AD-blacklist1

2014
szep.
08

Ez a valódi rezsicsökkentés!

panelHárom hónapos szűk körű kísérlet után országosan elindul az Elmű-Émász enHome nevű üzletága, amely a lakosságnak kínál komplex energetikai felújítást, illetve napelemes kiserőművet.

 

 

 

 

A komplex felújítás a ház hőszigetelését, a gépészet cseréjét, valamint napelemek felszerelését jelenti. A beruházáshoz az Erste Bank nyújt hitelt, jelzálogfedezettel 6 százalék alatti teljes hiteldíjmutatóval (thm), míg jelzálogfedezet nélkül 14-15 százalékos thm mellett lehet hozzájutni a Zöld Hitelhez.


Egy projekt úgy indul, hogy az Elmű-Émász honlapján egy tesztet kitöltve meghatározhatók a ház energetikai jellemzői. Amennyiben a tulajdonos elakad, akkor telefonos segítséget kérhet, illetve a cég személyes felmérésre kiküldi a szakembereit. A tervezést, a hatósági engedélyezést is a cég végzi, de a kivitelezésbe már alvállalkozókat is bevon. Így alvállalkozók hőszigetelik a házat, szerelnek fel hőszivattyút, illetve cserélik kondenzációsra a meglévő rossz hatásfokú gázkazánt. Aki napelemes kis erőművet is fel akar szereltetni a háza tetejére, azt már újra az Elmű-Émász szakemberi végzik el.

 

Tízéves távlatban 100-200 ezer lakás energetikai felújítását akarják elvégezni ebben a konstrukcióban.
Az átlagos hitel nagysága várhatóan 1-5 millió forint lesz. Egy ekkora beruházás - ilyen alacsony thm mellett - már belátható időn belül megtérül. A hitel felvételét semmilyen költség nem terheli, így még az értékbecslés díját is visszatéríti a bank.


(MTI)