AD-blacklist1

2014
júl.
30

Veszekedés helyett megegyeznek

kezfogasMegegyezés előtt van az ellenzék Budapesten: az érintettek szerint jövő hét hétfőn minden részletben és a főpolgármester-jelölt személyében is megállapodhatnak. Valószínűleg koordináltan indulnak.

 

 

 

 

Minden adott ahhoz, hogy a baloldali ellenzéki pártok hétfő estig megállapodjanak az őszi önkormányzati választást érintő kérdésekben Budapesten –mondta Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke szerdán az MSZP, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció (DK) egyeztetése után.


A DK XIII. kerületi irodájában tartott megbeszélést követően Szigetvári Viktor közölte azt is, előrébb jutottak annak érdekében, hogy Budapesten legalább 15 baloldali polgármester legyen, mert „sok korrupt", fideszes polgármestert kell leváltani. Azt mondta, fontos előrelépés történt a korábbi állóháborúhoz képest, amiből nem sikerült előrelépni az elmúlt hetekben. Mint mondta, a megbeszélésen minden fontos kérdést, így a főpolgármester-jelölt kérdését is érintették. Megállapodtak abban is, hogy közös kiáltványuk lesz arról, Budapest ügye miért fontos számukra, hiszen a várost „elsorvasztja a fideszes kormány". Ezt a közös programot a kampányban – amennyiben létrejön a megállapodás – közösen tudják majd hirdetni.


Sikeresnek értékelte a tárgyalásokat az MSZP és a DK is. Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke reméli, hogy jövő héten megállapodás születik. Hasonlóan értékelt Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke is, aki szerint jelentős előrelépés történt a részletekben.


A főpolgármester-jelölt személyét firtató kérdésekre Molnár Csaba úgy válaszolt, hogy 2009-ben a baloldal egyszer már elkövette azt a hibát, hogy egy fontos tisztségről, a miniszterelnökiről a nyilvánosság előtt folytatott vitát, ami miniszterelnöki casting néven híresült el. ,,Mi ezt a hibát nem követjük el még egyszer”, jelentette ki, és hozzátette, amíg nincs kész a megállapodás, nem mondanak neveket, hogy le tudják váltani „a fővárosiaknak káros polgármesterek egész sorát".


A Népszabadság írása szerint az MSZP az eddiginél rugalmasabban ment a tárgyalásra, miután a budapesti párttanács hétfőn komolyan mérlegelte az Együtt-PM ötletét arról, hogy csak a győzelemre esélyes kerületekben legyen együttműködés, és mandátumot adott a küldöttségnek, hogy tárgyaljon ennek részleteiről. Erre utalhatott Szigetvári, amikor azt mondta: a mai tárgyalással közelebb kerültek ahhoz, hogy legalább 15 balközép, szabadelvű polgármester legyen Budapesten, és a kerületek többségében megteremtették a lehetőséget az együttműködésre és a Fidesz leváltására. (A koordinált indulás azt jelenti, hogy a baloldali pártok hét, jobboldali kerületben egymással szemben is állítanak polgármester-jelöltet, a fennmaradó tizenhatban pedig megegyeznek. Így mindegyiküknek lehet önálló fővárosi kompenzációs listája.).

 

(MTI - Nol.hu)