AD-blacklist1

2014
júl.
22

Avatás nincs, állandó őrzés van

szabadsag ter messze origo.huBlikk tapasztalata szerint több mint száz rendőr őrzi, a német megszállás áldozatainak Szabadság téri emlékművét a folyamatosan jelen lévő tiltakozóktól. Avatás nem lesz.

 

 

 


„A kordonok mögött párosával állnak az egyenruhások, megakadályozandó a két nappal ezelőttihez hasonló tojászáport. De tegnap délben egy kis mellékutcában az emlékműhöz kirendelt mintegy ötven készenléti rendőrt számoltunk össze, s emellett további több tucat rohamrendőr speciális védőöltözetben várt bevetésre. Ráadásul megfigyeltünk még egy mozgó rendőrségi kommunikációs központot, valamint plusz térfigyelő kamerákat is felszereltek, amelyek adathordozóit éppen akkor cserélték, amikor a szobornál voltunk. A felsorakoztatott technikát és a rendőrök létszámát figyelembe véve, 3 ezer forintos rezsiórabérrel számolva ez napi 3-5 millió forint kiadást jelent a rendőrségnek. Velük szemben pár tucat demonstráló sorakozott fel.


– Lehetnek itt akármeddig a zsaruk, egyszer úgyis elmennek, és akkor nem marad helyén a szobor – mondta el az egyik vehemensebb tüntető, bár egyelőre a többség csendben demonstrált.


A Blikk információi szerint a kabinet tegnap akarta megtartani az átadási ünnepélyt. L. Simon László miniszterelnökségi államtitkárnak kellett volna felavatni a szobrot, miután vasárnap hajnali egykor több tucat rohamrendőr kíséretében helyére került az emlékmű. Lapunk úgy tudja, az utolsó pillanatban épp L. Simon ellenállása miatt változott a program. Kerestük L. Simont is, igaz-e a hír, hogy őt szerették volna az avatásra, és ha igen, végül miért nem vállalta, de elküldött kérdésünkre lapzártánkig nem válaszolt.


Hétfő Délután Lázár János kancelláriaminiszter bejelentette: nem lesz avatóünnepség.
 – A kormány nem ünnepel, hanem tiszteletben tartja az elmúlt néhány hét társadalmi vitáit, megszólalásait, az emlékművet sérelmezők fájdalmát, „félreértéseit", és így nem lesz avatóünnepsége a budapesti Szabadság téri emlékműnek – közölte Lázár. A miniszter azt is elismerte, hogy lehet, voltak egyeztetési hibák adott esetben, amelyek beárnyékolhatták a döntések meghozatalát.

 

– A német megszállás áldozatainak emlékműve arra hivatott, hogy kifejezze azt a fájdalmat és megpróbáltatást, amelyet szabadsága elvesztése miatt a magyar nemzet érzett – írta Orbán Viktor. A kormányfő szerint amikor helyére emelték az alkotást, a kormány eleget tett kötelességének.”


(forrás: Blikk) (fotó: Origo)