AD-blacklist1

2018
aug.
06

Búzakoszorú a bazilikában

Írta: szerk

buza2A Szent István-bazilikában állították ki a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program keretében a Kárpát-medencei magyar gazdák által gyűjtött búzából készült aratókoszorút.

    

 

 

A Kárpát-medence valamennyi határon túli, magyarlakta területe, valamint a 19 magyar megye kalászából font koszorút első alkalommal állították ki a bazilikában – emelte ki Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, az Országgyűlés alelnöke (Fidesz) hétfőn, a koszorú kihelyezésekor tartott átadón. (képünk)


    buza1Elmondta, hogy a két részből álló koszorú külső része az anyaországot jelképezi, amely átöleli a határon túl élő magyarságot. „Ez a dupla koszorú az összefogást, az összetartozást jelképezi” –hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a 15 millió búzaszem a 15 millió magyar összetartozásának szimbóluma.


    Snell György püspök (a képen jobbra) nagyon szép jelképnek nevezte a koszorút, hozzátéve, hogy a katolikusok számára a búza azért is fontos szimbólum, mert Krisztus az utolsó vacsorán a sok kis búzaszemből összeálló kenyér színe alatt „maradt itt” az eukarisztiában. „A sok kis búzaszem itt a magyarok összefogását és egységét jelenti, az eukarisztiában pedig minden jóakaratú emberét” – fűzte hozzá.


    A több mint kétszer két méteres aratókoszorút Tüske Tünde, a Szalma-Kincs-Tár vezetője és kollégái fonták, több évszázados erdélyi tradíciók alapján. A búzakalászokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz együtt gyűjtötte össze.

 

MTI; fotó: Szigetváry Zsolt