AD-blacklist1

2014
aug.
01

Tematikus utcák a fővárosban

Írta: Szerk-OGY

utca1leadSajtótájékoztató keretében bemutatták a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által létrehozott Bevásárló és Tematikus Utcák (BUM) Nonprofit Kft.-t július 31-én. A BKIK támogatja, hogy a fővárosban minél több tematikus utca jöjjön létre.

 

 

 

A BKIK támogatja, hogy a fővárosban minél több tematikus utca jöjjön létre, illetve a meglévők eredményesen működjenek – mondta Szatmári-Jahl Angéla, a BKIK kereskedelmi tagozatának elnöke. A sajtótájékoztatón bemutatták a Ráday utcában megvalósuló tematikus utca működését is.

 

   utca2Landwehr Klára 2013 májusában közzétett dolgozatában azt kérdezi: Mit jelent a „bevásárló utca” kezdeményezés? A válasz egyértelmű és világos:

   „Egy jól bevált, a város- és területfejlesztési gyakorlatban alkalmazott interaktív, a különböző érdekelt felek, csoportok közötti érdekharmonizációra és kommunikációra épülő, hatékony városfejlesztési és marketingmenedzsment eszköz, helyszínenként egyedi menedzsment folyamat.

   A „bevásárló utca” kezdeményezés pedig nem más, mint városközpont menedzsment, bevásárló utca menedzsment, közösségi terek, üres üzletek menedzselése eszközei egy városrész vagy egy egész város fejlesztésének.

   Ma Magyarországon leginkább bécsi mintára a bevásárló avagy tematikus utcák menedzselésével kezdtük meg a harcot az üresedő üzletek és a hagyományos kereskedő utcák kiüresedése ellen.” (jobb oldali képen Orbán György, a Ráday Soho Egyesület projektmenedzsere beszél a sajtótájékoztatón)

 

bum2

Jegenye utcai részlet - 1

 

   Azt pedig – ha nem is egészen ebben az értelemben – szerkesztőségünk teszi hozzá, hogy nyugodtan hozhatunk kőbányai példát is. Elég végigsétálni a Jegenye utcán, s csodát látunk. Úgy véljük, egy kis vendéglátós profillal, vagy a divat uralkodó jellegét kihasználva az ehhez köthető rendezvényekkel bővítve igencsak közel állna a fentebb leírt elképzelésekhez. Ugyanis, Landwehr Klára szerint a tematikus utcák természeti és mesterséges attrakciókat fűznek fel egy kiválasztott téma köré, ez nyújtja a szerveződés alapját.

 

bum3

 

bum5

Jegenye utcai részletek 2, 3

 

MTI; fotó: MTI/Bruzák Noémi, google, forrás: csmkik.hu