AD-blacklist1

2014
júl.
15

Tűz ütött ki az Andrássy úton

Írta: Szerk.

korond-fireKigyulladt ma délután az Andrássí út öblében, a Kodály köröndön álló egyik épület. A budapesti Andrássy úti tűz valószínűleg összefügg az épületen végzett felújítási munkálatokkal – erről Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok beszélt ma este a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

 

 

 

Elmondta, hogy még tart az oltás, 107 tűzoltó 30 tűzoltójárművel dolgozott a lángok megfékezésén, harminc lakót kellett a házból kimenekíteni. Senki sem sérült meg, de két rendőrt füstmérgezés gyanújával megfigyelésre kórházba vittek.

 

   korond-atlatszoVarga Ferenc ismertetése szerint a tűz olyan viharos gyorsasággal terjedt el, hogy fél óra sem kellett ahhoz, hogy a teljes tetőszerkezetet feleméssze és az összeomoljon. Emiatt vizsgálni fogják azt is, hogy volt-e valami egyéb műszaki hiányosság, ami magyarázatot adhat a tűz továbbterjedésére.

 

   Bucsek Gábor budapesti rendőrfőkapitány megerősítette, hogy egy 36 és egy 37 éves férfit vettek őrizetbe közveszélyokozás gyanújával, és hozzátette, hogy kezdeményezni fogják az előzetes letartóztatásukat. Közlése szerint a két férfi a kivitelezésen dolgozott és valószínűleg nem a megengedett módon végezte a munkát. Egyikük riasztotta a tűzoltókat, majd mindketten elhagyták a helyszínt, később fogták el őket.
Az MTI kérdésre azt mondta, a korábbi vihar megrongálta a tetőt, ami miatt szükség volt a felújítási munkálatokra.

 

Az Andrássy úti épület tulajdonosi szerkezetéről írt korábban egy részletes tényfeltáró cikket az atlatszo.hu, mely ITT olvasható.

 

MTI, fotó: Halász áron és Hír24

 


Füstölt a metró

Pótlóbuszok viszik az utasokat a 3-as metró helyett a Deák Ferenc tér és az Árpád híd között, műszaki ok miatt – írják a BKK Facebook-oldalán. Úgy tudni, a Nyugati téren dőlt a füst az alagútból, a katasztrófavédelem szerint olajsár égett.
A hvg.hu úgy tudja, hogy a Nyugati pályaudvarnál, a felszínen látni lehetett, hogy füst áramlik fel az alagútból. Négy tűzoltóautó érkezett a helyszínre.
A langlovagok.hu-n az olvasható, hogy a Nyugati téri megállóban várakozók durranásra lettek figyelmesek, majd megérkezett a Lehel tér felől egy szerelvény, és akkor már dőlt a füst az alagútból. Az utasok kimenekültek.
A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján megerősítették, hogy füst volt a 3-as metró alagútjában, a Nyugati téren. Később közölték, hogy olajsár égett az alagútban, nem egy szerelvény gyulladt ki.
A BKK közleményében azt írják, hogy senki sem sérült meg, utasokat szállító vonat nem maradt az alagútban, és összesen 40 pótlóbuszt állítottak forgalomba.
Este 7-kor még pótlóbuszok jártak a Deák tér és az Árpád híd között, mert a tűzoltók nem fejezték be az alagút vizsgálatát.
A Metróért Egyesület szerint a budapesti és a moszkvai metróhálózat sok mindenben különbözik egymástól, de kockázatok a magyar földalatti vasútnál is vannak, méghozzá a 3-as metróban. A civilek a keddi moszkvai metróbalesettel kapcsolatban adtak ki közleményt, amelyben részvétüket nyilvánították az áldozatok hozzátartozóinak.
 „Habár közvetlen veszélyt nem jelent, de a hármas metró konstrukciója, a járművek kialakítása, a biztosítóberendezés rendszere nem sokban tér el a Moszkvában alkalmazottól, sőt bizonyos pontokon még kockázatosabbnak is látszik” – fogalmaznak a Metróért Egyesületnél, amelynek tagjai örömmel fogadják a vonal felújításával kapcsolatos terveket.