AD-blacklist1

2015
jan.
28

Keretbe szabott főváros

fkgy 2014 mtiCsaknem félszáz napirendet tárgyalt meg 2015. január 28-i ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Többek között elfogadták a Fővárosi Rendezési Szabályzatot és a Fővárosi Településszerkezeti Tervet. Határoztak arról is, hogy tendert írnak ki az M3-as metró felújításának finanszírozására vonatkozó, 60 milliárd forintos kölcsönszerződésre.

 

 


Elfogadta a forrásmegosztási rendeletet a Fővárosi Közgyűlés 24 igen, 2 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett. Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes a napirend tárgyalásakor elmondta, hogy a megosztott bevételeknek 51 százaléka a fővárost, 49 százaléka a kerületeket illeti. Törvényi keretek között kell elvégezni a megosztást, a közgyűlés lényegében technikai döntést hoz a kérdésben – tette hozzá. A forrásmegosztással érintett források közül a legjelentősebb az iparűzési adóból származó bevétel, e címen idén 209 milliárd forinttal számolnak.
Döntés a rendezési szabályzatról és a településszerkezeti tervről


Elfogadta a közgyűlés a Fővárosi Rendezési Szabályzatot és a Fővárosi Településszerkezeti Tervet, a két dokumentumot még idén felül fogják vizsgálni. A törvény szerint a településszerkezeti terv a többi között meghatározza a település alakításának, védelmének lehetőségeit és fejlesztési irányait, ennek megfelelően az egyes területrészek felhasználási módját. A fővárosi rendezési szabályzat pedig a főváros teljes közigazgatási területére megállapítja a területfelhasználási egységek beépítési sűrűségét, valamint az egyes területek beépítési magasságának korlátozásával kapcsolatos előírásokat.
Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes a vitában elmondta: az ügyben sok a dezinformáció. Nem építési szabályzatról van szó, a fővárosi dokumentumok nem a telkekre vonatkozik, hanem az építési övezetekre, ezen belül a kerületeknek van mozgásterük a kerületi szabályozási tervek megalkotásánál. Kitért rá, hogy a rendezési szabályzat és a településszerkezeti terv felépítését, tartalmi elemeit pedig a jogszabály határozza meg. Hangsúlyozta, hogy a tervezetek nem érintenek meglévő építési jogosultságot. Emlékeztetett rá, hogy az elmúlt másfél-két évben a kerületi főépítészekkel együtt csiszolták a szabályokat, „a főváros elment a falig, minden kerületi kérdést befogadott". Szeneczey hozzátette: nincs olyan szándék, ami a beépítési lehetőségeket csökkentené a meglévő jogosultságokhoz képest.


Szintén zárt ülésen döntött a közgyűlés arról, hogy az M3-as metró felújításának finanszírozására uniós, hirdetmény közzétételével induló, tárgyalásos közbeszerzési eljárást indít 60 milliárd Ft összegű kölcsönszerződés megkötésére.


A városarculattal, innovációval és kreatív iparral kapcsolatos feladatokat ellátó nonprofit gazdasági társaság létrehozásáról döntött a Fővárosi Közgyűlés 20 igen, egy nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett. A humán területért felelős főpolgármester-helyettes, Szalay-Bobrovniczky Alexandra által jegyzet előterjesztés szerint a megalapítandó cég feladatai közé tartozó "városmarketing és innováció eszköz lehet Budapest Főváros Önkormányzata kezében, hogy a várost élhetőbbé és szerethetőbbé tegye". Az arculatfejlesztés egyik elsődleges célja, hogy az idelátogatókban és a budapestiekben egyaránt tudatosuljon: Budapest attraktív, kényelmes, élhető nagyváros.


A Fővárosi Közgyűlés szerdán az LMP kezdeményezésére rendeletmódosításban mondta ki, hogy márciustól Budapest honlapjának főoldalán kell közzétenni az önkormányzati ingatlanértékesítések adatait. A főváros vagyonáról szóló rendelet módosítása alapján 2015. március 1-jét követően, az értékesítés utáni 14 napon belül a Főpolgármesteri Hivatal honlapjának (budapest.hu) főoldalán fel kell tüntetni az önkormányzati ingatlanszerződések legfontosabb adatait - az ingatlan helye és értéke mellett például a szerződő felek nevét és az értékbecslést is. A honlapon lehetővé kell tenni továbbá, hogy a szerződések az ingatlanok értéke és elhelyezkedése alapján is kereshetők legyenek. A közgyűlés a fővárosi önkormányzat teljes tulajdonában lévő cégek vezetését is arra utasította, hogy a hozzájuk kapcsolódó ingatlanértékesítéseket is a fenti követelményeknek megfelelően hozzák nyilvánosságra saját honlapjaikon.


További részletek a budapest.hu-n.

 

(fotó:MTI)