AD-blacklist1

2017
ápr.
09

Tüntetés a CEU-ért

Írta: szerk

ceu 24A felsőoktatási törvény módosítása elleni demonstráció kezdődött az Oktatási Szabadságot csoport szervezésében Budapesten, a Várkert bazár bejáratánál, vasárnap délután. Friss sajtóhírek szerint 15-20 ezres a tömeg.

 

 

 

A szervezők és tiltakozók szerint a felsőoktatási törvény módosítása ellehetetleníti a Közép Európai Egyetem (CEU) magyarországi működését, ezért azt kérik Áder János köztársasági elnöktől, hogy az Országgyűlés által kedden megszavazott törvényt ne írja alá, hanem küldje vissza a parlamentnek újratárgyalásra, vagy az Alkotmánybíróságnak alkotmányossági felülvizsgálatra.


    A rendezvény kezdetén a tiltakozók nagyrészt megtöltötték a Duna-part Várkert bazár előtti szakaszát, a Lánchídtól az Erzsébet hídig. A demonstrálók közül volt, aki nemzetiszínű, illetve uniós zászlókat lobogtatott, mások „állítsuk meg Orbán Viktort” feliratú molinókat, táblákat tartottak a magasba, a „CEU-val vagyunk” kitűzőket viseltek, illetve többen azt énekelték: „Áder János, Áder János ébredj fel, ébredj fel!” Egy nagyobb molinón a „Civil vagyok, magyar vagyok, szabad vagyok” felirat volt olvasható, és több kisebb lapon is ez a szöveg állt.


    ceu 09

 

   A menet a „Miért féltek az oktatástól?” feliratú molinó mögött indult el, a tervek szerint a CEU Nádor utcai épületének érintésével a Parlament elé.


    A demonstráció kezdetén Berg Dániel a CEU hallgatója azt hangsúlyozta, hogy a tüntetés nemcsak egy egyetemről, hanem egy országról szól, arról, hogy azt mondjuk és azt gondoljuk, amit akarunk. – Ez szabad társadalom nélkül lehetetlen – tette hozzá.

   Arról is szólt, hogy Áder János köztársasági elnöknek lehetősége van arra, hogy megmutassa nemcsak pártkatona, hanem államférfi.

 

MTI; fotó: index/Bakró-Nagy Ferenc és 24.hu