AD-blacklist1

2015
jan.
31

Másfélmilliós éjszaka

greshamA Gresham palotaszálló a tekintélyes amerikai Condé Nast Traveller utazási szakmagazin rangsora szerint már évek óta a világ egyik legjobb szállodája, Közép-Európában pedig a legmenőbb. A királyi lakosztálya egy éjszakára 1,5 milliót kóstál.

 

 

 

,,Ma a Gresham úgy működik, mint egy hamisítatlan multi: a nyugati tőkével és hotelipari szaktudással párosított magyar építőművészeti alkotás busás profitokat hozó vállalkozás. Ám olyan alapadatok, mint a bevétel vagy a kihasználtság, de még a felszolgált libamáj receptkombinációja is hadititok.
A cégismertetőkből ugyanakkor kiderül, hogy a Gresham mögött a Four Seasons szállodalánc áll, a pesti luxushotel is a big business része. Maga az épület az ománi szultanátusé, amerikai sajtófülesek szerint az évente 3 milliárd dollár árbevételt besöprő kanadai Four Seasons Hotels & Resorts – amelynek két főtulajdonosa a Microsoft-mágus Bill Gates és a szaúdi királyság egyik hercege – csupán „házbérlő”: úgymond menedzseli, magyarán üzemelteti az ötcsillagos szállodává alakított Greshamet. (...)


Ma a 179 szobás Gresham szuperluxusát jobbára a pénzes nemzetközi vendégsereg élvezheti. A szobaárak vendégéjszakánként 260 eurónál kezdődnek, de a 198 négyzetméteres királyi lakosztály – amelyben az art nouveau bútorzat 11 millió forintot kóstál – egy éjszakára 1,5 millió forintba kerül. A minibár sem két fillér: egy 3 decis Drehert 1600 forintért vesztegetnek. A kilátás azonban már ingyen van, a szálloda emeleti ablakaiból kinézve a budai vároldal panorámája meseszép."


Részletek a hvg.hu-n.