AD-blacklist1

2015
máj.
01

Illatos út: az elszállítás nem elég

bvm illatos ut1 mtiCsütörtökön késő este elkezdték elszállítani a szennyező vegyianyagok egy részét az Illatos úti Vegyiművek-telepről. A Greenpeace szerint mielőbb további intézkedéseket kell tenni a talaj és a talajvíz kritikus szennyezettségének megszüntetése érdekében.

 

 

 


Az MTI képes híradása szerint (lásd alább) csütörtök késő este kigördült a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyéről az első veszélyes vegyi anyagokat szállító konténeres teherautó. A Fővárosi Kormányhivatal munkatársai és környezetvédelmi szakemberek jelenlétében kezdték el a telepről a veszélyes vegyi anyagok elszállítását. Először a legveszélyesebbnek számító, sérült tartályban lévő, kikristályosodott mérgező anyagokat tüntetik el.

 

bvm illatos ut2 mti

 


Tarnai Richárd kormánymegbízott elmondta, a szállítás költségei rendelkezésre állnak, az egyelőre a telephelyen maradó többi veszélyes hulladékot hónapokon belül elszállítják.
Baranyi Krisztina, az Együtt IX. kerületi önkormányzati képviselője azt mondta, márciusban kezdett foglalkozni a kérdéssel, egy bejárás után lett sajtóvisszhangja az ügynek. A képviselő óriási sikernek nevezte, hogy alig három hét alatt megoldást találtak, ugyanakkor hiányolta, hogy a talajvíz és a talaj kármentesítésével egyelőre nem foglalkoznak, ez szerinte legalább akkora probléma, mint a veszélyes anyagok tárolása.


A Greenpeace üdvözli a kormányzat belátását, hogy a volt Budapesti Vegyiművek területén súlyos a helyzet, és hogy ezért azonnali intézkedéseket hoz a telep felszámolása érdekében.
Az intézkedések halaszthatatlanok mind tűzvédelmi, mind környezetvédelmi szempontból. A hordók elszállítása után azonban mielőbb további intézkedéseket kell tenni – esetleg európai uniós források bevonásával – a talaj és a talajvíz kritikus szennyezettségének megszüntetése érdekében.
Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője 2015. április 9-én járt a telep területénél, hogy felmérje a helyzet súlyosságát, és megállapította, hogy azonnali beavatkozás szükséges.
A terület kármentesítése azért is sürgető, mert a területen korábban kiemelten veszélyes anyagokat, így többek között az 1968-ban betiltott, emberi szövetekben felhalmozódó és onnan soha ki nem ürülő DDT-t és HCH-vegyületeket gyártottak, amelyek jelen lehetnek a talajban, és amelyeket szabadon hordhat a szél is. A talajvízben pedig a normál („B”) szennyezettségi határértéket akár 100 000-szeresen meghaladó mennyiségben található rákkeltő benzol, amely szintén megjelenhet a környezetben.

 

(MTI - Greenpeace) (fotó: MTI)