AD-blacklist1

2015
ápr.
20

Életveszély-elhárítás helyett szájtépés

budapesti vegyimuvek BVMNéhány napja derült ki, hogy valóságos akut katasztrófahelyzet van a Budapest közepén, az Illatos úton. Azóta csak a felderítés megy, más nem. A 444.hu írása szerint egy kósza csikk lángba borítaná Dél-Pestet.

 

 

 

A 444.hu itt tárta fel az Illatos úti állapotokat.
„Azóta a területet a sajtó kizárásával bejárták polgármesterek, politikusok, katasztrófavédelmi szakemberek. És találtak még ennél is csúnyább dolgokat. Simon Gergely, a Greenpeace vegyész szakértője elmondta, hogy a telepen jelenleg is működnek vegyi anyagokkal dolgozó cégek. Az egyik közülük vízfertőtlenítő-szerekkel foglalkozik. Tehát rendszeresen nagy mennyiségű klórgázt hoznak a területre vonattal. A klórgáz annyira veszélyes, hogy közúton tilos szállítani. Egykor harcigázként, tömegpusztító fegyverként is használták. A belélegzett klórgáz a testszövetekkel érintkezve, azok víztartalmával sósavat képez, súlyosan károsítja a légutakat és a tüdőt.
Mindez a több ezer illegálisan tárolt, szétpukkadt, szétrohadt hordóban tartott gyúlékony anyag és robbanásveszélyes palackok mellett zajlik. Ráadásul a telep semmilyen tűzvédelmi előírásnak nem felel meg. Keverednek, kifolynak, vegyülnek a veszélyes anyagok, és sehol nincs homok vagy bármi, amivel oltani lehetne, a tűzcsapok le vannak zárva. Az üzem területére a bejutás gyerekjáték. Ezt jól bizonyítja a városi gerillacsapat, amelyik múlt héten, fényes nappal bejárta, és lefotózta az egész Vegyiműveket.” – írta a portál.


„Hogy a politika mennyire cinikus vagy fogalmatlan az ügyben, azt jól mutatja V. Németh Zsolt földművelésügyi államtitkár csütörtöki nyilatkozata. Az RTL-nek elmondta, hogy javasolni fogják a kormánynak, hogy katasztrófavédelmi okokra hivatkozva nyilvánítsák a területet stratégiai jelentőségűvé. Az állam jelöljön ki állami felszámolót a jelenlegi helyére, és akkor majd tudnak erre uniós forrásokat igényelni.
Baranyi Kriszta (Együtt), IX. kerületi képviselő, aki korábban feljelentést is tett a környezetkárosítás miatt, és a köztársasági elnöknek is írt levelet az ügyben, úgy nyilatkozott, hogy az államtitkár hülyének nézi az embereket. V. Németh Zsolt javaslata értelmetlen, cinikus időhúzás. Az állami felszámoló lecserélése egy újabb állami felszámolóra értelmetlen, és jogilag nem is lehetséges. Az EU pedig nem ad pénzt veszélyes hulladék elszállítására, pláne úgy nem, ha már korábban ennek a területnek a tisztítását feleslegesen megfinanszírozta.
Egyetlen megoldás van, ha a katasztrófahelyzetet tudomásul veszi az állam, és a kármentesítési alapból elkezdik elszállítani és megsemmisíteni a veszélyes hulladékot.”


A teljes cikk itt olvasható.


(forrás: 444.hu)