ártalmak kérdése, a minket követő generáció egyik, ha nem a legfontosabb problémájává kezd előlépni.


A főpolgármester emlékeztetett arra, hogy Al Gore volt amerikai alelnök világméretű klímavédelmi akciót indított, és ehhez csatlakozott Áder János. Új honlapot indítottak, www.elobolygonk.hu címen, ahol lehet csatlakozni a kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy egymilliárd támogatót szerezzen a párizsi klímacsúcs előtt. Tarlós István azt mondta, valóban a 24. órában van az emberiség, a természetet nem használja, hanem kihasználja. Szerinte az államfő kezdeményezéséhez a Fővárosi Közgyűlés egésze csatlakozik majd.


Áder János május 5-én sajtótájékoztatón közölte: amint tudomására jutott a kampány, március 25-én beszélt Al Gore-ral, és felajánlotta Magyarország és az ő személyes támogatását is a kampányhoz, amit - mint fogalmazott - az amerikai politikus örömmel fogadott, és közölte, Magyarország az első ország, amely csatlakozik a világméretű összefogáshoz.
A cél az, hogy a párizsi klímacsúcson résztvevő állami, politikai vezetők felé olyan világos és egyértelmű üzenetet küldjünk, ami arra ösztönzi a klímacsúcson résztvevőket, hogy egy ambíciózusabb, elkötelezettebb, nagyobb felelősségről tanúskodó megállapodást hozzanak tető alá, mint amilyen most éppen körvonalazódni látszik - mondta akkor a köztársasági elnök.


(MTI) (fotó: MTI)

 


...és a nemzeti parkok?

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a magyar nemzeti parkokat ki kell szabadítani a Fidesz jövőfelélő politikájának szorításából.
Szabó Rebeka, az ellenzéki párt elnökségi tagja vasárnap, az európai nemzeti parkok napján (május 24.) az MTI-hez eljuttatott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a természeti örökség nem lehet a politikai zsákmányszerzés martaléka. A PM-es politikus szerint a jövőfelélő politika ellen már a Fidesz lelkiismeretes kisebbsége is lázadozni próbál.
Úgy véli, Magyarország az Orbán-kormány alatt a természetvédelemben legrosszabbul teljesítő európai állammá vált, ahol az értékőrzés helyett csupán a pusztítás fékezésére van reális esély. 2010 óta kevesebb mint a felére csökkent a tíz magyarországi nemzeti park pénzügyi támogatása - mutatott rá. (MTI)