AD-blacklist1

2014
ápr.
22

Országosan védett terület lett

bp zoo tabla mtiOrszágos jelentőségű védett természeti terület minősítést kapott a Fővárosi Állat- és Növénykert – jelentette be Persányi Miklós, az intézmény főigazgatója az intézményben keddtől vasárnapig zajló Föld Fesztivál nyitónapján.

 

 

 

 

A főigazgató felidézte: a kert területe 1986 óta helyi jelentőségű természetvédelmi területnek számít, országos védettséget azonban csak ez év január 1-je óta élvez. A vidékfejlesztési miniszter által odaítélt minősítést a területen található kert- és településtörténeti emlékek, a védett növényfajok, a jelentős zöldfelület megőrzése, fenntartása is indokolta.
- Magyarországon ma egyedi jogszabállyal védett, országos jelentőségű természetvédelmi terület a 2012-es adatok szerint 218 volt, ehhez csatlakozott most a Fővárosi Állatkert - mutatott rá.


Budapesten a kert mellett a Budai Tájvédelmi Körzet, a Füvészkert (ELTE Botanikus Kertje), a Jókai-kert, a Gellért-hegy, a Háros-sziget, a Pál-völgyi-cseppkőbarlang és felszíne, a Szemlő-hegyi-barlang és felszíne, illetve a Sas-hegy számít országos jelentőségű védett területnek.


1970 óta minden évben világszerte megrendezett Föld napja Magyarországon is évtizedek óta jelentős eseménynek számít. Az állatkertben a világnapot évek óta a Föld Fesztivállal ünneplik, amelynek keretében a természetvédelemben dolgozó szervezetekkel és nemzeti parkokkal együtt változatos programok keretében hívják fel a figyelmet a természetvédelem fontosságára.
A többnapos fesztivál ideje alatt a látogatók egyebek mellett megtekinthetik a kertben zajló állatmentő tevékenységeket, valamint az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) természetvédelmi erőfeszítéseit is.


A főigazgató bejelentette, hogy az egykori vidámparki területen április 29-én nyitják meg a Holnemvolt Parkot, amelyben az egykori Vidámpark műemléki védettséget élvező játékai várják a családokat. A tervek szerint jövőre készül el az a mesepark, amelyben az új elvarázsolt kastély is helyet kap, és ezután kerül sor az új főbejárati zóna, valamint a Pannon Park kialakítására, amelynek befejezését 2018-ra tervezik.


(MTI) (fotó: MTI)