• Vizuális és gasztronómiai élmények a piacon

    Vizuális és gasztronómiai élmények a piacon

    A budapesti Lehel Csarnokot látogatta meg a több betegszervezet tagjaiból verbuválódott lelkes csapat március 22-én. A szervezést, az előkészítést az Érrehab Alapítvány elnöke, Kiss Judit végezte. A látogatást a XIII. kerületi Közszolgáltató Zrt. Vezérigazgatóság Ügyfélszolgálati vezetősége tette lehetővé. Bővebben...
  • Huszáros foglalkozás a Mászóka óvodában

    Huszáros foglalkozás a Mászóka óvodában

    Igen, valóban egy teljes díszbe öltözött huszár látogatta meg a Kőbányai Mászóka Óvoda gyerekeit. Igaz, nem véletlenül. Bobory Gyula, az óvoda igazgatóhelyettese ötletét, miszerint a március 15-ei ünnepet kicsit más oldalról is lássák az ovisok, és egyedi élményben legyen részük, némi utána járással sikerült „tető alá” hozni. Bővebben...
  • 1
  • 2
Napi kiemelt
2016
ápr.
14

Kutyával vagy kutya nélkül

Írta: szerk-OGY

kutas forum ihasz utca 047Figyelemre méltó olvasói levelet kapott szerkesztőségünk a minap. Úgy véljük, a velünk megosztott gondolatok, tapasztalatok segítenek a nem kutyásoknak és a kutyásoknak is egy mindenkinek megfelelő szemlélet kialakításában.

 

 

 

,,Tisztelt Szerkesztőség!

 

   Sajnos már nincs kutyám, de a családban van, akik szintén X. kerületi lakosok.

   Azt gondolom a szigorított rendelet tervezetről, amelyet júniustól kíván hatályba léptetni az önkormányzat, hogy kizárólag ugyanazok a tisztességes és felelősségteljes kutya gazdik fogják betartani, akik eddig is szabálykövetők voltak.

   A minap teszteltem egy gazdit, akinek a kutyája éppen elvégezte a dolgát a Kőrösi Csoma Sándor u. járdája melletti füves részen. Figyeltem, türelmesen vártam előveszi-e azt a bizonyos zacskót, de ez nem történt meg. Kulturáltan figyelmeztettem, hogy fel kéne szedni a kutya kakit. A hölgy abban a pillanatban nyomdafestéket nem tűrő hangon és módon közölte velem, hogy ne pofázzak, szedjem össze én. Próbáltam neki elmagyarázni, hogy felelősséget vállalt egy kis állat iránt, és bizony vannak a kulturált együttélésnek szabályai, amit, ha nem tart be, akkor az önkormányzat kénytelen szigorító rendelkezéseket kiadni. Közölte, hogy nem érdekli semmiféle rendelet (nem ilyen szépen). Ja, és mindezt a kb. általános iskolás korú fia jelenlétében, akinek így „bemutatta hogyan kell ordenáré módon káromkodni és odamondogatni a felnőtt embernek” .

   Feladtam és továbbhaladtam.

 

   Az a baj, hogy bizony nem egy (és nem is a kutyatartók 5%-a, mint ahogy egyes cikkekben olvasom) ilyen kutyatulajdonos van Kőbányán, viszont ők azok, akik rontják a felelős gazdik renoméját. Ha az eddigi szabályok betartatása megtörtént volna pl. parkőrök, mezőőrök, polgárőrség napi járőrszolgálatával és folyamatos figyelmeztetéseivel, esetleg a szabályok és a szankciók felsorolását tartalmazó szóróanyagok kiosztásával, talán hatásos lett volna. Most júniustól az eddigi szabályokat egy újabb, szigorúbb szabállyal megfejelik. És ezek az újabb szabályok sem érdeklik majd a felelőtlen és kissé rosszul szocializálódott kutyatulajdonosokat.

 

   Természetesnek tartom, hogy játszótérre, vagy a parkok azon részeire, ahol gyerekek játszanak, felnőttek tornáznak, napoznak, pihennek, stb. nem kell bevinni a kutyát.

   Sajnos az ember leghűségesebb barátja látja kárát majd a korlátozásoknak, hisz milyen jó is lesz pórázon, szájkosárral sétálgatni a kijelölt területen bizonyos magasságú és fajtájú kutyáinknak.

   Pedig öröm nézni azokat a mosolygós gazdikat és boldog, tanult, jól nevelt kutyusokat, akik vidáman sétálgatnak, labdáznak a parkokban és nem ártanak senkinek.

 

   Akinek soha nem volt kutyája nem tudja, hogy egy kutya milyen odaadó szeretettel fogadja a gazdit és a család minden tagját, ha egy-egy hosszú nap után, fáradtan, stresszesen hazaérünk. Az öröm, amit áraszt a gazdi felé szinte azonnal feledteti a napi problémákat, a séták, a simogatás, a játék jót tesz testileg és lelkileg a gazdiknak. Mondhatjuk persze, hogy kutya nélkül is lehet sétálni, levegőre menni. De nem mindenkinek van társa. Jól tudjuk, hogy vannak egyedülálló, elvált, özvegy, vagy idős emberek, akiknek egyetlen társa jelenleg a kutyusa. De vannak olyan családok is (szerencsére), akik kutya nélkül el sem tudják képzelni a mindennapjaikat és a gyerekeknek is hasznára válik a felelősség és gondoskodás megtanulása (ha ezt valóban megtanítják nekik). Egy kutyával soha nem kell éles vitát folytatni, nem beszél vissza, nem haragszik meg, csak meghallgat, felvidít és odaadóan szeret.

   Megértem azokat is, akik zsigerből tiltakoznak bármilyen kisállat tartása ellen. De ők miért nem fogadják el és értik meg azokat, akik kisállattartók?

 

   A különböző kommentelők, akik (elnézést) butaságokat írnak a kutyák lakásban tartásáról, nem tudják hogyan működik ez a mindennapokban. A kutya, miután megtanulta a szobatisztaságot nem piszkít össze semmit a lakásban, tehát nem mocsokban élnek a kutya gazdik és családjaik. Egy kutya lábát, hasát és alfelét többször mossa meg egy gondos gazdi, mint sok más ember a saját testrészeit. Egy kutyás lakásban mindennapos a felmosás, stb., mint sok más lakásban.

 

   Mindent összevetve a kutyás és nem kutyás társadalom között az a nagy különbség, hogy a kutyások tiszteletben tartják, ha valaki nem kedveli őket, nem szólnak bele a kutyát nem tartók életvitelébe, nem akarják korlátozni a mozgásterüket, nem kifogásolják a hobbyjukat, nem szólnak az esetleg zavaró utcai hangoskodás és sokszor nem megfelelő viselkedés miatt, nem szólnak bele a járdákon biciklivel, rollerrel száguldó, minden talpalatnyi helyet elfoglaló gyerekek életébe, akiket a szüleik nem tanítottak meg a közlekedés szabályaira, csak csendben félrehúzódnak, majd haladnak tovább az útjukon, mert élvezni akarják a sétát, a levegőzést, a szabadidőt, a kikapcsolódást.

 

Németh Magdolna"

10ker lapfej

Kőbánya

Vizuális és gasztronómiai élmények a piacon

Vizuális és gasztronómiai élmények a piacon

2024.03.24. | Oszvald György

A budapesti Lehel Csarnokot látogatta meg a több betegszervezet tagjaiból verbuválódott lelkes csapat március 22-én. A szervezést, az előkészítést az Érrehab Alapítvány elnöke, Kiss Judit végezte. A látogatást a XIII. kerületi Közszolgáltató Zrt. Vezérigazgatóság Ügyfélszolgálati vezetősége tette lehetővé.

Művelődés

Festett és rajzolt lovak

Festett és rajzolt lovak

2024.03.08. | Oszvald György

A tehetséges fiatal, Avar Angelina művésztanoncot gyakorlatilag az utolsó napon invitáltam Rehorovics Anita kiállítására február 15-én. Az apropó az volt, hogy Anita képei között, több lovat, lovakat is ábrázoló művet...

Budapest

Tüntetés a végrehajtások áldozataiért

Tüntetés a végrehajtások áldozataiért

2023.05.31. | szerk

Tüntetést szervezett a Szikra Mozgalom május 30-án, kedd délutánra a Fővárosi Törvényszék Markó utcai épülete elé, a demonstrálók a ,,végrehajtói maffia felszámolását" és a végrehajtások áldozatainak támogatását követelték.

Magyarország

Így ismerhetjük ki a mosogatógépünk működését

Így ismerhetjük ki a mosogatógépünk működését

2024.03.14. | Oszvald György

A modern háztartások és a kereskedelmi konyhák elengedhetetlen eszközei közé tartoznak a konyhai mosogatógépek. Rengeteg időt, energiát és vizet takarítanak meg, miközben hatékonyan tisztítják és fertőtlenítik az edényeket és evőeszközöket....

Suli

Huszáros foglalkozás a Mászóka óvodában

Huszáros foglalkozás a Mászóka óvodában

2024.03.24. | Oszvald György

Igen, valóban egy teljes díszbe öltözött huszár látogatta meg a Kőbányai Mászóka Óvoda gyerekeit. Igaz, nem véletlenül. Bobory Gyula, az óvoda igazgatóhelyettese ötletét, miszerint a március 15-ei ünnepet kicsit más...

Sport

Érdemes már most tervezni a 2024-es nyári vakációt?

Érdemes már most tervezni a 2024-es nyári vakációt?

2024.02.29. | szerk

Mivel lassan már itt a tavasz, ideje lehet meggondolni, hogy milyen nyaralást szeretnél az idén. Akár hazai, akár külföldi utat tervezel, nem érdemes sokat halogatni, mert ahogy a következőkben leírjuk,...

Vélemény

  • Amikor az igazság szembe jön

       Nagy ritkán, de előfordul, hogy olyan információval találkozom, ami nagyon ritkán jut el még a legvehemensebb hírvadászokhoz is. Hát, most ez megtörtén, s bár nem tartoma magam hírfalónak, azért igyekszem figyelemmel kísérni a politikai "csemegéket".    A napokban is ez történt, így leletem rá az ellenszel.hu oldalon közölt videóra. A cím veretes és sokatmondó. A véleményalkotást az olvasókra bízom - pro és kontra.    A január első hetében megjelent hír  IDE  kattintva tekinthető meg, tartalmazva az Orbán Viktor az Európai Parlament nyilvánossága előtt kiosztó felszólalást.

    Bővebben...

  • A hét műtárgya
  • A hét képe
  • A hét írása

 Drasche porcelánok

(Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény)

Helytorteneti atadas 056

 fotó: Oszvald György

   Én csak visszaütöttem...

 

Potos HM sport C 728

 

 

 fotó: Oszvald György 

 Farkas Viola:

A megszokás hatalma

 

Megszokták, hogy vagyok, mindig is jól vagyok,

Ha kell, verset mondok, vagy éppen táncolok.

Én is csodálkozom, nem voltam még beteg?

Dehogy nem, dehogy nem, nagyúr a fegyelem!

Sok nyavalyáimmal, sosem dicsekedtem,

Munka volt a fontos, ezt meg fel sem vettem!

Színházi berkekben túlteszik magukat,

Nem is mondanak le, előadásokat!

Bővebben...

10ker-AD-700x100