AD-blacklist1

2014
szep.
11

Titkosított költözés

kormanyzatNemzetbiztonsági érdekre hivatkozva a kormány mentesítette a Miniszterelnökség Várba költöztetésének egyes beszerzéseit a nyilvános közbeszerzés alól.

 

 

 

 

Az Orbán-kormány szeptember 10-ei rendeletében döntött a Miniszterelnökség budavári elhelyezését biztosító felújítási és építési beruházás megvalósításához kapcsolódó egyes beszerzések (előkészítés és tervezés) nyilvános közbeszerzés alóli mentességéről. Ide tartoznak a Karmelita kolostor épületeinek átépítéséhez és felújításához, valamint az ingatlanokon új épület létesítéséhez kapcsolódó tervezési munkák ellátására, a tervezési előkészítő munkálatok ellátására, a koncepciótervek, az építési engedélyezési tervek, a kiviteli tervek és a megvalósulási tervek elkészítésére, valamint egyéb meghatározott tervezési feladatok ellátására irányuló beszerzések.


A kormány rendeletében megállapította, hogy a "beszerzések során a minősített adatot, az ország alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdekeit érintő vagy a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések sajátos szabályairól szóló kormányrendelet közösségi beszerzésre vonatkozó szabályainak alkalmazása olyan információk átadására kötelezné Magyarországot, amelyeknek felfedése ellentétes az állam biztonságához fűződő alapvető érdekével és olyan nemzetbiztonsági érdekekbe ütköző információk átadását tenné lehetővé, amelynek felfedése ellentétes az állam biztonságához fűződő alapvető érdekével".


Az ilyen beszerzéseken csak azok a cégek vehetnek részt, amelyek szerepelnek az Alkotmányvédelmi Hivatal által vezetett, a beszerzési eljárásokra való meghívásra alkalmasnak talált gazdasági szereplők listáján. A kormány az ügyre 2014-2015-ben 1,45 milliárd forintot szán.


(Napi.hu)