AD-blacklist1

2015
ápr.
15

Budapest jól áll

bp címerJelentős, megközelítőleg ötven milliárd forintos pénzügyi tartalékkal rendelkezik jelenleg Budapest - erről Tarlós István főpolgármester beszélt még kedd este az Inforádió Aréna című műsorában beszélt.

 

 

 


Tarlós István úgy fogalmazott: "a város pénzügyileg jelenleg jól áll". A mindent összevetve megközelítőleg ötven milliárdos tartalékban benne van a 2-es metró korábban beszerzett új szerelvényeire szánt tíz-húsz milliárd forintos forrás, amelyet a kormány segítségével áthelyeztek "a banki kategóriából az uniós kategóriába". Ezt nem működésre, hanem fejlesztésekre kívánják fordítani.
A BKV 2010 előtt felvett, még megmaradt 52,3 milliárdos adósságát a kormány átvállalta, és erről a kormányhatározat is megszületett. Ez önmagában többletforráshoz jutatta a fővárost.


Tarlós István elmondta azt is, Orbán Viktor miniszterelnök határozott ígéretet tett arra, hogy a közeljövőben a BKV hosszú távú, stabil működési finanszírozása is megoldást nyer. Ha ez valóban megtörténik, akkor egy 26 éves probléma oldódik meg.
A BKV hosszú távú finanszírozásról elmondta: ez számára azt jelenti, hogy stabilan előrelátható az a forrás, amiből a fővárosi közösségi közlekedés szervezése és lebonyolítása biztosítható. Ez nem kettő-öt év, ennek sokkal tartósabban kell megvalósulnia - mondta Tarlós István, aki szerint ez "kettőt jelenthet": vagy az állam beszállna a finanszírozásba vagy átenged egy bevételi forrást a főváros számára.
A főpolgármester megjegyezte az is, hogy soha senki annyi pénzt nem adott a fővárosi közösségi közlekedésre, mint amennyit Orbán Viktor biztosított az utóbbi négy évben.


(MTI)