AD-blacklist1

2017
máj.
18

Bezár a népligeti Planetárium

Írta: lapszemle

planet1A tavaly nyári nagy esőzés miatt beázott a Planetárium tetőszerkezete, s ezért bezárták a különleges intézményt, csak októberben nyitott ki. Most úgy döntöttek, hogy június 18-án bezárják a központ kapuit, nem tudnak tovább küzdeni a természeti elemekkel.

 

 

Állami támogatásra van szüksége az újranyitáshoz, a javításokat, fejlesztéseket önerőből az intézmény már nem tudja fedezni. Őszre várható leghamarabb döntés – írja a PestBuda portál

 

   Az eltelt hosszú évtizedek leamortizálták az intézményt. Az elmúlt két nyáron egy időre már leállt az intézmény, amikor kisebb, halaszthatatlan felújításokat végeztek, de mára balesetveszélyessé vált az épület. A néhány éve bekövetkezett drasztikus időjárás-változás az intézményt sem kíméli, a szerkezetileg hibás, lapos tetőszerkezet ázik. Olyannyira, hogy használhatatlanná vált a ruhatár teljes területe, a női mosdó több fülkéje. De a látogatói körfolyosót és a személyzeti részleget nem lehet lezárni, itt vödröket kerülgetnek az itt dolgozók és a látogatók az esős napokon. 

   planet2

 

   – A Planetárium fenntartója, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) már mindent megtett, amit saját keretekből megtehetett, de már túlnőtt minket a feladat. A világon mindenhol közpénzből fedezik az ilyen intézmények rendben tartását, fejlesztését, ezt szeretnénk mi is elérni – avat be a részletekbe Lőrincz Henrik csillagász, előadó. – Milliárdos beruházásra van szükség, a technikai fejlesztést is beleszámítva. De az igazán sürgető feladat az épület felújítása, a kupolán kívül gyakorlatilag mindenhol vissza kell bontani a tetőt és egy teljesen más konstrukcióval újjáépítenünk – folytatta a csillagász.

 

Pestbuda.hu; Fotó: Komporday Tamás