AD-blacklist1

2014
aug.
01

Adósságcsapda

penz1A minap engedélyezte a kormány, hogy a fővárosi önkormányzat hitelt vegyen fel a 3-as metró felújításához. A VEKE tovább gondolta a történetet és arra jutott, hogy ez nem segítség, hanem újabb teher Budapest számára.

 

 

 

 

A kormány engedélyezi, hogy a főváros hitelt vegyen föl a 3-as metróvonal felújításához, sőt kész állami garanciával segíteni a hitelfelvételt. Ezt Varga Mihály a szerdai kormányülés szünetében jelentette be.
Minderre Tarlós István és pénzügyekért felelős helyettese, Bagdy Gábor rövid közleményben reagált. Azt írták: ,,a több mint 20 éve elhanyagolt 3-as metró szerelvény felújításait meg tudják kezdeni". A főváros vezetése ezért köszönetet mondott a miniszterelnöknek és a kormánynak.
Pedig valójában a kormány csak ahhoz járult hozzá, hogy ismét eladósodjon a fővárosi önkormányzat.


A VEKE - Fb-oldalán - tovább gondolta a történetet.
,,Na akkor most jön a következő kérdés: melyik bank lesz hajlandó hitelt adni a fővárosnak? Ráadásul egy olyan projektre, ahol közel negyvenéves leharcolt szovjet metrókocsikat reszelnének át úgy, hogy még tizenöt évig menjenek. Ezek a metrókocsik nyilván nem képezhetik majd a hitel fedezetét, hiszen senkinek nem lehetne elpasszolni őket. Tehát csak az állami garanciavállalás van, ami majd egyszer testet is ölt. Talán. Szóban már annyi ígéret elhangzott...
A helyzet ugyanis az, hogy pár milliárdos refinanszírozó hitelt sem voltak hajlandóak nyújtani a bankok a fővárosnak a BKV kapcsán, még állami garanciavállalás mellett sem.
Időhúzásnak tűnik ez a lépés is, amivel egy időre le lehet állítani a már nagyon ágáló főpolgármestert, miközben nekünk minden forrásunk azt mondja hogy eldöntött tény az önkormányzati választások utáni államosítás. Addig úgysem végez a hiteljátékkal a főváros, a sajtó viszont leszállhat egy időre a témáról - közeleg a kampány és ez kínos ügy -, hiszen a dolgok látszólag sínen vannak.
Korántsem.
A leharcolt metrókocsik felújítása műszaki tévút, nem értjük a főváros miért ezt erőlteti. Persze ha valaki tudja, akkor világosítson már fel bennünket - meg persze az olvasókat. Előre is köszönjük.
Mindazonáltal mondjunk ki még valamit.
- A kormány nem ad pénzt a 3-as metróra
- A kormány nem kíván uniós forrásokat a 3-as metróra fordítani
- A főváros vezetése ezt tudomásul vette, és örül a hitelfelvételi lehetőségnek. Amiből persze nem biztos, hogy lesz valami, de az előző kettőt már lenyelették velük.
Itt tartunk."